Dödsstraffet – exemplen Kuba och USA

När USA går mot ökat antal dödsstraff och ökat antal avrättningar efter en period med lite lägre antal så väljer Kuba den motsatta vägen. Man omvandlar flera dödsstraff till fängelsedomar. Det är bra och det är bara att hoppas att landet också kommer att avskaffa dödstraffet överhuvudtaget. USA däremot går alltså helt motsatt väg. Fler kommer att avrättas där. Detta trots att dödsstraff är ineffektivt, barbariskt och orättvist. Några av de som får sina straff omvandlade är faktiskt att anse som varande terrorister.

Kuba blir bättre och USA blir allt sämre. Positivt för kubanerna, men negativt för världen då USA har ett stort inflytande. Vilket ju inte Kuba har.

Kubas kommunistparti förbereder nu också en partikongress för första gången sen 1997. Vilket nog är en nödvändighet då Fidel Castro knappast kan sköta sitt uppdrag som partiordförande.

Medan detta är på gång upprörs Per Gudmundson över att folk flyr från Kuba. Det är hyckleri. Jag har aldrig sett att han är uuprörd över den situation som tvingar mångdubbelt fler att fly från Irak. Eller vara upprörd över de palestinska flyktingarnas dåliga situation som varat i många decennier.

Naturligtvis är det bedrövligt att folk flyr från Kuba, men Per Gudmundson är ännu bedrövligare och inte speciellt trovärdig när han är mer upprörd över kubanernas situation än över de hemska förhållandena i Gaza eller Irak.

Intressant?
Borgarmedia: HD, SVD1, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Apan

  Jättepositivt för Kuba. Vem vet, snart kanske det hålls fria val också så någon kan fråga kubanerna om vad de tycker om sitt paradis ? Då är det ju bara ta hand om ”paradiset2 Kina som lyckats med konststycket att behålla en totalitär stat som transformerats från (naiva) kommunistiska drömmar till ohejdad kapitalism. För när jag tänker på det har jag inte läst något negativt om Kina i din blogg. Där avrättas också otrolig mängd människor.

 • Anders_S

  Ja, men herregud, då har du läst dåligt. Sök på Tibet eller dödsstraff så inser du att jag inte har något till övers för Kina. Kuba är ett oändligt mycket bättre land än Kina.

 • niklas

  På tal om hyckleri‚Ķ. När historieuppropet diskuterades så slog du dig för bröstet och påstod att den trotskistiska rörelse du själv tillhör var den som stod för den kraftigaste kritiken mot Stalinismen (vilket jag har väldigt svårt att finna något trovärdigt underlag för). Men så fort Gudmundsson skriver något om Castors Kuba, vilket ju är en av de kvarvarande spillrorna av det Stalinistiska imperiet, så blir du otroligt upprörd.
  Är det trovärdigt?

 • Anders_S

  Gudmundson har ingen kritik med substans och det beror på att han är okunnig kring det han skriver om. Läs vad våra kamrater på Kuba skrivit istället. Mer innehåll i kritiken.

  SÖk på Kuba här på bloggen så får du se.

 • niklas

  jag tycker inte att du bevisar någon okunnighet alls hos Gudmunsson. När han skriver om det massexodus av kubaner som varje år riskerar livet då de inte vill leva i arbetarnas paradis i Karibien, så vill du att han istället skall skriva om irakier som flyr undan Al-qaida-terrorism. Vad har det med saken att göra?
  När han skriver om att människor reduceras till påtvingad arbetslöshet och svält om de anses vara fientliga mot staten så likställer du det med att sovjettrogna kommunister i Sverige inte fick arbeta inom vapenindustrin. Är inte det oförskämt mot svältande kubaner?
  När han skriver om svältlöner och svältpensioner som tvingar vanliga människor in i prostitution, så hänvisar du till en påstått bra sjukvård (vars kvalité för de breda folklagrena verkligen kan diskuteras: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=321408 ). På vilket sätt hjälper det mamman som tvingas till prostitution för att hålla hennes barn mätta?
  Det verkar snarare som du själv vet att det kommunistiska misslyckandet på Kuba inte bara fungerar som kritik mot Sovjetisk stalinism, utan mot all kommunism. Ett Kuba som var satellitstat åt ett trotskistiskt Sovjet, skulle bara skilja sig till namnet från ett Kuba som var satellitstat ett stalinistiskt Sovjet. Samma fattigdom, samma hopplöshet och samma massexodus‚Ķ ja då måste även en troende trotskist skönmåla och förminska fattigdom, hopplöshet och massexodus.

 • Anders_S

  Niklas, du avslöjar din egen okunnighet. Det finns ingen massflykt från Kuba.

  Det finns ingenh på Kuab som behöver prostotuera sig för att håla sina barn mätta. Ytterligare okunskap från din sida.

  Sjukvården är säkerligen sämre än Sverige. Men betydligt bättre än ui resten av Sydamerika där överklassen vissreligen har tillgång til lika bar sjukvård som vi. Men det har inte de fattiga.

  osv, osv.

 • olof den andre

  Men Svensson då, ljuger verkligen kubanerna??? alltså inte då bra de som har flytt redan utan även de som är kvar på ön??

 • Är Kuba ett oändligt mycket bättre land än Kina? För att Kina avrättar flest människor? Skärpning. Kina är ett rikt land i dag. Landet har fortfarande stora fattigdomsproblem, men de har en snabbt växande medelklass. Människor får det bättre ekonomiskt. Att jämföra detta med det utfattiga Kuba är fånigt. Kina har upplevt och upplever den snabbaste fattigdomsminskningen i historien. Jag skulle till och med säga att den politiska friheten i Kina på flera sätt är större än på Kuba. Det går att leva ett bra liv i Beijing. Internet är censurerat (även om det går utmärkt att blogga på Blogger 🙂 och yttrandefriheten kraftigt beskuren, men den vanlige kinesen har möjlighet att bygga ett bra liv utifrån eget arbete. Tjäna pengar, forma sitt liv utifrån det. Både den kubanska och den kinesiska regimen spärrar in oliktänkande, vilket är oförsvarbart, så ur den aspekten är båda regimerna vidriga.

  Om jag fick välja att bo i Beijing eller i Havanna, skulle jag utan att tveka en sekund välja Beijing.

 • niklas

  Anders,
  Enligt rätt så återhållsam statistik så är var femte kuban en exilkuban, trots att resan till frihet är så pass farlig att den tagit sin tribut på 10 000-tals människor. Kubas sjukvård å andra sidan exemplifieras ju av DN, med utmärglade pensionärer som desperat ber om mat i sin egen avföring (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=321408 ). Och Gudmundsson är ju knappast ensam om att ha bevittnat en galopperande prostitution på Kuba där kvinnorna som säljer sig verkar vara förvånansvärt högutbildade och många gånger även har jobb som tex lärare.

  Menar du att dessa uppgifter och vittnesmål verkligen kan avskrivas utan tillstymmelse till argument? I och med det så skiljer du dig i så fall inte från Stalinisterna i svensk-kubanska föreningen. Och det leder oss igen tillbaks till min ursprungsfråga:
  På vilket sätt skulle ett Kuba som var en satellitstat åt ett trotskistiskt Sovjetunionen skilja sig från verkligheten? Hade det funnits fler varor i affärerna? Hade det funnits ett alternativ till den planekonomi som gjort kubanerna så fattiga? Hade fortfarande kubaner riskerat livet genom att fly från arbetarnas paradis i karibien?

 • Anders_S

  niklas:
  Var femte kuban exilkuban? Förmodligen räknas barnen till miamikubanerna också med då. Ingen aning om den siffran stämmer. Massflykten från Kuba skedde drekt efter kuppen och i smband med att Kuba släppte en massa fångar en gån. Nuförtiden sker ingen massflykt.

  Den fråga du ställer om trotskismen vittnar om din okunnighet. Nåt åsnt som ett ”trotskistiskt” Sovjet kan inte finnas.Inga satellitstater heller. Vår socialism kan inte byggas i ett land, kan inte byggas instängt i nationalststatens fängelse. Det är en av de centrala punkterna där vi är oeniga med stalinisterna. Frågan är alltså felställd. Det går inte att ställa upp ett sånt alternativ.

  När det gälelr sjukvården så kan jag mycket väl tänka mig att åldringsvården (Som DN-artikeln handlar om) är rätt dålig. Men dte är kanpapst vad vi normalt menar med sjukvård. På Kuba finns i all fall ”åldringsvård”, om än dålig. I resten av latinamerika finns inte åldringsvård ens på papper. Inte för vanligt dolk och fattiga i alla fall.

  Konstigt att du tycker Kuba är arbetarnas paradis. Jag själv har i ett flera inlägg på olika håll kritsierat just Kuba för att arbetarna inte fritt kan bilda partier eller fackföreningar. Kuba är i mitt tycke endast ett paradis i klimatiskt hänseende. Inte på något annat sätt.

 • Anders_S

  Fler generella inlägg om kuba kommer inte att tillåtas. Men skriv gärna om dödsstraff och kriminalpolitik i USA och Kuba.

 • niklas

  /*off topic, trotskismen får diskuteras nån annan stans, exempelvis vid ett av mina inlägg kring en möjlig socialism*/ #AS