Verkligen inget att fira – Israel 60 år

Israel självt är den viktigaste orsaken till att det inte är lugn och ro i Palestina. Det är Israel som vägrat acceptera olika gränser, olika uppgörelser. Det är Israel som ockuperat land 1948 och 1967. Det är Israel som ägnat sig åt etnisk rensing, folkfördrivning, 1948 och 1967. Det är israel som förvandlats till en apartheidstat genom att invånare av olika ursprung har olika rättigheter och skyldigheter och genom att inrätta bantustans (Västbanken) och ghetton (Gaza). Det är ingen annan än Israel som är ansvarig för detta.

Men kanske någosn säger, disrael gör ju detta för att de är hotade. Det spelar ingen roll. Bara för att man är hotad har man inte rätt att bedriva etnisk rensning, att regelbundet bomba och förstöra. Man har ingen rätt att ockupera nån annans land eller mark. Och frågan är faktiskt vilka som är mest hotade, de judiska invånarna i Israel, staten Israel eller palestinierna. Som jag ser det har det alltid varit palestinierna. Historikern Morris vill att alla palestinier ska köras bort från området. Att en del tilläts stanna var ett misstag menar han. Detta visar på att uttalanden som är för etnisk rensning är rumsrena. Etnisk rensning, apartheid och förtryck har helt nekelt blivit en del av den israeliska mainstream-politiken.

Det är därför som endast Israel kan lösa problemen, endast Israel kan utrymma bosättningar, tillåta palestinier att komma tillbaks till sina hem, riva muren osv. Israel har lösningen till fred i sin hand, men vägrar ta den. Israel verkar faktiskt inte vilja ha fred utan verkar vilja ha ett Stor-Israel och för att få det är man beredd att bryta mot det mesta som omvärlden beslutar. Detta kan man göra för att USA och i praktiken också EU och EU:s medlemsstater stöder denna politik.

För att det ska kunna bli fred i Palestina med omnejd krävs att Israel utrymmer alla bosättningar på ockuperat land, att palestinier som flytt får återvända till sina ursprungliga hemorter, att muren rivs, att ockuperade områden lämnas tillbaks. För att tvinga igenom detta borde resten av världen bojkotta Israel. När Israel har gjort dessa saker så avtar nog också misstron mot landet.

Som en bieffekt kanske vi skulle få ett lugnare och stabilare Libanon också. För Israel är ansvarig för mycket av det landets problem.

Och självklart ska vi i Sverige fortsätta protestera mot Israels agerande. Om inte regeringen gör det så gör i all fall vanliga människor det.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Respect Supporter,
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, AB,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Zionist

  Asså shit. ”…invånare av olika ursprung har olika rättigheter och skyldigheter…”. Nej, alla har samma rättigher i Israel. Araber måste dock inte göra armén så att de slipper slåss mot släktingar. Israel har haft en arabisk statschef och en persiskpresident. Inget apartheid alltså. Israel har inte inrättat nåt ghetto i Gaza. De har lämnat Gaza helt och hållet.

  Israel bedriver inte etnisk rensning. Att i självförsvar svara på missilattacker är inte etnisk rensning. Man kan tycka att de överreagerar(vilket de inte gör) Men det är verkligen inte etnisk rensning. I så fall så är det konstigt att många av de flyktingar som flydde 48 fick komma tillbaka mellan typ 1950-1980

  Jag håller verkligen inte med Morris. Han är en skithög. Han representarar inte Israel. Jag tycker att en av de saker som gör Israel unikt är araberna. Det är den demokratiska stat med mest araber i världen. Det är hur häftigt som helst att se att allt i Israel står på Hebriska och Arabiska. Det är bara min personliga åsikt. Idioter som Morris finns överallt. /*tagit bort påståenden som inte kan verifieras och som vad jag vet är totalt osanna*/ #AS

 • Zionist

  Förlåt mig mellan 1967-1993 var gränserna öppna för palestinier.

 • Helge

  Jag håller med om att det inte finns nån anledning att fira och jag är extremt skeptisk till att situationen kommer att bli mycket bättre för palestinierna. Israel har inget intresse av någon fred eftersom de inte vinner något på den. Tyvärr.

  Jämförelsen med apartheid är, om än beskrivande, orättvis eftersom läget för palestinierna är mycket sämre. Största hoten mot världsfreden är Israel och USA.

 • Anders_S

  Zionist: Du ljuger. Palestinier har aldrig fått återvända från exilen till sin gamla hem. Dumheter. Att palestinier fått arbeta i Israel är inte samma sak. Det innebär i praktiken bara att min analogi med Sydafrika och apartheid förstärks.

  Vidare är det inte sant att man har smma rättighetr. Det finsn ebgärsninagr för landägande, eller ska vi säga markköp. Den amrk som stals av palestinier 1948 får palestinier inte köpa eller äga. Dessutom innebär det faktum att man inte gör militärtjänst/värnplikt att man går miste om många förmåner, försäkringar och annat.

 • Makalöst hur Zionist kan ljuga så öppet och ogenerat. Inga palestinier har fått komma tillbaks till den mark de fördrivits från. Tvärtom har fler och fler fördrivits, ibland så lätt som att nekas återinträde efter ett utlandsbesök.

  Det är tvärtom så sjukt att Israel hittat på en egen pervers term som kallas present absentee, frånvarande i sin närvaro. På så vis har marken kunnats stjälas från Palestinier, trots att de faktiskt befunnit sig Israel, om än inte på samma plats som marken i deras ägo.

 • Tony

  ”/*tagit bort påståenden som inte kan verifieras och som vad jag vet är totalt osanna*/ #AS”

  Jag skulle gärna läst dessa osanna påståenden. Jag har läst dina, men där har du inte tagit bort. Det är riktigt komiskt att läsa allt antisionistiskt skräp på kommunistsidor. Hur orkar man se så skevt på verkligheten? Det undrar jag och jag undrar hur man kan stödja terrorister och mördare som vill utrota ett folk?
  Det är helt ofattbart!

 • Anders_S

  Tony (Zionist): problemet är att du inte kan se skogen för bara trän. Du är full med fördomar och läser inte vad jag skriver.

  1. Jag stöder inte Hamas, det är en fascistisk nationalistiska högergrupp.
  2. Jag anser inte att Hamas eller Israel för den deln vill utrota ett folk.
  3. Självklart är jag antisionist (sionismen är ytterligare en fascistisk, nationalistisk religiös ideologi som liknar Hamas ställningstaganden)
  4. Du påstod saker om kommunister som var osanna och dessutom off-topic. Alltså bryter de mot reglerna.

  Observera att det är min blogg och jag bestämmer vad som får skrivas. Exempelvis tas alla kommentarer som kallar mig antisemit bort (min fars första språk är engelska, det andra språk han lärde sig i sitt liv var jiddisch då han växte upp i jiddischtalande kvarter mitt emot ortodoxa synagogan på Andra Långgatan i Göteborg, en av mina bröder har tillfrågats om konvertering till judendom osv) då jag uppfattar det som en grov personlig förolämpning som ju inte är acceptabelt enligt god internetsed)

 • Tony

  Jag är sionist i bemärkelsen att, Israel har rätt att existera efter att judar bott där i cirka 5000år och att dom har rätt att försvara sig mot terrorister.
  Så självklart är jag sionist och självklart är jag inte fascistisk och nationalistisk för det.

  Du pratar om etnisk rensning och – ”Detta samtidigt som man är för en bojkott av Palestinas legitima och lagliga regering som ju leds av Hamas.”

  Du är ju för Hamas, varför ljuger du? Etnisk rensning finns enbart hos den palestinska befolkningen. Judar får inte bo i Gaza. Palestinier får bo i Israel. Apartheid är = Hamas.

  /*Falska uppgifter, inklusive antisemitism och rasism, borttaget*/ #AS

  /*Falska uppgifter inklusive islamofobi och rasism*/ #AS

  Men det är klart ”skogen”, allt är judarnas fel, det är enbart dom som kan göra så att det blir fred…

 • Tony

  Och jag är inte ”Zionist” som har skrivit innan, annars skulle jag inte fråga om vad du tagit bort. Blanda inte ihop personer med olika namn/alias.

 • Anders_S

  Tony:

  Hamas är den legitimt valda regeringen. Att erkänna det innebär inte att man stöder Hamas.

  Bush är den legitimt valde presidenten i USA. Att erkänna det innebär inte att man stöder honom.

  Alliansergeringen är den lagliga och legitima regreingen i Sverige. Att erkänna det innebär inte att man stöder den borgerliga regeringen.

  Din logik brister verkligen på många punkter.

 • Pingback: Zombiefilm? Nej, det är bara apartheidhögern « Roya - Intersektionalen()