Allt fler ger stöd till Obama

Stödet för demokraten Barack Obama ökar i USA. I alla fall bland kändisar och media. Nu senast är det filmaren Michael Moore som deklarerat sitt stöd för Obama. Tidigare har denne hävdat att han inte brytt sig om vilken kandidat som blir demokraternas kandidat, men nu säger han att Hilary Clintons vedervärdiga agerande har fått honom att välja sida:

”Hillary Clintons handlingar och ord har gått från att bara vara en besvikelse till att vara fullkomligt vedervärdiga”, skriver Moore strax före primärvalet i Pennsylvania.

Att varken Clinton eller Obama är några radikala kandidater i egentlig mening eller några representanter för de fattiga i USA förstår man då finanstidningen Financial Times deklarerat stöd för den som ibland anses stå mest åt vänster av de två, Barack Obama. Financial Times kan knappast anklagas för att vara arbetarvänlig och radikal. Och precis som FT skriver är det ju egentligen ingen större skillnad på dem:

The contenders’ differences on policy look small and in reality are even smaller. Their disagreement on healthcare mandates, for instance, frequently emphasised by Mrs Clinton, is of little practical significance. A mandate to obtain insurance, as proposed by Mrs Clinton, does not achieve universal coverage unless enforced with punitive sanctions, which she does not advocate.

Both candidates, in effect, are proposing near-universal coverage. The virtues of their schemes (much improved access, no denial of insurance to those with pre-existing conditions) as well as the defects (weak control of costs) are much the same.

In almost every area of policy, whether their thinking is good (as with improved support for displaced workers), bad (their opposition to liberal trade) or too vague to say (Iraq), there is little to choose between them.

As voters understood all along, this has therefore been a contest of character, temperament and (sadly but inevitably) identity. Mr Obama’s most loyal supporters, once they were persuaded that he might actually succeed, have been black. Mrs Clinton’s, certain at the start she would win, are women.

Obama har också ett uppenbart stöd bland många av de unga jag paratde med i förra veckan då jag var i New York på besök hos barn och barnbarn och bland en del vänsterfolk är nog bedömningen att han kan ha en större chans att slå John McCain än vad Hilary Clinton har.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, SVD3, SDS1, SDS2, PDK1, PDK2,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements