Kokainets väg till Sverige

Del 1 av 7 i serien Kokain

Kokain framställs ur kokabuskens blad. Denna buske odlas mest i länder som Bolivia, Peru, Ecuador, Brasilien och Colombia. En del av produktionen från kokabuskar går till framställning av kokain. Detta sker främst i laboratorier i det våldsamma Colombia. Ett land som präglats av våld och dödsskvadroner sen 1950-talet. USA brukar regelmässigt skylla å FARC när det gäller kokainhantering. Men förmodligen är sanningen den att den USA-stödda extremhögerns dödsskvadroner och dess avläggare har mer med kokaintillverkning att göra än vad FARC har. Grundläggande är att kokain ofta produceras i länder med svaga regeringar som Peru hade under lång tid och som Colombia haft väldigt länge. Också när USA försöker destabilisera regeringar som i dagens Bolivia tycks kokaodling och kokaintillverkning öka. Förmodligen är det dock så, precis som med heroin, att det finns ett samband mellan sådana grupper som CIA stöder och kokainhantering.

Länge dominerades dock kokainhanteringen i Colombia av två större knarkkarteller, Medellin-kartellen och Cali-kartellen. På grund av tryck från USA:s Drug Enforcement Administration (DEA) och intern konkurrens krossades emellertid de två kartellerna och numera domineras Colombias knarktillverkning och smuggling av en stor mängd mindre grupperingar. Något som gjort det möjligt för Mara Salvatrucha att ta kontroll över en stor del av smugglingen till USA.

Samtidigt kom också den italienska (kalabriska) gangsterorganisationen ’Ndrangheta att ta direktkontakt med colombianska gangsters och skaffa sig kontroll över en del av kokainsmugglingen till Europa, som de numera dominerar. Smugglingen till Europa som sådan sköts dock numera ofta av västafrikanska kurirer och smugglingen inom Europa ofta av albanska nätverk som allierat sig med ’Ndranghetan. Enligt SVD dominerar också västafrikanska nätverk marknaden på gatan i Stockholm vilket naturligtvis gör dem till en konkurrent med den kokainsmuggling som kontrolleras av ligor från Balkan och Turkiet i andra delar av Sverige, eller så är det så att man samarbetar i vissa fall. Något som gänget Chosen Ones (som innehåller västafrikaner) ställningstagande för Naserligan i kriget med Original Gangsters kan tyda på.

Läs också Heroinets väg till Sverige.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Källor utöver ovan länkade:
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia, Norstedts, 2007

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , ,

 

Series NavigationUSA, CIA, kokain och crack >>
Advertisements