Självklart ska alla ha rätt till sjukvård

Det är en mänsklig rättighet att kunna få vård när man är sjuk. I Sverige måste det gälla alla som befinner sig i landet. Även de som är här illegalt. Rätten till vård måste gälla även de papperslösa och vår riksdag, med alliansregeringen i spetsen, är grovt inhuman om den på tisdag beslutar annorlunda.

Det är ju bra att den del borgerliga privatiserings- och orättviseivrare tycker att även papperslösa ska ha rätt till sjukvård. Men det är samtidigt ett hyckleri. De stöder partier som vill införa inhumana lagar och regler i Sverige. Lagar och regler som kan innebära att folk dör. Om de som vill ha en vettig vård för papperslösa tog avstånd från sina partier (och till och med röstade mot) skulle de bli mer trovärdiga. Nu är de bara patetiska hycklare.

Intressant?
Bloggat: RoyaMatilda, Alliansfritt,
Läs mer: Dagens Arena,
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Kristoffer

  Rätta mig om jag har fel men föreslås inte samtidigt att asylsökande skall få rätt till vård? Betyder inte det att s.k. papperslösa då kan söka asyl och således få vård?

 • Anders_S

  Papperslösa är ofta sådana som fått avslag på asylansökan. Eller så är det illegala invandrare utan asylskäl från exempelvis Ryssland.

 • Kristoffer

  Och varför skall de få gratis vård när inte svenska medborgare får gratis vård, varken här eller i utlandet? I en perfekt värld så skulle jag ställa upp på gratis vård till alla men pensionärerna får ingen vettig pension och de som fortfarande jobbar kan knappt lägga undan några pengar p.g.a. skyhöga skatter.

  När man ger gratis vård till en himla massa människor så kostar det enorma summor pengar och de måste tas från något. Skatten i Sverige skall gå till att förbättra livet för svenskarna (med detta menat svenska medborgare).

 • Anders_S

  I England har man gratis vård. I praktiken också för utländska medborgare (Det är meningen man ska betala, men det krävs sällan). Dvs vård helt utan patientavgift. Det finns säkert i flera andra länder också.

  Vård är en mänskligt rättighet. att förneka någon vård är ett brott,och inhumant. Det har inget med gratis eller inte gratis att göra.

  Sen finns det inte en ”himla massa papperslösa”.

  Det är inte skatterna som är problemet för fattigpensionärer. De betalar ingen skatt på pensionen. Sen förstår jag inte riktigt vad det har med sjukvård att göra?

  Inte heller vet jag var du fått gratis vård från?

 • Pingback: Nazist-attack mot feministfestival « Trottens Betraktelser()

 • Pingback: Självklart att alla ska få vård « Trottens Betraktelser()

 • Pingback: Fredrick Federley och hans människosyn ‚Äì det Hitler gjorde var också enligt lagen « Roya och Matildas blogg()

 • Andreas Jonsson

  ”Papperslösa är ofta sådana som fått avslag på asylansökan. Eller så är det illegala invandrare utan asylskäl från exempelvis Ryssland” som du klokt nog skiver visar, tycker jag, själva pudelns kärna. Det handlar alltså om människor som inte har några legitima skäl att vistas i Sverige, och även om man naturligtvis kan tycka synd om vissa människor så är det inte skäl nog att sätta sig över lagen. Har man inte tillstånd att vistas i Sverige ska man inte heller kunna påräkna sjkuvård bekostad av svenska skattebetalare. Akutvård vid t.ex. olyckor måste naturligtvis ges av rent humanitära skäl, men grundprincipen måste alltid vara att kostnaden faktureras den som inte är berättigad till skattefinansierad sjukvård. Hur indrivningen sedan ska ske är en teknisk fråga, men av rent pedagogiska skäl och rättviseskäl är det viktigt att tydligt visa att ”det finns ingen gratis lunch”.

  När min fästmös släktingar kommer på besök till oss föregås det av en visumprocess där Sverige ställer som krav att de ska ha ett gediget försäkringsskydd som även täcker akutvård. De ska ha betald returbiljett och det krävs också att min fästmö och jag står som garanter för deras bostad och uppehälle i Sverige. Det är en rimlig nivå tycker jag. För dem som varken har visum eller uppehållstillstånd, utan kanske till och med ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut, är det inte rimligt att andra regler ska gälla. Eget ansvar måste vara grundprincipen.

 • Apan

  Självklart skall alla som råkar ut för en olycka i Sverige ha rätt till akutsjukvård. Däremot skall Sverige inte erbjuda GRATIS sjukvård till hela världen bara de kan ta sig hit, för det är ju precis det du förespråkar. Vårat sociala välfärdssystem är till för de som bor och verkar i Sverige och har rätt att vara här. Därmed är skola för gömda flyktingbarn inte heller en rättighet.

  Utöver det är det ju en enorm orättvisa att de som lyder det svenska myndigheter bestämt ålyder utvisningsbeslut INTE har rätt till sjukvård och utbildning.

  Enligt ditt resonemang skall då INGEN utvisas coh ALLA ha rätt att stanna här. Det klarar inte Sverige ens nu och att utöka det ytterligare skulle få katastrofala följder.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Nazist-attack mot feministfestival()

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Självklart att alla ska få vård()