Mördaren på ”slätta” är högerextremist

Återigen är det så att det finns högerextremistiska ingredienser i ett uppmärksammat mord. Denna gång gäller det mordet på den 19-åring som återfanns död i en gödselbrunn på västgötaslätten. Mordet har utförst av en person, känd från högerextrema kretsar och som tidigare åtalats för hatbrott:

I höstas åtalades mannen för ett hatbrott, dock under rubriken olaga hot.
19-åringen sökte upp en 16-årig kille för att ”spöa skiten ur honom” enbart på grund av hans hudfärg och skrek tillmälen av typen ”dj-vla neger och socialfall, åk hem till ditt eget land”.

Mannen har umgåtts med individer i främlingsfientliga grupper, men det saknas bevis för att han skulle vara medlem i något parti eller organisation.
I den senaste rättspsykiatriska analysen av 19-åringen konstateras att han har en betydande personlighetsstörning, som emellertid inte är att betrakta som allvarlig.

Hela fallet med mordet på Mikael andersson från Lidköping visar dessutom på polisens nonchalans. Det har funnits en hotbild mot Mikael Andersson, då han tidigare vittnat mot den som mördad ehonom. Hotbilden har alltså varit klar, att det rört sig om en högerextremist med klara våldstendenser och vissa psykiska problem som hotat har också varit uppenbart. Frågan är vad ordningsmakten faktiskt gjort för att undanröja hotet. Det kan ju inte ha varit tillräckligt på något sätt, eftersom Mikael Andersson är död.

Min uppfattning är klar. Myndigheterna i Sverige nonchalerar ofta de våldsamma högerextrema miljöerna, ofta med kopplingar till organiserad brottslighet. De undersöks inte, de bekämpas inte. Många debattörer, som exempelvis Anna-Lena Lodenius och Magnus Sandelin bagatelliserar de högerextremas våldsamhet och brott genom att påstå att vänsterextremister är lika våldsamma och brottsliga. Eftersom vänsterextremister inte är det blir resultatet att man medverkar till att dölja och bagatellisera den grova brottslighet som finns i högerextrema kretsar. På så sätt bidrar dessa debattörer till att sådana händesler som mordet på Mikael Andersson sker. Genom att man i praktiken tonar de högerextremnas våldsamhet och de problem som finns i dessa miljöer medverkar man till att polis och andra myndigheter är mindre vaksamma mot högerextremister än vad de borde vara.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, GP2, SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Fryshusmordet nära sin lösning - igen kanske man ska säga | Svensson()

 • Fredrik

  Visst finns det våldsamma vänstergrupper.
  Tex AFA.
  Hur kan du neka till det?

 • Anders_S

  Det händer att vänstergrupper använder sig av våld. Men sen 2001 är det i bara enstaka vänsteraktivister som dömts för allvarliga brott. Varje år döms många högerextremister för mord, grov misshandel, rån och många andra grova brott.

  Högerextremister sysslar med grov brottslighet och är i stor utsträckning grovt kriminella. Det gäller inte vänsterfolk. Brottsligheten från vänsterfolk är främst skadegörelse. Inte ens år 2001 var vänsteraktivister brottsligare än högerextremister.

 • Svensk brottsbekämpning är ett skämt. Det måste till mycket större resurser och hårdare straff. Annars kommer sånt här fortsätta hända.

  Man måste slå till innan det kommer till sån här grov brottslighet; sätta fast dom och straffa dom ordentligt på ett tidigt stadium.

 • Anders_S

  Daniel E:

  Hårdare straff fungerar inte lika bra som förebyggande arbete. Ett exempel:
  Att USA:s system inte fungerar vet vi ju. USA har fler människor i fängelse än något annat land i förhållande till befolkningen och hårda straff. Ändå har man högre brottslighet än de flesta länder.

 • Jimmy Windeskog

  Du kan ju inte vara klok Svensson (och det är väl skälet till att du är med i en liten antidemokratisk sekt också), hur kan du försöka anklaga de modiga demokratiska journalister som vågar ta upp vänsterns politiska brott för opolitiska brott som nazister berår.

  Du tänkte nog inte riktigt igenom ditt inlägg va?

 • Karpstryparn

  Nu blir jag jävligt förbannad. Jag har träffat alla de personer flera gånger som är inblandad i denna mordhärva, det gäller även mordoffret. 25-åringen som bor nära Axwall och som nu sitter misstänkt för medhjälp till mord är en utav mina vänner. Jag vet vad som har hänt och jag har garanterat ett större hum om det här än de flesta av er.

  En utav mina egna erfarenheter är att den mördade Mikael Andersson gav uttryck för att vara nazist och han umgicks också i de kretsarna. Han var en bortskämd snorvalp även om han inte förtjänade att bli mördad. Han hade ingen respekt för sina egna och gjorde sig också till ovän med mängder av olika sorters folk i Skaratrakten, han tänkte inte för fem öre och gick runt och hotade gott om olika sorters kriminella personer, t ex sådana som är medlemmar i motorcykelklubbar som t ex Hells Angels. Mikaels problem var att han var för kaxig, men i hans fall var det ingen skillnad på att vara kaxig och att vara dum i huvudet. Men det är klart att det är tragiskt det som har hänt, däremot tycker jag inte att man ska yttra sig om man inte vet så mycket om det här.

  Jag vet hur de människor som sitter anhållna är som individer, de är bra människor även det finns en och annan som har hamnat lite sätt.

  Att som massmedia utmåla de personer som sitter anhållna som avskum och allt vad det är ett bra bevis på att media kör med lögner så det skriker om det, t ex skriver man att de är nazister men tar inte upp någonting om Mikael Anderssons bakgrund och vad han var för sorts person.

  De personer som bara dömer ut de anhållna och smutskastar dem på olika sätt samtidigt som de struntar i att ta reda på vad Mikael var för sorts person och hans bakgrund har jag ingenting till övers för.

  De personer som struntar i helhetsbilden är på samma nivå som större delen av massmedia i det här landet, närmare bestämt trångsynta, enkelspåriga samt blundar för verkligheten.

  Med andra ord: Ta reda på helhetsbilden INNAN ni uttalar er enkelspårigt.

  /*bortaget stycke med okontrollerbara påståenden, beskyllningar mot andra etc*/ #AS

  Angående mordet på Mikael så var det en inbördes uppgörelse och hade inte ett smack med nazism eller högerextremism att göra. Till de personer som tror något annat: Ta reda på helhetsbilden innan ni uttalar er.

  Dessutom är högextremt våld inte farligare än annat våld, i de flesta städer i Sverige är det större risk för en kvinna att bli våldtagen än att någon blir misshandlad eller mördad av högerextremister. Våld finns överallt, oavsett vem eller vilka som begår det.

 • Anders_S

  Jag har gemensamma vänner med 25-åringen. 25-åringen var en av de som för tre år sen missahandlade en rektor i Vålberg i Värmland.

  Ja, modet på Mikael utfördes inte av politiska skäl. Men det utfördes av en nazist och han fick alltså hjälp av minst en nazist till.

  Jag är av uppfattningen att deras tillhöriget till högextrema grupper inneburit att de lättare tar till våld. Orsakerna till at de försöker lösa problem med våld är naturligtvis flera. Men högerextremismen är en bidragande orsak.

  Läs detta inlägg:
  http://www.zaramis.nu/blog/2007/11/30/valdets-orsaker/

  Jag har för övrigt ingen uppfattning om de aktuella personernas (inklusive Mikael) personlighet, Jag vet att de är nazister (vad det verkar kan Mikael också ha uttryckt såna uppfattningar). Men det säger ju inget om hur de är som personer.

 • Karpstryparn

  Svar till Anders_S: Jag vet mycket väl att 25-åringen var en av dem som misshandlade rektorn i Vålberg, jag har aldrig påstått att han är oskyldig till den misshandeln för de allra flesta vet ju att han var en utav dem som gjorde det.

  Men detta är totalt ovidkommande i det här fallet, dessutom ger det ett intryck utav smutskastning ifrån din sida. Så håll dig till den aktuella händelsen istället.

  Jag har förresten skrivit ett inlägg om händelsen i min blogg här på wordpress.com. Adressen till den är följande: http://www.karpstryparn.com
  Men jag skriver om andra saker också, om du går in på den så önskar jag dig en trevlig läsning.

  Angående att du har tagit bort en del av min kommentar med motiveringen att det som stod var okontrollerbart, beskyllningar mot andra osv är bara löjligt, men å andra sidan visar det att du inte kan ta vissa saker. Så lågt skulle jag aldig sjunka så att jag skulle ta bort någonting som inte passar mig, det ska du veta.

  Angående nazister, visst har de som är inblandade sådana åsikter. Men jag anser att 25-åringen är en skinnskalle som är starkt invandrarfientlig och lite nazist, men inte så mycket som det är lätt att tro. Som han själv sade vid ett tillfälle till mig så är han inte så extrem som folk tror, utan det är ryktet som gör det. Däremot har han varit det en gång tiden, det vet jag, men att ha varit det och att vara det är två helt vitt skilda saker.

  När det gäller din uppfattning så har nazoister inte monopol på våld, våld finns överallt t ex vänsterextremt våld som t ex AFA och Antifa. Men vill du leta efter våld så kan du börja i de flesta hem runt om i Sverige, då lär du hitta en hel del. Men kom inte påstå att nazister är mer våldsbenägna än andra. Det har med individer att göra, inte deras ideologi oavsett vilken den än må vara.

  Angående Mikael så hade han nazistiska åsikter så hade han sådana, han gav också för uttryck att vara en sådan.

  Ska också nämna en sak til: Igår stod det artikel om 25-åringen, bl a om att han enligt en kvinna som bor granne med honom skulle vara en otrevlig person som aldrig hälsar på folk. Detta är rent bullshit, han är en jättetrevlig kille som hälsar på folk….om han gillar dem eller träffar dem första gången. Men han kanske inte gillade kvinnan av någon orsak.
  Sedan stod också en artikel igår om att han 2002 skrev sieg heil någonstans i Götene under en demonstration. Vad är det för anmärkningsvärt med detta? Det skriks sieg heil på de flesta håll och kanter i Sverige idag, igår t ex när jag var på krogen i Karlstad sade en kille sieg heil och heilade, troligen för att provocera.

  När det gäller 19-åringen som är misstänkt för mordet så stod det i en artikel igår att hans far hade våldtagit honom flera gånger när han var liten och att fadern fick 10 år för detta. Han fick också en fostermor och tog också droger.
  Jag försvarar inte det mord som nu har begått, det är totalt förkastligt och han ska ha ett hårt straff. Men jag tror inte att killen är riktigt hundra i huvudet på grund utav allt som han har varit med om, för det är man knappast om man ler framför kameran när man förs ut ut polisbilen efter en sådan här sak. Han borde ha fått hjälp, om han hade fått det i tid så kunde kanske denna händelse ha undvikits. Men å andra sidan kanske Mikael hade blivit mördad ändå.

  I det här fallet finns det bara förlorare, alla inblandade är det och jag lider verkligen med deras familjer, släkt, syskon och vänner. Men 25-åringen är den enda som har visat att han är mycket ångerfull och har tagit avstånd från hela händelsen samt ångrar att han har gett sig in i det hela.

 • Karpstryparn

  Rättelse till Anders_S om länken till min blogg: Jag skrev fel adress, den rätta är http://www.karpstryparn.wordpress.com

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Mikaels mördare nazist()

 • Svar till Trotten: Och vad vill du ha sagt med allt detta? Eller är dags för smutskastning igen ifrån din sida? Det verkar som det.

 • Pingback: Extremister » Blog Archive » SSU-redaktör tar Afa i försvar()

 • Pingback: Extremister » Blog Archive » Anders Svensson och boken Extremister()

 • Pingback: Extremister » Blog Archive » Viktigt att markera mot allt politiskt våld()