USA, CIA och heroinet – The French Connection

Som jag tidigare skrivit i min serie om heroin och världens heroinhantering finns det ett samband mellan krig, odling av opievallmo, smuggling av heroin och organisationer som USA stöder. Denna koppling härstammar så långt tillbaka som 2:a världskriget och maffians reorganisering på Sicilien, som jag ska återkomma till i ett annat inlägg. En annan plats där kopplingen mellan USA och heroin går tillbaks till andra världskriget är staden Marseille i södra Frankrike.

Marseille hade vid andra världskrigets slut länge varit ett centrum för korsikanska gansgtergäng, organiserade på ungefär samma sätt som den napolitanska camorran. Dvs mindre centralstyrt och enhetligt än den sicilianska maffian, Cosa Nostra. De korsikanska gängen hade länge använts av diverse politiska intressen för att bekämpa de i Marseille starka kommunisterna. På 1930-talet användes de av de franska fascisterna för att bekämpa kommunistpartiet, under andra världskriget fungerade de som angivare och spioner på motståndsrörelsen för den nazistiska ockupationsmakten. Senare betalade CIA dem för att slå ner hamnarbetarstrejker i Marseille 1947 och 1950. Under bekämpandet av kommunisterna och på grund av krossandet av det kommunistiska facket kom bröderna Guerini att få kontroll över hamnen i Marseille. Detta stöd och kontrollen över hamnen Marseille ledde till att korsikanerna kunde bli centrala i världens heroinhantering och dessutom utveckla ett omfattande samarbete med såväl den sicilianska maffian som amerikanska maffian.

När italienska myndigheter stängde många heroinlabb på Sicilien i början av 1950-talet startade de korsikanska gangstergängen laboratorier i Marseille istället. Råvaran, morfinbas smugglades från början till Marseille från Turkiet och till en mindre del från Sydostasien (Indokina). I den franska kolonin Indokina var de korsikanska gängen sen länge verksamma, bland annat med prostitutionsverksamhet och lokal opiumhandel. Dessutom var man verksam i diverse smuggling och valuthandel i samband med det franska Indokinakriget som tog slut 1954. På 1950-talet sysslade man också med smuggling av cigaretter från USA till Europa, vilket gav stora profiter. Detta gav de korsikanska nätverken, främst bröderna Guerini, en bra position när opiumodlingen i Turkiet minskade och Sydostasien övertog rollen som det stora opieodlingsområdet. Under nästan 20 år, från 1951 till slutet av 1960-talet dominerade Guerinis nätverk heroinsmuggligen till USA samtidigt som man förbjöd heroinförsäljning i Frankrike (jmfr situationen i Göteborg på 1970-talet). Korsikanernas dominans under dessa år underlättades av att maffian på Sicilien hade stora problem på grund av interna stridigheter och tryck från de italienska myndigheterna.

Turkiets minskade roll som odlingsområde och det faktum att Guerini-nätverket utmanades av andra gangstergäng i slutet av 1960-talet tillsammans med en del andra faktorer kom dock att leda till att den amerikanska maffian engagerade sig alltmer i heroinhanteringen i direkt samarbete med den reorganiserade sicilianska maffian ledde till att korsikanernas grepp över heroinsmuggligen till USA minskade. Marseilles dagar som heroinhanteringscentrum var slut och Sicilien kom återigen att bli centrum för heroinlabben.

Förutom CIA:s inblandning och stöd till de korsikanska nätverken avslöjades det också av amerikanska narkotikabekämpare att den franska underättelstjänsten SDECE förmodligen var direkt inblandad i heroinhanteringen och dessutom var socialistpartiet i Marseille genom en omfattande korruption i praktiken i allians med de korsikanska gängen. Sålunda kan man säga att Marseille under 1950- och 1960-talet styrdes av CIA, socialistpartiet och korsikanska gangsters i en ohelig allians.

Källor (utöver det som länkats ovan):
John Dickie, Cosa Nostra, 2004 (på engelska), svensk utgåva, Månpocket, 2008, uppdaterad med åren 2004-2007.
Alfred W. McCoy, The Politics of Heroin in South East Asia, Harper & Row, 1972. På svenska; Heroin, pengar och politik, Prisma, 1976
Det finns en film om Marseille som gangsternäste och dess roll i heroinsmugglingen, French Connection från 1971

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “USA, CIA och heroinet – The French Connection”

  1. Några saker att tillägga. The Politics of Heroin in South East Asia finns numera i ny upplaga från 2003 med ett nytt namn, The Politics of Heroin: CIA Complicity in the Global Drug Trade, Afghanistan, Southeast Asia, Central America, Columbia. När den första upplagan kom ut, mitt under brinnande Vietnam-krig, köpte den amerikanska staten upp förlaget och förstörde alla restrerande exemplar av den första upplagan. En av de bästa böckerna jag läst.

    Kompletteras gärna med Cocaine Politics: Drugs, Armies, and the CIA in Central America.

  2. McCoys bok är bra. Det kommer mer om heroin och CIA. Sen efter det ska jag skriva om just kokain för att avsluta med det i Sverige vanligast knarket vid sidan av cannabis, dvs amfetamin.

    Får köpa den nya boken för att kunna skriva om nutidens heroinhandel ordentligt.

Kommentarer är stängda.