Bombmannen i Oskarshamn

Del 2 av 10 i serien Kriminella mc-gäng

Ja, det var ju ingen bombman, inte heller var det på något sätt ett försök till sabotage mot kärnkraftverket, inte något eventuellt terroristdåd. Den som har minsta kännedom om vilka som ibland arbetar i isoleringsfirmor kunde misstänka detta redan från början. Mina misstankar var omedelbart att sprängämnet på kassen inte hade något med Oskarshamn och Simpevarps kärnkraftverk att göra, utan bara med mannen som hade kassen att göra.

Sammantaget fick uppgifterna i fallet mig att fundera på om det inte handlade om en medelålders svensk man med anknytning till nåt gangstergäng. Och att sprängämnet kom från något som det gänget gjort nån annan gång och vid nåt annat tillfälle. På grund av dessa misstankar, som nu bekräftats, har jag inte skrivit något tidigare om incidenten på Oskarshamns kärnkraftverk.

Enligt SVD har mannen anknytning till en MC-klubb som tillhör sfären runt Hells Angels och han gjort sig skyldig till flera grova brott med våld och narkotika. Det rör sig om MC-klubben Topside MC i Norrköping (numera Red and White Crew). En klubb som var inblandad i ett spektakulärt bombåd mot en Outlaws-klubb i Åtvidaberg för nåt år sen. Resterna av sprängämnet kan mycket väl härstamma därifrån. Bombdådet var ett av många attentat mot Outlaws och Outlaw-anknutna klubbar som fick till konsekvens att Outlaws lade ner sin verksamhet i Sverige. Flertalet klubbar som varit anknutna till Outlaws blev istället delar av Bandidossfären.

Vad som kan tyckas underligt är att en så kriminellt belastad person som det rör sig om kan arbeta på ett kärnkraftverk utan problem. Men detta är inte underligt. En tungt kriminell är ju inte detsamma som en terrorist och en tungt kriminell kommer knappast att genomföra ett terroristattentat. För att inte samhället ska bli outhärdligt att leva i krävs att polisen och säkerhetspolisen gör avväganden av vad som är viktig information och inte. I fall med kärnkraftverk så handlar det om misstänkt terrorism eller inte. Alla människor kan inte behandlas som terrorister och inte kunna jobba på en massa ställen. Så jag tycker nog säkerhetspolisen gjorde rätt (och de gjorde de ju också enligt svensk lag) som bara lämnade ut uppgifter om misstankar för terrorism. Några sådana fanns inte och därför fick mannen förstås arbeta på kärnkraftverket.

Naturligtvis kan det vara så att misstänkta terrorister värvar yrkeskriminella för att utföra attentat. I Hells Angels fall skulle det säkerligen i så fall vara frågan om att högerextremister värvar någon av dem för något attentat. En koppling mellan Hells Angels och islamister eller vänsterextremister är ganska osannolik. Men då får man förmoda att Säpo upptäcker kopplingen mellan gangstern och de terrorismmisstänkta. Det finns dock ingen anledning att ta ytterligare mot en än värre kontrollsamhälle på grund av Oskarshamnsincidenten som jag ser det. Även folk som varit och/eller är tungt kriminella måste ha rätt att arbeta utan att pekas ut som eventuella terrorister.

Intressant?

Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, NT1, NT2, NT3, AB1, AB2, AB3, AB4,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Gangstergäng sköt mot åklagare?Organiserad brottslighet härjar i Värmland >>
Advertisements

5 Replies to “Bombmannen i Oskarshamn”

 1. För att citera Wikipedias sida om TATP, vilket tydligen var det som detekterades på de misstänktas plastpåse:

  /../
  ”Accidental byproduct

  Acetone peroxide can also occur accidentally, when suitable chemicals are mixed together. For example, when methyl ethyl ketone peroxide is mixed with acetone when making fiberglass, and left to stand for some time, or when a mixture of peroxide and hydrochloric acid from printed circuit board etching (the FeCl3 method is less smelly, more accurate, but slower) is mixed with waste acetone from cleaning the finished board and allowed to stand. While amounts obtained this way are typically much smaller than from intentional production, they are also less pure and prepared without cooling, and hence very unstable.”

  Eftersom sagda kombination av aceton och väteperoxid (triacetone triperoxide (TATP)) uppenbarligen kan uppkomma av misstag i olika processer för tillverkning av alldeles fredliga material leder det mig till att undra vad dessa elektroniska ”näsor” som tydligen säkerhetsdetaljen vid Oskarshamn använder egentligen nosar efter…
  Letar dom efter spår av aceton, väteperoxid, eller kombinationen av dem? Skulle dom ge utslag på alldeles vanlig glasfiber?

  Jag fick direkt känslan av att Polisens/SÄPOs reaktion på det hela, med efterföljande mediahype bara är ett ytterligare bevis på att den Amerikanska terrorismhetsen sprider sig som en löpeld.

  Att sedan ”53-åringen” har kopplingar till HA, tycks bara vara -för honom- en olycklig omständighet.

 2. Det är Hell’s Angels’ militanta ekologistiska antikärnkraftsfalang som har varit framme.

Kommentarer inaktiverade.