Bok om antisemitism förfelar sitt syfte

En, vad det verkar, i stort sett bra bok om antisemitism genom tiderna förfelar enligt Olle Svenning i Aftonbladet sitt syfte när den kommer till nutiden:

Medan de historiska avsnitten är översiktliga och systematiska blir aktualiteterna inskränkta och partiska. Således väljs Alain Finkielkraut, känd för sina rasistiska förlöpningar, ut som sanningsvittne om antisemitismen i Frankrike. Varför inte vända sig till CRIF, den franska judiska organisationen som håller föredömlig dokumentation?

Kritiker av Israels ockupationspolitik skrivs in som antisemiter. Medier som visar bilder på palestinska barn som dödats av Israels militärmakt anklagas för att utnyttja antisemitiska klichéer. De dödade i Jenin kallas ”civila omkostnader”. I några associativa meningar kopplas Sions vises protokoll och historierevisionister till den antiglobalistiska vänstern.

Boken, så betydelsefull och angelägen, borde inte ha övergivit sin viktiga formulering: ”Förstår man kritiken av Israel uteslutande i ljuset av antisemitismens historia, innebär det en fara för att legitim opinionsbildning kriminaliseras.”

De historiska bitarna verkar dock enligt Svenning såväl som Hermele i Sydsvenskan hålla hög klass och var vettiga. Det är därför synd att boken i slutet verkar hemfalla åt dumheterna att likställa kritik av israel med antisemitism. Något som tyvärr också Kenneth Hermele tycks göra. Enligt den senare är boken dock också problematiskt på ett annat sätt, den framställer ändå på något sätt judarna som ”de andra” och blir på så sätt delvis antisemitisk i sig själv.

Köp/läs också Enzo Traversos bok, Auschwitz, Marx och nittonhundratalet eller Ernest Mandels bok om Andra världskriget
Läs mer om Palestina och Mellanöstern och av Håkan Blomqvist som skrivit en mängd artiklar om antisemitism som bland annat:

Håkan Blomqvist, Antisemitism och sionism – i vänsterperpektiv
Håkan Blomqvist, Antisemitismen och vänstern
Håkan Blomqvist, Israel= nazism=falskt

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements