Naivitet från billobbyister

Eller ska vi säga fria fantasier. Som visserligen låter bra och verkar trevliga men har väldigt lite med verkligheten att göra. Inte så lite påminner debattartikeln i SVD om artiklar om framtiden i min barndoms Teknikens Värld. En obotlig och naiv tro på teknikens under och dess möjligheter att lösa allt. Men utvecklingen har lärt oss att så inte är fallet. På flera områden har istället tekniken lett oss raka vägen mot Satans domäner kan man säga.

Kylskåpstekniken och alla sprayburkar har lett till att antalet grillade människor ökar varje år. Antalet som får cancer alltså, på grund av tunnare ozonskikt. Samtidigt har den omfattande användningen av fossila bränslen lett till att medeltemperaturen på jorden ökar. Växthuseffekten har tagit greppet och en del av oss kommer att svälta ihjäl, andra måste flytta för att vattnet översvämmar området där de bor osv. Allt orskat av den teknik vi forskat fram och hittat på. De naiva lösningar som författarna till debattartikeln för fram kan inte lösa dessa problem. Tyvärr måste man väl säga, för det låter ju trevligt. Det behövs nog helt andra och rejälare åtärder för att vi ska kunna komma åt växthuseffekten och göra något åt klimathotet.

BIlismen som vi känner den idag måste förmodligen avskaffas, Införandet av elbilar skulle inte förändra det. Därför ska inte heller Förbifart Stockholm byggas. Den bygger fast oss i ett gammalt och föråldrat tänkande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

——————————————————————————-
Några lästips: Jinge om det sjuka landet USA, Alliansfritt om sjuk arbetsmarknad, Proletärbella om den sjuka nationaldagen, Intisbloggen om den sjuka kapitalismen och Kildén & Åsman om den sjuka ockupationen av Irak.

Advertisements