Islamiska domstolarna skapade fred – USA-stödd ockupation kaos

Det är i Somalia, dvs i de södra delarna av det som en gång var den italienska kolonin Somalia. För i det som var det gamla brittiska Somaliland fungerar det mesta som det ska göra. Samma sak i norra delen av den gamla italienska kolonin, Puntland. Förutom att man tar mot fler flyktingar än man egentligen klarar av. Flyktingar från det av en etiopisk ockupation förödda södra Somalia. En ockupation som har stöd av USA och som också stötts militärt av USA genom flygbombning av de som strider/stridit mot den etiopiska ockupationsarmén.

Precis som i Irak och Afghanistan har ockupationen i Somalia lett till en försämring av livsvillkoren för vanliga människor. I Somalia har det blivit en ännu värre katastrof än på i de andra ockuperade länderna. Hundratusentals har flytt, enligt SVD 600 000, många av dem till det välfungerande Somaliland i norr. Ett land som ingen ville erkänna.

Innan den USA-stödda invasionen från Etiopien styrdes södra Somalia av de islamiska domstolarna. Under den tiden rådde fred och vanligt folk kunde leva ett vanligt liv. Det kanske inte är den typen av regim jag skulle ösnka mig, men bra mycket bättre än den nuvaranda katastrofala situationen. Det är hög tid att världssamfundet kräver att Etiopien lämnar Somalia samt att makten i landet återigen överlämans till de islamiska domstolarna. En religiös högerregim som kan skapa fred, lugn och ro är trots allt bättre för folket i Somalia än total anarki, ockupation och hopplöshet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • B.

  /* den här kommentaren tog jag med trots att den inte uppfyller kommentarsreglerna. Den saknar den nämligen korrekt mejladress*/ #AS.

  Fast det är ett väldigt konstigt sätt att resonera. Så du menar eftersom det är så hemskt nu så ska det bli en totalitär, fundamentalistisk stat (Som inte är värre än ett USA-styrt land al?° Irak?) likt Iran. Som vi sen kan kritisera för att de är hemska, och förhoppningsvis kan de utvecklas till något bättre..

  herregud. det låter verkligen jättejobbigt att tänka allting som en trappstegsmodell. Men ja, så är ju du reformist också.

  Först vill du väl att sossarna ska vinna kommande val, sen efter det vänsterpartiet, och sen efter det ditt egna parti. Sen ska du lite hemligt rösta bort kapitalismen utan att de märker det sjäva.

 • Anders_S

  Ja, det vore bättre med de islamiska domstolarna än med USA:s/Etiopiens ockupation. Precis som det är bättre med Hamas än med Israels ockupation.

 • B.

  Aha, okej. Well, jag har ingen email adress längre för jag tycker det är ett hoppplöst sätt att kommunicera på då man bara får spam i dem. Du behöver inte ta med den här kommentaren utan det här är mer en önskan.

  Skulle du inte kunna utveckla ditt resonemang i en bloggpost, varför något rent ut sagt riktigt dåligt kan bli bra. Varför ska jag stödja demokraterna framför republikanerna i USA-valet? Det är ju skit båda två. Clinton vill ju gå ut i krig med Iran, bara en sån sak. Vem som än vinner så måste arbetaren gå till sina tre jobb nästa dag och göra samma sak, grattis kapitalet vann detta val idag också. (Ja, kapitalet vinner ju även i Sverige vare sig det är moderater eller sossar som vinner valet) Jag skulle inte hurra ifall sossarna vann nästa val. En mindre dålig sak gör inte något bra ur min synvinkel.

 • Anders_S

  I det amerikansk fallet kanske man kan resonera så. Men det kanske den som räddas av en bättre sjukvård inte har råd att göra. Även I USA kan det finnas anledningar att välja demokraterna. Även om de flesta fattiga i USAA faktiskt vänt valen ryggen.

  Däremot är set självklart att det är bätrte att lev i sitt hemland under fredliga och bättre förhålladnen än att vara utsatt för våldsamheter, förtryck, fängslanden, dödande på måfå eller vara tvungen att fly till nåt annat land bara för att få leva i misär. Principer blir jävligt oviktiga i såna sammanhang.

 • B.

  Hmm… okej.
  Tack för förklaringarna.
  Ska klura på det.

  Ha en bra dag.

 • christoffer

  så du tycker att en teokrati som instiftade sharialagar är en bra ide ?

  Sorry men vi har redan sett vad som händer då (Afghanistan)

  /C

 • Anders_S

  Christoffer: Återigen, du läser slarvigt. Har jag någon stans sagt att en teokrati är bra rent generellt. Nej, det har jag inte. Jag har bara sagt att islamiska domstolarna är bättre än anarki och kaos.

 • christoffer

  Jag talade inte gennerellt, jag bara påpekade att de islamistiska domstolarna höll på att införa shairalagar väldigt lika de som infördes i afghanistan av talibanerna.

  De var även på väg att arbeta för ett Storsomalia som skulle inkludera delar av Kenya och Etiopien. Detta genom att bland annat stödja guerilla rörelser i Etiopien.

  Så vad skulle etiopien göra ? Sitta stilla och se på ?

  Problemet är att varken anarkin eller teokratin är en bra lösninge men att kalla teokratin för bättre är väldigt kortsiktigt. som jag sa tidigare, komm ihåg afghanistan, där var talibanerna välkomna i början.

  Det som behövs är ett trovärdigt allternativ till klanledare och teokratin, inte lovsong över teokratin.

 • Christoffer, liksom i Afghanistan är situationen långt värre nu än innan invasionen. Fler som svälter, fler på flykt, fler dödade. Och samma förtryck som tidigare kvar, även om Shariadomstolarna knappast har någon likhet med talibanernas, vilket t.ex Times konstaterar. Sharia har haft en lång historia i Somalia, faktiskt som ett av fyra paralella rättegångssystem sedan självständigheten. Aldrig har de varit några talibanfasoner med krossande av statyer och förbjud mot avbildningar. Det är också märkligt att det är bättre att landet styrs av rena förbrytare, gangsters och pirater.

  Och ja, Ethiopien skulle självklart sitta stilla och se på istället för att förstöra vad FN kallade för Somalias gyllene era av fred. För inte blir vi väl glada över att landet återigen sänkts ned i krig med tiotusentals döda och hundratusentals på flykt i en konflikt som nu är långt värre än den i Darfur.

  Och givetvis blir konflikten långt värre eftersom de brutala ethiopiska styrkorna som idkar halshuggningar, våldtäkter och plundringar, också anklagats för att med kolonialmakternas hjälp ha stulit Ogaden-provinsen från Somalia.

  Därmed inte sagt att sharialagar är trevligt, men alternativet vi nu ser är så groteskt mycket värre.

 • Ahmed Siraj

  Tack för att du uppmärksammar denna bortglömda massmord i Somalia. En aspekt som allt för ofta glöms är att konflikten också handlar om olja. Det framgår tydligt i Lundin Oils hemsida om planerade borrningar i den somaliska provinsen Ogaden, beläget i Etiopien. Ogaden har tidigare varit (är) föremål för krig mellan Somalia och Etiopien. Lundin Oil ska också borra i norra Somalia. Ta ett tit på länkarna nedan:

  http://www.lundin-petroleum.com/Documents/co_prospectus_s.pdf

  http://www.lundin-petroleum.com/Documents/op_Ethiopia_e.pdf