Låt oss ta det igen – högerextremister är våldsamma och antisemiter

Vänsterextremister snackar mest och mellan varven skriver de slagord och slår sönder nåt. Anna-Lena Lodenius och Magnus Sandelin utger sig själva och utges för att vara experter på den autonoma rörelsen och hur våldsamma vänstern i Sverige är. Det är de inte. Dessutom anser de tydligen att vi i vänstern är antisemiter. Jag blir så trött.

Det är bevisat att vänstern hyser i stort sett ingen med anti-semitiska åsikter och själv blir jag ytterligt illa berörd av att anklagas av att ha samröre med antisemiter. Det är dels inte sant, dels växte min far och mina fastrar upp i ett judiskt område i Göteborg,  snett emot den ortodoxa synagogan, där språket som talades på gatan var jiddisch. Dels arbetar jag förebyggande på gatorna och på annat sätt i Göteborg för att bekämpa antisemitism, islamofobi och rasism från nazister och andra som verkligen är antisemiter. Vänstern är det inte. Jonathan som Lodenius hänvisar till i dessa sammanhang har ju noll trovärdighet i detta. Jag föreslår istället att nämnde Jonathan och Lodenius kontaktar Judiska församlingen i Göteborg och tar reda på hur det egentligen ligger till. För mig är det en personlig förolämpning att bli kallad antisemit och hittar jag det i en text hos någon av Sandelin, Lodenius, Jonathan eller Niklas Svensson kommer jag att anmäla dem för förtal och dessutom kräva skadestånd. Jag lovar att jag vinner ett sånt mål.

Brottsligheten och våldet då? Ja vänsterns brottslighet är så låg att man inte längre för nån statistik över den. Det gör man däremot med högerextremisters brottslighet. För den är mycket allvarligare och mycket större. Förutom de brott de begår i högerextremismens namn är många högerextremister inblandade i den organiserade brottsligheten. Även i de uppmärksammade Rödeby- och Kungsholmsfallen finns det högerextremistiska ingredienser. För att inte nämna fotbollshuliganmiljöerna. Jga behöver knappast orda mer om detta. Det är uppenbart för alla seriösa betraktare och bedömar att högerextremister är mångdubbelt våldsammare och brottsligare än vänsterextremister. Det vore trevligt om Lodenius/Sandelin/Svensson också kunde förstå detta elementära faktum.

Läs mer:
Om Lodenius bok Gatans Parlament, Undermåligt om autonoma och nazister, Mikroskopisk koll på yttervänstern,
Om Sandelins bok Extremister, Om en dålig bok om extremism,

Intressant?
Vänstermedia: Motkraft,
Bloggat: Lodenius, 1915, Petter,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

38 Replies to “Låt oss ta det igen – högerextremister är våldsamma och antisemiter”

 1. Du borde kolla upp din källa istället för att lite på jinge.
  http://www.levandehistoria.se/files/antisemitism.pdf
  sidan 73 visar tydligt att socialdemokraterna är överrepresenterade bland de ”stora” partierna
  och med tanke på hur många som är socialdemokrater så bör den största absoluta mängden antisemiter finnas bland S,

  däremot så finns en större procent bland ytterlighetspartiet NSF.

  dock ska påpekas att undersökningen inte hade med några extrema vänsteralternativ, så vi kan inte jämföra vänsterextremisterna med högerextremisterna.

  /C

 2. Ja då det gäller trakaserier mot tjänstemänn verkar Vänster extremister ”vinna” över högerextremister. Nästan dubbla siffror.
  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Otillaten%20paverkan.pdf&url=/dynamaster/file_archive/051220/52d2499c7493c343d3ddd1a3867d646c/Otillaten%2520paverkan.pdf

  Inse faktum båda sidor är utopister som är berädda att använda våld för att gagna sina syften och som inte respekterar demokrati.

  Att skriva sådant som du gör ovan, hjälper bara till att ursäkta ena sidan, och det hjälper INTE demokratin.

 3. Anders, du påstår i flera av dina inlägg här och på andra ställen att jag ljuger i min bok Extremister vad gäller Göteborg 2001. Jag ljuger inte, utan skriver om en inskränkt extremvänster som tillsammans med sina högljudda försvarare (bland annat du) vägrar att se sitt eget ansvar för kravallerna, och istället skyller allting på polisen. Jag intervjuar en kvinna som var med i Afa under den här tiden, och henne kallar du på mycket lösa grunder för mytoman. Det hon säger i boken är att Afa efter den stora demonstrationen under EU-toppmötet var beredd att ta till våld och därför hade förberett sig med påkar och annat. Vad som sedan hände bekräftar detta.
  Och Anders, vad gäller antisemitismen så har den ingen politisk färg, men just vänstern har oerhört svårt för att ta till sig det faktum att den även existerar där.
  Jag betvivlar inte att du tar avstånd från sådana avarter, men det skulle nog inte skada om du med viss självkritik observerade vad som ibland sägs och skrivs inom exempelvis den autonoma vänstern. Jonathan Leman tar upp ett sådant exempel på sin blogg. Kolla in det.
  Att antisemitismen sedan är en bärande del av den nazistiska ideologin är en annan sak. Man behöver inte alltid relativisera allting så som du gör.

 4. Efter den stora demonstrationen, dvs på lördagen, var det inga kravaller. Så redan där är det fel. Efter den stora demonstrationen på fredagen var det heller inga kravaller. Fel igen. Inte någon gång såg jag några från AFA med påkar. Däremot såg jag några tyskar från en maoistisk organisation med påkar. Tjejen ljuger. Fantiserar. Det fanns inga påkbeväpnade AFA-medemmar i nåt av demonstrationstågen. Det är dumheter. Fråga Jaldung, fråga Essman, fråga Ronnebro. Fråga Lippens.

  Enligt Jaldung så avlöpte alla tillståndsgivna demonstrationer som de skulle.

  Ge mig länken till Lemans artikel, så jag kan anmäla honom och få lite skadestånd. Jag lovar, jag vinner.

 5. Christoffer: Jag begriper då inte hur du läser. Ett citat:

  I undersökningen om trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda
  framkommer att högerextremister, rasistiska grupper och grupper som är
  motståndare till homo- och bisexuella tillsammans utgör den största andelen
  som utövar otillåten påverkan mot riksdagsledamöter. Vänsterextremister,
  djurrättsaktivister och miljöaktivister utgör en betydligt mindre
  andel (Ju 2004:07).

 6. Christoffer: Sen när är sossar vänster? Ja, det finns sossar som är vänster. Men de flesta är det inte. Och partiet är det definitivt inte. Dessutom är det kanpapst sossarna vi debatterar här.

 7. Jag har aldrig påstått att Afa-medlemmar gick i de stora demonstrationstågen med påkar. Så korkade tror inte ens jag att de är. Självklart är inte det polisens bild heller. Varför försöker du hela tiden blanda bort korten?
  Men bara en blind person kan påstå att det inte användes diverse tillhyggen och stenar för att attackera poliser, skyltfönster och annat efter den stora fredliga demonstrationen (ja, på fredagen). Och bara en mer än lovligt naiv person kan påstå att det inte fanns någon som helst planering för detta från till exempelvis Afa. Vapnen var naturligtvis förberedda.
  Länken till Lemans blogginlägg är här: http://jonathanleman.blogspot.com/2008/05/stenkastarpetter-r-arg-akta-fnstren.html

 8. AFA är av samma skrot och korn som NSF. På min skola (gymnasium) t.ex. har de klottrat så mycket så det finns folk som röstar på NSF i trakterna, något som inte fanns innan de började förstöra.
  Och SD har växt enormt, till och med invandrare röstar på dem. Hörde själv en klasskamrat som är muslim och invandrare beklaga sig över att det var för mycket muslimer i Sverige.
  AFA borde förbjudas ögonaböj, och det mångkulturella samhället bevaras. För det mångkulturella samhället är mycket mer värt än terroristerna i AFA och NSF.

 9. Magnus, vad fan är det med dig? Det fanns inga kravaller på Avneyn efter nån stor demo på fredagen. Den stora demon var på kvällen och då var det lugnt på Avenyn.

  Det fanns på morgonen en mindre demo, som började på Götaplatsen (inte slutade) och gick ner för Berzeeligatan till Södra Vägen. Sen kom man inte längre. Efter denna demo utbröt kravaller, just i detta fall i första hand på grund av ett misslyckat ingripande från polisen (Se Mikael Oskarssons avhandling).

  För fan, ta reda på fakta innan du skriver igen Det är tröttsamt att diskutera med nån som inte vet vad han pratar om.

  Jag var på Götaplatsen när man samlades där. Sedan åkte jag till polishuset för möte med Jaldung. Jag var i möte med honom när besked kom om problemen. Jag återvände sen till Järntorget,där jag fick löpande info om händelseförloppet och insåg att det var allvarligare än jag trodde, se min dagbok.

  Och i Lemans artikel finns ingen hänvisning till mig, så han slipper bli anmäld. (det trodde jag nu inte heller) Och du Magnus, har ånyo spridit lögner. Det börjar bli många nu. Kanske dags att be om ursäkt snart?

 10. Anders, lugna ner dig. Men jag tänker inte be om ursäkt. Göteborgsaktionen, där Afa ingick, arrangerade en stor demonstration med ca 3.000 deltagare på Götaplatsen på fredag morgon. Ett par timmar senare var Avenyn sönderslagen. Sluta att försöka blanda bort korten.

 11. Magnus: Fel. Ta reda på fakta. Fråga en som vet. Mig.

  Göteborgsaktionen ordnade ett möte på Götaplatsen. Efter att mötet var slut och upplöst ordnade några mindre vänstergrupper (RS, IS, Arbetarmakt osv) en demo nerför Berzeeligatan. En demo som Göteborgsaktionen tog avstånd från, redan på förhand och på planeringsmöten. Jag var väldigt hård på de mötena när det gällde detta (polisen har det inspelat på band, så det går att kolla).

  Har du inte läst min rejäla utskåpning av RS för det korkade i den demon. Det har du förstås inte? Har du läst nånting om Göteborg 2001 överhuvudtaget? Det verkar inte så.

  Jag har aldrig skrivit något antisemitiskt, vilket du påstod. Jag vill ha en ursäkt för att du påstod det. Annars syns vi nog i rätten angående det.

 12. Förstår inte vad du pratar om. Var skulle jag ha påstått att du har skrivit något antisemitiskt? Om du syftar på ett av ovanstående inlägg där jag uppmanar till viss självkritik, så gäller det den rörelse som du så ofta och frenetiskt tagit i försvar, även vad gäller all kritik om antisemitism; den autonoma våldsvänstern. Den t-shirt som Jonathan Leman visar upp på sin blogg är ett exempel på hur denna del av vänstern tydligt anspelar på en klassisk antisemitisk myt. Det hoppas jag att även du kan se.

 13. Att högerextremister är duma och tråkiga håller jag med om. Men lite självkritik från motsatta sidan hade inte varit fel. Är inte den svenska vänsterns israelhat också antisemitism?

 14. Jag inser nu att jag läst ”din blogg” när det ”sin blogg”. Ursäkta mig, Magnus. Det var detta som gjorde mig upprörd. (i onödan alltså).

  Men du behöver verkligen ha ett snack med mig om Göteborg 2001.

  Israelkritik är inte antisemitism per definition. Det är jag och många judiska vänner helt överens om (vi är dock inte alltid överens om synen på Israel)

 15. Ett tillägg om Göteborg 2001. Jag har också i efterhand kritiserat mig själv och Göteborgsaktionen för att vi ordnade mötet på fredag morgon på Götaplatsen. Vi borde inte ha gjort det. Det var ett misstag som vi gjorde.

  Däremot var det helt riktigt att AFA fick vara med i Göteborgsaktionen. Det är inget jag ångrar och inget jag tycker var fel.

 16. Det finns alltså inga antisemiter hos vänstern?
  De är endast smutskastade israelkritiker?
  Eller?

 17. Magnus, varför länka till Lemans bisarra inlägg där han förklarar att Israelkritik är antisemitism och kommer med konspirationsteorier av lika korkad nivå som sions vises protokoll?

 18. 1. Ingen har anklagat Anders för att vara antisemit.
  2. Det Jonathan skriver om är inte ”kritik mot Israel” utan demonisering med konspirationstänkande som grund.
  3. Självklart finns det antisemitism inom vänstern. Jag säger bara: Lasse Wilhelmsson.

 19. Jonatan: Det har framförallt historiskt funnits antisemiter inom vänstern. Jag vet ingen idag som kan anses avar antisemit. Inte inom den organiserade vänstern. Jag har dock ibland fått kommentarer på min blogg från förmodade vänstermänniskor som jag ansett vara antisemitiska. Antisemtismen inom vänstern finns alltså, men den är marginell. (ja vissa saker som L Wilhelsmsson har skrivit anser jag vara antisemitiska)

  Charlotte:

  1. Det var en missuppfattning av mig. Som jag bett om ursäkt för.
  2. Jonathans teorier är tveksamma som jag ser det. Men det får jag ta en annan gång.
  3. Se ovan.

  Israelkritik är dock inte antisemitism per definition. Men som i alla känsliga sammanhang så gäller det att hålla tungan rätt i mun när man skriver om dessa känsliga frågor. Och misstag kan vi alla göra (jag missade en gång att ta bort en uppenbart antisemitisk kommentar)

 20. @nicklas eriksson;
  Att AFA föder främlingsfientlighet med sina omogna auktioner.

 21. Israel… Jag har aldrig förstått varför den debatten alltid tas i så löjliga övertoner? Man är inte antisemitism bara för att man stödjer Palestina, och man är inte fascist för att man stödjer Israel.

 22. Anders, eftersom du håller med om att Wilhelmsson ger uttryck för antisemitiska saker, varför påstår du då att du inte känner eller associerar med antisemiter? Jinge stödjer Wilhelmsson, och har flera gånger publicerat hans texter, samt hänvisat i positiva ordalag till Wilhelmssons texter och uppfattningar.

 23. Först vill jag bara säga att Jonatan (utan h) ovan inte är jag även om jag tycker att han ställde en bra fråga.

  Anders,

  du skriver:

  ”Ge mig länken till Lemans artikel, så jag kan anmäla honom och få lite skadestånd. Jag lovar, jag vinner.”

  och:

  ”Och i Lemans artikel finns ingen hänvisning till mig, så han slipper bli anmäld.”

  Din väldigt starka reaktion är talande för den beröringsskräck och den ovilja som finns att diskutera de här frågorna hos dig och inom så väl den parlamentariska som den utomparlamentariska vänstern.

  Blir det polisanmälan nu?

 24. Jinge är inte organiserad vänster. Jag har inte sett att Jinge publicerat nåt antisemitiskt. Allt som Wilhelmsson skrivit är inte antisemitiskt. Wilhelmsson är inte organiserad vänster. Ingen av dem känner jag i verkligheten. Jinge känner jag på Internet förstås. Men som sagt, han är inte antisemit. Jag känner alltså inte Wilhelmsson, som ju skrivit saker som jag skulle betrakta som antisemitiskt (jag har läst nån sån grej). Jag känner ingen vänstermänniska som är antisemit, så är det bara. Däremot känenr jag nazister som är antisemiter (jobbade ihop med ett par stycken i många år på Pååls)

  Jonathan: Jag anmäler den som kallar mig antisemit och det gjorde du ju inte. Jag uppfattade som sagt att Sandelin menade att du hänvisat till att jag skrivit antisemitiska saker (vilket var en missuppfattning). Det är förtal som jag ser det. Min starka reaktion beror på att min fars andraspråk var jiddisch, att han växte upp i ett jiddischtalande område snett emot ortodoxa synagogan i Göteborg.

  Beröringsskräck? Jag diskuterade det hela så sent som i söndags med människor i den pro-israeliska demonstrationen (själv deltog jag i den anti-israeliska motdemonstrationen). Det du skriver är dumheter. Dessutom är jag ju partikamrat med Håkan Blomqvist (som skrev sin doktorsavhandling om antisemitismen i vänstern). Varför skulle vi ha problem att diskutera det här. Fjärde Internationalen har ju haft judar i ledningen så länge nån kan minnas. (och har därmed blivit utsatta för antisemitism, i form av talet om den jude-bolsjevikiska sammansvärjningen) Jag har inga problem att diskutera, men att kalla mig antisemit är att förtala mig.

  Och dessutom för att jag så sent som igår mottog tack från alla inblandade parter, judiska församlingen, palestinska motdemonstranter och polisen för min diplomatiska och fredsbevarande insatser i söndags. I det skenet kan man bli jävligt förbannad för att man kallas antisemit. Jag tror ingen i judiska församlingen skulle kalla mig det, eller anse att jag är det. Men flera tycker förstås att jag har felaktiga åsikter om Israel och Palestina.

 25. Charlotte:

  Jo, det Leman skriver om är Israelkritik. Kritik som han själv anser är ”demonisering” och kopplar detta till antisemitism.

  Lemans syn på antisemitism är sannerligen beklämmande var gång han förklarar den.

 26. Och som vi kan se är Jonathan Leman en lögnare också. Jag missuppfattade en skrivning av Magnus Sandelin. Och ansåg det vara förtal att kalla mig antisemit och sa att jag skulle polisanmäla detta. Därefter insåg jag mitt misstag och bad om ursäkt för det. Magnus verkar ha accepterat ursäkten. Jonathan låtsas som om ursäkten inte finns och skriver ett raljant inlägg där han dock nogsamt undviker att kalla mig antisemit men istället skriver han att jag inte kan diskutera det hela. Han undviker också nogsamt att nämna att anledningen till att jag blir så förbannad är att jag har en upplevd gemenskap med det judiska som orsak till min upprördhet. (se ovan)

  Frågan är ju faktiskt om inte Jonathans skriverier faktiskt i sin tur kan anses vara antisemitiska. Min upplevda samhörighet med det judiska får mig att bli förbannad. Jonathan hånar sen denna upprördhet och hävdar att det är ”nästan lite sött”. På gränsen till antisemitism skulle jag nog vilja säga. Nu har Jonathan ett efternamn som förr i tiden i Göteborg skulle varit judiskt, jag vet inte om det i Jonathans fall är så att han är av judisk tro, det kan ju vara så och då blir det ju knappast ett antisemitiskt uttalande han gör, kanske förvandlas han snarare till en självhatare i så fall. 😉

  I vilket fall som helst så ljuger han i sitt inlägg. Jag skiver detta här då man inte kan kommentera på hans blogg.

  Men en sak kan ge honom rätt i. Lite komiskt är det allt att jag blev så arg på grund av att jag läste fel.

 27. Svensson:

  Lemans inlägg är pinsam, speciellt med tanke på att han troligtvis verkligen vet varför du reagerade och vet om din ursäkt. Löjligt retoriskt knep för billiga fniss hävdelse.

 28. Jag förstår Anders S:reaktion. Det är obehagligt att få en stämpel på sig som är så negativt värdeladdad att man känner sig skitig bara av att bli förknippad med vad det står för. Nåt att tänka på för er som slänger er med ordet rasist hit och dit. Men samtidigt blir det löjligt att inte Anders S kan erkänna att det finns antisemitism inom vänstern. För det första är vänstern en sådan stor grupp att det såklart finns massor av vänster-människor som är antisemiter. Precis som det finns mängder av vänster-människor som är rasister, alkisar och hustrumisshandlare. Människor är människor och per definition fulla med fel och brister. Det är ju det vi menar med att vara ”mänsklig”. Antisemitsim är en lika stor del av vårt kulturarv som den kolonialasyn vi har på afrikaner, vilket ju vänstern är snabb på att påpekaarr att vi har inom oss. Självklart finns det antisemitism inom vår kultur och vad jag vet så är vänster en del av den och därför bär de på samma förutfattade meningar som vi alla gör. Jag vet att det här blir väl allmängiltigt, men det gör ju bara Anders S förnekelse ån mer patetisk. Kul förresnten att du tycker att Wilhelmsson bara är lite antisemitisk, själv är jag bara lite facistisk.

  Sen har jag en personlig fråga till dig Anders S och då det kanske ligger lite utanför posten förstår jag om du inte svara. Anser du att detta som jinge skriver är antisemitistiskt:

  Judar och araber har levt sida vid sida under vad som närmast kan kallas evinnerlig tid. Men redan då Muhammed var tre år stod det klart att judarna var ute efter hans liv. Orsaken var tämligen enkel, de insåg att den lilla gossen var profet men han var ättling till Ismael och inte till Isak, en profet som således inte var jude. Sådant omkullkastar den gamla skrönan om ‚Äùdet utvalda folket‚Äù och givetvis också talet om att Gud gett dem landet.1

  Än idag så hävdar många judar att Israel, som enligt deras synsätt innefattar det vi idag kallar Palestina, tillhör judarna som fått det av ‚Äì Gud. Detta är en stor del av grunden för den konflikt som än idag råder i regionen. Judar och araber har alltid levat tillsammans under någotsånär fredliga former, men från Muhammeds födelse så har man traktat efter hans liv. Något som än idag präglar motsättningarna och som i sin moderna form numera i första hand handlar om territoriella anspråk.

 29. ”Jinge är inte organiserad vänster.”

  Han länkas från vänsterpartiet såsom bloggare och medlem i vänsterpartiet. Han har varit aktiv som bl.a. webmaster för vänsterpartiet. Men menar du att man bara är vänster om man är ”organiserad vänster”? Vad är Jinge om inte vänster?

  ”Allt som Wilhelmsson skrivit är inte antisemitiskt.”

  Så det är ok att publicera vissa artiklar av en antisemit, om man inte tycker att just den aktuella artikeln är antisemitisk? Eller, som en hypotetisk jämförelse, att frottera sig med nazister så länge de inte sträcker ut armen när du är med?

 30. Jinge har vänsteråsikter och är inte antisemit. Så mycket mer vet jag inte om honom, men eftersom han är registrerad på Bloggvänstern måste han vara medlem i vänsterpartiet.

  Ja, man kan publicera texter av folks som också har skrivit antisemitiska saker utan att vara antisemit. Precis som man kan publicera texter av nazister. Att publicera något av Speer om arkitektur kan man självklart publicera eller en nazist berättesler från. Det är till och med okej att publicera ”Mein Kampf” som jag ser det. Yttrandefriheten innnebär alltså att saker som vi andra anser vara vedervärdiga får publiceras. Gäller antisemitism såväl som nazism. Man behöver inte gil aallt som skrivs eller publiceras. Men det ska få skrivas och publiceras.

  Sossen Engberg skrev många antisemitiska sker på sin tid. Men han skrav också andra saker som inte var anti-semitiska. Så är verkligheten. Folk gör både dåliga och bra saker. Man är inte för alltid diskvalificerad bara för att man skrivit eller gjort nåt dåligt.

  Och, ja, det finns antisemisitm inom vänstern. Personligen tycker jag tröjan med ”Burn Israel Burn” är antisemitisk. Därför att den för tankarna till Auschwitz. Associationen Nazism = Israel anser jag vara felaktig och antisemitism. Jämför man Israels förtryck av palestinier med den nazistiska utrotningen av judar går man för långt. Jämför man Gaza-ghettot med Warsawaghettot är det en ok jämförelse. Så där kan man fortsätta.

  Jag har arbetat ihop med nazister i flera år. De är människor precis som du och jag. SÅ det är OK att umgås med nazister så länge de inte sträcker ut armen kan man nog säga. Jag är mot att nazister utesluts ur facket exempelvis. De är ju också arbetare.

  Jag ämnar svara på Jonatans mer personliga fråga senare. När jag har bättre uppkoppling.

Kommentarer inaktiverade.