Kultur – för vem, av vem och varför?

Det är med upphovsrätt skapar en debatt som ofta handlar om hur de som producerar kultur ska kunna få betalt för sitt arbete. Men detta är en felaktig syn på det hela. Den synen förutsätter nämligen att man accepterar kapitalismen och marknaden. Den förutsätter en syn på människan som innebär att en männsika bara producerar något om hon får betalt. Dvs man arbetar bara om det finns ekonomiska incitament till detta. Det är förresten den synen som präglar regeringens så kallade ”arbetslinje”.

Jag tror att detta synsätt är helt felaktigt. Det finns många andra anledningar för människor att arbeta, att producera saker, att konstruera och att uppfinna än ekonomiska incitament. Sånt som nyfikenhet, övertygelse, vilja bli en kändis, sätta rekord, känna nöjet i att bara få uttrycka sig.

Detta avspeglar sig i rörelsen för fri programvara, av Johan Söderberg i boken allt mitt är ditt, kallat hackerkulturen. Det avspeglar sig inom graffitikulturen, i mängden av små band och teatergrupper utan chans att tjäna några pengar. Även bloggosfären är ett typexempel på att folk är beredd att sprida, producera och skapa kulturella uttryck utan tanke på att tjäna pengar. Och allra störst när det gäller kulturproduktion utan motivet att tjäna pengar är förmodligen rollspels- och lajv-kulturen.

Men samtidigt står det inte i motsättning till att tjäna pengar. Om någon gör det, varför inte. Men anledningen till att folk gör mycket av det jag nämnt är inte primärt att man ska tjäna pengar, utan det finns andra motiv.

Därför är det ställningstagande som olika ”fina” författare, kultrurproducenter och andra tagit, mot fildelning felaktig. Det är baserat på att man accepterar en liberal och som jag ser det inhuman, människosyn. En syn som innebär att människor måste tvingas till att producera och arbeta med hjälp av ekonomiska incitament. Att det synsättet är fel, framstår som uppenbart när man studerar omvärlden och verkligheten.

Det betyder att frågeställningarna när det gäller upphovsrätt, fildelning osv måste ställas annorlunda. I själva verket måset vi fråga oss hur vi kan göra det möjligt för folkflertalet att bli kulturproducenter om de vill. Utan att behöva ställa krav på att tjäna pengar på sitt kulturskapande. Jag ser immaterialrätten, i form av patent- och upphovsrätt till kulturella verk som ett hinder för detta. Jag ser också det nuvarande systemet med löneslaveri i kapitalistiska företag som ett hinder. För att det ska kunna bli möjlighet för alla att välja ett liv fritt krävs alltså att sådant som förhindrar detta, såsom upphovsrätt, patent och löneslaveri avskaffas.

Naturligtvis betyder det att viss, idag till viss mån privilegierade grupper, kommer att mista privilegier. Detta gäller grupper som författare, TV-producenter, musiker, kompositörer, regissörer, speluppfinnare, programmerare och många andra. Vidare betyder det att den fackliga rörelsen måste bli mer politisk, mer inriktad på att motverka alienationen i arbetet. Mer inriktad på att motverka löneslaveriet. Den fackliga rörelsen måste tydligare kämpa för ett annat samhälle, inte bara för att ta del av pengarna i det nuvarande kapitalistiska. Det betyder också att kampen för kortare arbetstid måste upprioriteras.

För det hänger ihop. Fildelning, synen på arbete, upphovsrätt osv. Vi måste verka för en spridning av allemansrätten till fler områden än naturen. Dessutom måste vi verka för att alla ska kunna bli kulturproducenter om de vill. Utan att behöva snegla på sin försörjning eller på hänsyn till nån slags abstrakt äganderätt till tankar och idéer.

Läs mer om uppphovsrätt och fildelning:
Patent är lika med monopol
Fildelning gör skivindustrin onödig (Internationalen 2 juni 2005)
Piraterna är inte boven (Lars Henriksson, GP 2005-07-12)
Det digitala upproret (Röda Rummet 3 / 05)
Copy Me (Bok utgiven 2005)
Hollywood beordrar ministerstyre (Internationalen 2 juni 06)

Intressant?
Bloggat: Helena Duroj, Fredrich Legnemark,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, AB1,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Kultur – för vem, av vem och varför?”

 1. Idén att människor inte gör något utan att få betalt för det är absurd och kanske är mera ett tecken på hur egoistiska och lata vissa ekonomer och politiker är som tänker på det viset. Senast igår såg jag en dokumentär om copyright (good copy – bad copy) där man intervjuade MPAA:s chef som hävdade just detsamma, om man inte får betalt så gör man inget. Kanske han inte skulle göra det men det betyder inte att andra tänker lika och det finns det hur mycket bevis för som helst, denhär bloggen t.ex. som säkert tar en hel del tid att skriva och som är väldigt intressant att läsa.

  Själv vill jag ur löneslaveriet och arbeta med det jag egentligen vill göra men det har jag inte råd med. Inte innan jag har betalt huslånet iaf. Jag försöker göra det arbetet på min fritid men det får jag inte betalt för, tvärtom, det kostar mej en hel del men jag gör det för att jag vill göra det och för att jag då kan vara kreativ. Det är något jag inte tillåts vara på min arbetsplats trots att det skulle vara i företagets intresse.

 2. ”Det är med upphovsrätt skapar en debatt som ofta handlar om hur de som producerar kultur ska kunna få betalt för sitt arbete. Men detta är en felaktig syn på det hela. Den synen förutsätter nämligen att man accepterar kapitalismen och marknaden. Den synen förutsätter nämligen att man accepterar kapitalismen och marknaden.”

  jag gör som du vill: jag diskuterar frågorna under den tråd du länkar till

  och här: jag förstår inte distinktionen du gör – om du gör den – mellan vanligt lönearbete (typ: grafiker industriarbetare lärare busschaufförer) och att vara fri konstnär: alla accepterar ju – i viss mån – kapitalismen och marknaden

  annars får ju ingen någon lön alls

  ska man avskaffa löneslaveriet – vilket jag i utopia kan tänka mej – måste det ju gälla alla

  och vad blir då alternativet: en fin människonära anarkism där man byter varor och tjänster

  där ställer ju globaliseringen och masskonsumismen till det: men det går att lösa

  jag tror att det kommer att ta lång tid dock och tycker att det är besynnerligt att man ska börja med att kapa en av de svagaste grenarna: kulturarbetarna

  dom fria ordets försvarare är viktiga för en genomlysning och en reklektion av rådande förhållanden: ett kulturlöst samhälle är ett ociviliserat (eller avhumaniserat om man så vill) samhälle

  heja solidariteten: med alla

Kommentarer inaktiverade.