Att motarbeta antisemitism, del 1

Del 2 av 7 i serien Vänstern och antisemitism

Jag har till och från i 30 års tid arbetat inom antirasistisk verksamhet i Göteborg. Jag arbetade med organisationen Stoppa Rasismen! när det begav sig, jag har arbetat med Nätverket mot rasism och diverse andra konstellationer i Göteborg. I detta arbete har jag strävat efter att motarbeta alla typer av rasism, såsom invandrarfientlighet, flyktingfientlighet, nazism, antisemitism, islamofobi med mera.

Under många år har jag som en del av detta arbete varit med och ordnat en demonstration till minne av kristallnatten. Denna demonstration är sen länge ett regelbundet återkommande evenemang i Göteborg och lockar år efter år kring 1000 deltagare. Denna demo ordnas främst av olika vänsterorganisationer. Jag har i detta arbete fler gånger haft kontakt med judiska församlingen för att diskutera en gemensam manifestation.

Av olika skäl har detta inte gått att ordna. Så den judiska församlingen ordnar en manifestation och vänstern en annan. Vi håller dock kontakten med varandra, under hela året, såväl som inför kristallnatten. Detat för att undvika sammanstötningar mellan hetlevrade människor i bägge grupperna och för att tidsmässigt samordna och separera de två manifestationerna. Gemensamt utbyts i samband med kristallnatten information om hur vi bedömer hotet från nazister. Som jag ser det är detta ett ypperligt praktiskt exempel på hur antisemitism inom vänstern kan motarbetas på ett praktiskt plan och i verkligheten.

Det är också min uppfattning att detta arbete, med sen lång tid upparbetade kontaktkanaler mellan vänstern och judiska församlingen i Göteborg ledde fram till att de demonstrationer som ägde rum bredvid varandra i samband med Israels 60-årsdag kunde genomföras så fredligt och lyckosamt.

Visserligen har jag i efterhand fått reda på att 4 vänsteraktivister (varken autonoma eller palestinier) omhändertogs av polisen på ett annat ställe i förebyggande syfte. Polisen menade att de kunde tänkas ställa till problem, men så var inte fallet, det polisen gjorde i det fallet var inte okej. I övrigt omhändertogs 6 nazister (villket både vi i vänstern och de från judiska församlingen tyckte var bra) och en palestinier som blev lite för upphetsad.

Det sätt vi arbetade kring detta i Göteborg är raka motsatsen tillhur det gick till vid motsvarande tillfälle i Stockholm. Där polisen, vad jag förstår, utan anledning omhändertog en stor mängd vänsterfolk. Och där en sådan som ledarskribenten i UNT, Karl Rydå uppenbarligen ljuger om vad som hände. Sådant är inte att motverka antisemitism, sådant är att medverka till att antisemitism skapas.

Lögner och onödiga polisingripanden motverkar den typ av samarbete, diskussion som förekommer i Göteborg. Vad som också motverkar sådant är de ständiga och i stort felaktiga beskyllningar som kommer från en del håll om att vänstern skulle ha stora problem med antisemitism. Sådana påståenden är falska och motverkar sitt syfte. De bidrar till att skapa mer missämja och riskerar att skapa mer antisemitism istället för att motverka den. Hat och rädsla är aldrig en bra grund för att minska motsättningar och problem. Samtal, förhandlingar och förståelse är det dock.

Vi inom vänstern bör försöka förstå varför judar känslomässigt kan ta så stark ställning för Israel och judar måste försöka förstå varför vi inom vänstern anser att Israel är en apartheidstat. Vi behöver inte hålla med varandra, men en förståelse för varandras ståndpunkter är en bra början på en bättre diskussion än den som Jonathan Leman, med sitt uppenbara hat, sitt förakt för och sin uppenbara oförståelse för annat än sin egen ståndpunkt, lyckas klara av.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Series Navigation<< Kväljande antisemitismAtt motarbeta antisemitism, del 2 >>
Advertisements

3 Replies to “Att motarbeta antisemitism, del 1”

Kommentarer inaktiverade.