Protestera mot Israel – 60 år sen Al Nakba

Idag bör de som kan protestera mot fördrivningen av palestinier år 1948. Det var för 60 år sen. I Stockholm demonstreras det:

Demonstration till minne av Al Nakba, katastrofen när över 750 000 palestinier tvingades fly sina hem och staten Israel utropades.

15 maj klockan 18.00 Sergels torg i Stockholm

Per Gahrton, PGS
Mattias Gardell, religionshistoriker
Emma Lindqvist, distriktsordförande i SSU
Seluah Alsaati, ordförande ung vänster Storstockholm med flera.

Dr Eyad Sarraj från Gaza Community Mental Health Program är med via länk från Gaza

Demonstrationen går under den gemensamma parollen är 60 år av fördrivning, 40 år av ockupation – Nu räcker det!

Jag bor inte i Stockholm och kan därför inte närvara vid demonstrationen, men jag ska citera Claes Krantz som ger svar på en del påståenden som ständigt dyker upp i kommentarsfälten när man skriver om Israel och Palestina:

Påstående: Den enda demokratin i mellanöstern. – Fakta: Varför stöds dessa diktaturer av väst som i 40 års tid stoppat genuina folkliga rörelser.

Påstående: Svenska medier ignorerar vad som är positivt med Israel. – Fakta: Svenska Medier skriver vad som händer i Israel ytterst lite.

Påstående: Israel måste försvara sig mot fiender som aldrig erkänt landet. – Fakta: Arabstaterna inklusive Saudi Arabien har vid flera tillfällen erbjudit fred och erkännande.

Påstående: homosexuella fritt kan demonstrera. – Fakta: Demonstrationerna tog plats mot ett enat fördömande från Israels högsta religiösa myndigheter och under beskydd av 7000 poliser medan tusentals haredi genomförde kravaller.

Påstående: Israel är det enda landet i regionen som respekterar minoriteter. – Fakta: den som läser israelisk media kan hitta flertalet rapporter om diskriminiering av minoriteter och rena övergrepp. Flera MK har föreslagit deporteringar och införande av lagar som mest påminer om Sydafrikas.

Intressant?
Bloggat: Claes Krantz, Alliansfritt Sverige, Jinge1, Jinge2, Jinge3, Jinge4, Motbilder, Rawia, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: SVD1, DN SVD2 HD SDS Dagen, AB, PDK DB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Ditt ”fakta” om de homosexuellas möjligheter att demonstrera är aningen klumpig. Homosexuella i Israel får fritt demonstrera. Att det sedan finns motståndare till det är ju en annan sak. Precis som i Sverige. Här får homosexuella fritt demonstrera på tex Priden, men en stor majoritet av befolkningen samt många politiska samt religiösa grupperingar, motsätter sig detta. Det finns i Israels grundlag, precis som i Svenska grunslagen, rättigheter för homosexuella. Att inte hela befolkningen gillar det är dock inte samma sak som att det skulle vara otillåtet. Sedan kan man ju jämföra med arabstaterna som omger Israel. Där skulle man göra mer än att demonstrera mot de homosexuellas pridetåg kan jag lova!

 • Anders_S

  Anders: Nu var det ju inte mitt, utan ett citat, vilket framgår med all tydlighet.

  Det är ointressant i detta sammanhang vad man skulle göra i de i huvudsak USA-stödda arabstaterna. Nu diskuterar vi Israel.

 • Pingback: Avgrund mellan demokrati i teorin och praktiken : Motbilder()

 • Jonatan

  Påstående: Den enda demokratin i mellanöstern. – Fakta: Varför stöds dessa diktaturer av väst som i 40 års tid stoppat genuina folkliga rörelser.

  Ok, men det är fortfarande den enda demokratin, eller hur?

  Påstående: Svenska medier ignorerar vad som är positivt med Israel. – Fakta: Svenska Medier skriver vad som händer i Israel ytterst lite.

  Jämfört med vad? Kongo eller Slovenien? Tycker inte du att de skriv mycket om Israel i svenska tidningar?

  Påstående: Israel måste försvara sig mot fiender som aldrig erkänt landet. – Fakta: Arabstaterna inklusive Saudi Arabien har vid flera tillfällen erbjudit fred och erkännande.

  På vilka vilkor? Det är väl ändå en ganska viktig detalj.

  Påstående: homosexuella fritt kan demonstrera. – Fakta: Demonstrationerna tog plats mot ett enat fördömande från Israels högsta religiösa myndigheter och under beskydd av 7000 poliser medan tusentals haredi genomförde kravaller.

  Så de kan alltså demonstrera och ja det finns en stor och aktiv homokultur i Israel.

  Påstående: Israel är det enda landet i regionen som respekterar minoriteter. – Fakta: den som läser israelisk media kan hitta flertalet rapporter om diskriminiering av minoriteter och rena övergrepp. Flera MK har föreslagit deporteringar och införande av lagar som mest påminer om Sydafrikas.

  Låter som Sverige tycker jag.

  Inget av påståendena varken besvaras eller motbevisas.

 • Anders_S

  Jonatan:

  Israel är ingen demokrati.

  Svensk media (Främst DN) är alldeles för positiva till Israel. De skönmålar. GP är den bästa tidningen när det gäller Mellanöstern, Isrel och Palestina.

  Fredsvillkoren som erbjudits är alldeles för bra för Israel och för dåliga för palestinierna.

 • Fördrivningen 60 ockupationen 40‚Ķ vadå???

  Vi brukar säga ett populärt ordspråk:

  Folk har en nation som lever i, medan vi, vår nation lever inom oss.

  Generationen som upplevde Deir Yassin massakern är en mycket gammal generation flesta av dem vi har redan förlorat . t.ex., min far från Haifa, den vackra staden som har fina Berger och jättevackert strand .

  massakern i Deir Yassin som terroristerna, och massmördarna begått, var basen, eller utgångspunkt som skapade denna illegala (staten) .

  ett vittne säger så här: i Dier Yassin Argon gänget beordrade hela vår familj att ställa upp sig mot husväggen och började skjuta. Jag träffades i sidan men de flesta av oss barn undkom därför att vi gömde oss bakom våra föräldrar. Kulorna träffade min syster Kadri (4) i huvudet, min syster Sameh (8) på ansiktet och min bror Muhammed (7) i bröstet. Alla andra utmed väggen dödades, min far, min mor, min farfar och farmor, mina morbröder och fastrar och några av deras barn.¬ª Halim Eid såg ¬ªhur en man sköt en kula igenom min syster Salhiyehs nacke, hon var gravid i nionde månaden¬ª. Sedan skar han upp hennes mage med en slaktarkniv. Hon berättade vidare att en annan kvinna, Aisha Radwan, dödades när hon försökte ta fram ett ofött barn ur den döda moderns mage. I ett annat hus såg Naaneh Khalil (16) hur en man ¬ªmed ett slags svärd klöv min granne Jamil Hish från topp till tå för att sedan utanför vårt hus göra samma sak med min kusin Fathi¬ª. Våldsmännen dödade, plundrade och våldtog kvinnorna. Sedan sprängde de husen, och när dynamiten tog slut gick de på de återstående husen med gevär och granater. Vid middagstiden hade de har mördat mer än 960 personer . Terroristerna försökte dölja deras offer så några av offren blev slängda i brunn eller brändes eller sprängdes i luften .

  April1948 slaktades män, kvinnor och barn i den palestinska byn Deir Yassin Och den 15 maj 1948 existerat denna stat? en stat som byggdes över Deir Yassin ruiner och barnens kött och blod .

  Västvärlden erkände rätten till folk som har redan en nation . polen, Frankrike, Ryssland. Att ha en illegal nation och makt över min mark. Varför? Västvärlden stal min rätt att leva i fred över min mark varför? När man vill ge och vara genrös borde man istället ge ur egen ficka eller hur?

  Några svenska aktivister som solidariserar oss palestinier vågar inte säga sanningen. Det är inte som dem kungöra till den nya generationen som inte har upplevt ALNAKBA . Det är mycket farliga begrepp som våra vänner använder, jag undrar varför? men jag har en fråga, är yttrandefriheten skyddar bara Lars Vilks? Jag vill också utrycka mig prices som han vilket som lagen har skyddat honom väl .

  Ockupationen och drivningen är 60 år för rättvisans skull ,och det är inte 40 år av ockupationen. Mitt folk i Gaza och västbanken drabbas dagligen och bli slaktade och mördade varje dag men dem har inte erkänt rätten till sionisterna att ha rätten över min mark . Hur kan vi här som lever i välfärd stat att kunna, av kalla, våra rättigheter och förfalska historian?

  Tyvärr vi dansar under varje åtanke och sionisterna bygger mer och mer bosättningar. Vi har dansat och ätit palestinsk folk mat över 60 år medan vår fiende jobbar morgon och kväll, bygger en rasistisk mur här, begår massaker där, utveckla vapenarsenal där, medan vi dansar, sjunger, vinkar med den palestinska schalen ‚Ķ. Samtidigt det är vi i västmedia som fredfender, konstigt va, vi slösar bara våra tider när vi organiserar palestinsk fest hit och dit så länge sveriges politik tycker att denna ( staten) har rätt att försvara sig inför palestinierna som är markägare.

  Gaza får vi inte glömma!

  Nära 1,4 miljarder till Palestina, Sverige ökar biståndet till den palestinska myndigheten med 90 miljoner kronor. Enligt Utrikesdepartementet 17 december 2007. jaha medan Läget i Gaza förvärras.

  Sjukvården tvingas stänga, vatten- och avloppssystemen kollapsar och matleveranserna stoppas. ? varför och var pengarna tog vägen? stoppa sanktionen mot barnen i Gaza! plantera blommor och kärlek istället i deras minne.stoppa militära relationen med denna ockuperande makt för rättvisans skull, sluta stödja korrumperande palestinsk politik för barnens rättigheter skull .

  Av

  MERVT SHARKAWI