Privatarméer och gangstergäng 2

I min första artikel i denna lilla serie om privatarméer, legosoldater, gangstergäng osv uppehöll jag mig främst vid gangsters som skapat arméer och soldater som blivi gangsters. Detta inlägg ska handla om något som är i gräsnlandet til olagligt och som rekryterar från samma källor som många gangstergäng. Det handlar om så kallade privata militära kontraktorer. Helt enkelt privatägda legoarméer. Något som blivit allt vanligare i spåren på ”kriget mot terrorn”.

Det handlar om företag som Blackwater, ägt av en högerextrem religiös amerikan vid namn Erik Prince, tidigare elitsoldat, en så kallad Navy Seal. Eller om ett företag som Aegis Defence Services, ägt av den engelske Tim Spicer, en före detta överste i British Special Forces. Tidigare ägde denne ett annat företag, Sandline, som deltog i strider på slutet av 1990-talet i Sierra Leone och Papua Nya Guinea. Aegis har det största privata säkerhetskontraktet i Irak och amerikanska privatmlitärföretag som DynCorp har protesterat hos den amerikanska regeringen. I oktober 2006 fanns det hela 21 000 legosoldater anställda i privata engelska arméföretag i Irak. Samtidigt fanns det bara 7 200 britiska soldater i landet.

Blackwater har också kontrakt i irak och deras anställda har varit inblandade i flera olika affärer där civila har utsatts för onödigt våld. Det var också dödndet av fyra Blackwateranställda legosoldater som ledde till de olika pacificeringsattackerna och massakrerna i Fallujah. En stad redan på 1920-atelt känd för sitt motstånd mot ockupanter. Då var det engelsmännen, nu amerikaner. Blackwater och andra liknande bolag rekryterar i stor utsträckning yrkesmilitärer, tidigare eller fortfarande aktiva, samt poliser. Inte bara från USA, utan även från exempelvis Polen, Chile och El Salvador.

I Chile har man bl.a. rekryterat soldater och officerare som aktivt stött Pinochet och bland de yngre sådana om tycker att Pinochet-tiden var den bästa tiden i Chiles historia. Det handlar delvis alltså om folk som gort sig skyldiga till brott under Pinochet-tiden men fått amnesti så länge de inte längre är militärer. Officerare som alltså torterat och mördat folk i Chile under Pinochet-diktaturen är alltså numera legosoldater i Irak. Numera har dock Blackwater ersatt chilenarna med jordanier. Istället arbetar chilenare numer främst för ett företag vid namn Triple Canopy.

Ett annat företag som rekryterar chilenare är Your Solutions, också lett av en tidigare elitsoldat och dotterbolag till Triple Canopy, som tidigare använde ett träningsläger i Honduras för att träna sina rekryter. Ett läger som på 1980-talet användes av USA för att träna contras för att störta sandinisterna i Nicaragua. På den tiden var John Negroponte US-amerikansk ambassadör i Honduras. När samme Negroponte blev ambassadör i Irak 2004 fick bolaget kontrakt på uppdrag i landet. För att utföra sina militära uppdrag rekryterade man honduraner och chilenare. Bland de senare återfanns en del som tidigare arbetat för Blackwater. Negropontes uppdrag i Irak var förmodligen att skapa dödsskvadoner av samma modell som man skapat i Centralamerika. Han hade en grupp av US-amerikanska militärer som tidigare arbetat i El Salvador med den typen av uppgifter till sin hjälp. 2005 återvände Negroponte till USA.

Förutom i Irak har Blackwater också personal, bl.a. piloter i dotterbolaget Presidential Airways, i Afghanistan, där de också varit inblandade i ett antal underliga incidenter och det är troligt att Blackwaters flygbolag okså varit inblandat i de olagliga CIA-flygningarna med fångar kors och tvärs över jorden. Numera har man också soldater i Darfur.

Hemma i USA var det Blackwaterpersonal som blev ökända i New Orleans efter orkanen Katrina då de stod för en hel del av säkerheten i området istället för att polisen skötte den. Ett annat legosoldatsbolag som agerade i New Orleans efter katastrofen var

Blackwater har vid åtskilliga tllfällen gjort saker som normalt skulle vara straffbara, såväl i New Orleans som i Irak och Afghanistan. Värst är den massaker på civila irakier man utförde år 2007 i Bagdad, Något ingen kommer att åtalas eller straffas för. Detta då Blackwaters personal inte lyder under krigslagar och samtidigt har den amerikanska staten förklarat att de inte kan åtalas vid civil amerikansk domstol. Så har vi fått en privatarmé som kan göra vad de vill och aldrig kan ställas till svars för brott. De kan begå vilka brott de vill utan att riskera någonting. En slags legosoldaters laglöshet och immunitet. Blackwater är alltså igenting annat än ett gangstergäng som säljer tjänster åt den som bjuder högst. Ett gangstergäng som kan utnyttjas av vem som helst med tillräckligt med pengar. Må det vara ett oljebolag, en bilfirma eller ett land.

Intressant?
Källor och mer läsning (förutom det som är länkat ovan): Jeremy Scahill: Blackwater, Znet, Robert Young Pelton: License to Kill, Politics in the Zeros, CorpWatch om DynCorp som är ett av de största legosoldatsföretagen, Wikipedia om Private Military Companies,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements