Bikerkulturen och Göteborg – Bandidos

Del 2 av 6 i serien Bikerkulturen och Göteborg

Det kan inte anses att Bandidos MC Göteborg härstammar ur den göteborgska bikerkulturen. Snarare är ursprunget högerextrema kriminella kretsar. Det var i de kretsarna de första medlemmarna i X-team Göteborg värvades. En av dessa var den person som störde polisens radiosändningar i Göteborg under kravallerna år 2001 och som senare varit misstänkt i samband med en del grova rån, bland annat det omskrivna Landvetter-rånet.

Att det blev på det viset berodde på att Bandidos i Sverige länge försökt växa i Sverige genom att värva existerande mc-klubbar. Detta var inte möjligt då Hells Angels skaffat sig alltför stark kontroll över bikermiljöerna med hjälp av bland annat den så kallade Sverigemodellen. Även så i Göteborg där Hells Angels-sfären innefattar ganska många klubbar.

Senare började man dock rekrytera personer från ett kriminellt nätverk kring den blivande presidenten i Bandidos Göteborg, Medhi Seyyed. Antalet nazister minskade i samband med detta, men det högerextrema inslaget bland X-teams medlemmar i både Göteborg och Sverige är fortfarande stort.

X-team i Göteborg, som först 2005 blev en fullvärdig Bandidos också snart i konflikt med ett annat gangstergäng som rekryterar i stadens förorter, Original Gangsters (OG) under 2002. Ett krig som slutade först 2005, sedan X-team blivt Bandidos-avdelning. Idag finns dock fortfarande en X-teamgrupp vid sidan av Bandidos-avdelningen i Göteborg.

Hela tiden har dock Bandidos strävat efter att bli en riktig 1%-klubb, en bikerklubb som följer vissa regler. Detta ser ut att ha lyckats först i år då man rekryterat Kvillebäckens MC till organisationen. Kvillebäckens MC är en klubb med anor i 1970-talets göteborgska bikerkultur.

Intressant?
Borgarmedia: GP1, GP2, GP3, AB, BT,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Bikerkulturen och Göteborg – Hells AngelsBikerkulturen – en annan bild >>
Advertisements