Stoppar man inte rekryteringen hjälper inte hårda tag

En ny rikspolischef, som ju blev den förväntade Bengt Svenson, aviserar hårda tag mot kriminella gäng. Men det är bara tomt prat om inte rekryteringen till gängen stoppas. Grunderna för möjligheten för gängen att rekrytera är sociala. Det handlar om människor, ungdomar, som anser att samhället övergivit dem. Ofta ungdomar med sociala problem från barnsben. Problem som gör det lätt för gängen att rekrytera dem. Detta eftersom samhället abdikerat från sitt ansvar och inte längre erbjuder skydd, stöd, vård, gemenskap och trygghet. Istället träder gängen in och erbjuder detta.

Gängen utmålar snabba förtjänster och ett problemfritt liv med sammanhållningen i gänget som en viktig faktor. Detta är naturligtvis bara dumheter, men är lätt att tro på när man är ung och samhället inte erbjuder ett jota. När gängen får fäste tar man kontroll över diverse områden där kriminell verksamhet kan löna sig. På arbetsmarknaden gäller detta uthyrning av arbetskraft svart. Något som man kan tjäna stora pengar på och som framförallt Bandidosanknutna och Hells Angelsanknutna grupper ägnar sig åt . Något som underlättas avsevärt av upphandlingsregler (köp det billigaste) och förändringen av arbetsmarknaden i nyliberal riktning med många tillfälliga anställningar och bemanningsföretag.

Så gärna hårda tag mot gängen, men först en ordentlig förebyggande verksamhet med mål att stoppa rekryteringen till gängen. Och då duger inte nån Fryshusskit. Den verksamheten kommer att få samma resultat som Fryshusets tidigare aktiviter med nazister. Dvs stärka de kriminella gängen, precis som skinheadsprojekten stärkte de svenska nazisterna.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Varför namnet Proletärbella? | Proletärbella()

 • Bosse

  Jovisst kan nyrekryteringen till de kriminella gängen till en del förklaras med sociala missförhållanden. Tyvärr är detta långt ifrån hela sanningen. Det anses helt enkelt ”coolt” att vara med i ett kriminellt nätverk. Något som ger betydligt högre status och respekt (ett oerhört missbrukat ord f.ö.) än ett vanligt Svenssons-liv.

  Så länge smågrabbarna flockas kring de här gängen med lysande ögon och drömmar om en framtid som en äkta ”gangsta” kommer inga socialprojekt i världen att hjälpa.

  Så länge som gängledarna ses som kungar och inte som de losers de i verkligheten är (många av dem tillbringar 75% av sina bästa år i fängelse) kommer vi aldrig att kunna stoppa nyrekryteringen.

  Vårt samhälle ser ut som det gör och så länge som skumt folk många gånger lyfts fram som hjältar är nog det enda sättet att begränsa gängverksamheten att göra det så besvärligt och jobbigt som möjligt att vara medlem i dessa organisationer.

 • Sara

  Det var ju sanna mina ord på tiden.Då kan man kanske räkna med att Alliansregeringen blir stoppade för sina plundringståg över lilla Sverige.Större gangsters har väl inte funnits i detta land på bra länge med döva öron för folket,svarta löner,bedrägerier,korruption,falska betyg och allmän vanvård mm samt nedskärningar i en högkonjuktur.Ska bli skönt att få stopp på detta gäng vid namn Alliansregeringen.

 • Pingback: Förebyggande åtgärder och ungas brott | Svensson()