Vänsterseger i Paraguay

Segern för vänstern i Paraguay är en del av de allmäna vänstervind som blåser i Latinamerika och har blåst en tid. En vind som frambringat nån sorts vänsterregeringar i många länder, från de mer radikala Chavez i Venezuela, Morales i Bolivia och Correa i Ecuador till sådana som jag själv numer inte betraktar som speciellt mycket vänster, däribland Lula i Brasilien och Chiles regering.

Men påd et stora hela har det under de senaste åren skett en vänstersväng i hela Latinamerika som är bra och som kanaks kan innebär att andra delar av värdlen också dras med i den optimistiskt präglade utvecklingen i Latinamerika. För Paraguay, som var en av världens långvarigaste diktaturer, innebär detta att det för första gången någonsin blir en vänsterpresident.

Läs mer om Paraguay i Internationalen.

Bloggat: Vida Latina,
Borgarmedia: DN1, DN2, PDK1, PDK2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Vänsterseger i Paraguay”

 1. En med förhoppningar
  Det är starkt av Fernando Lugo att verkligen våga stå på de svagas sida fullt ut. Inte nog med att han står upp för fattiga han står även upp för de ofödda barnen, den allra svagaste gruppen i nästa alla samhällen. Vi får hoppas att Paraguay kan utvecklas till ett land där färre och färre föräldrar känner sig tvingade att avsluta livet på deras ofödda barn. Förbättrad ekonomi för de fattigaste är nog det viktigaste för att åstadkomma en sådan förändring.

  Människovärdet måste hållas högt och inte vara beroende på människans egenskaper om man är rik, utbildad, frisk eller född etc. Förtryckandet av fattiga och fri abort hör inte hemma i ett modernt samhälle som baseras på alla människors lika värde!

  I det avseendet är jag hoppfull när jag hör att Paraguay har fått en ny president!(får dock erkänna att jag i övrigt har mycket liten inblick i Paraguays inrikespolitik och vad Lugo står för)

 2. Fri abort hör definitivt hemma i ett modernt samhälle. Just för att alla människor ska kunna garanteras lika möjligheter och rättigheter. Kvinnor såväl som barn.

  En icek-existerande människa har inte samma rättighetr som en existerande. Vuxna bestämmer om ett barn ska födas och om hur ett barn ska uppfostras. Inte ens barn har alltså samma rättigheter som vuxna. Det bör inte embryon heller ha.

  Dessutom är det känta att fri abort medverkar till färre brott då det föds färre människor som inte är välkomna och som inte komemr att bli älskade.

  PS. En generell diskussion om abort kommer inte att tillåtas i samband med detta inlägg om Paraguay. Om den inte har med Lugos inställning att göra alltså. DS.

Kommentarer inaktiverade.