Moderaterna hotar dissidenter med uteslutning

Det har kommit till min kännedom (via kontakter inom riksdagens väggar och i Stockholms överklass) att den moderata partiledningen/riksdagsgruppsledningen hotar de som är mot FRA-lagen med uteslutning ur partiet om de inte följer partilinjen. Detta är som jag ser det, en otillbörlig påtryckning i ett demokratiskt samhälle. Och jag förstår att det i ett sånt läge kan var svårt att gå mot partilinjen i en sån här fråga, speciellt om man är en ung och relativt färsk riksdagsman.

Om det går till på samma sätt i centerpartiet vet jag inte och jag vill därför inte uttala mig om det. Men en sak är jag säker på, det är att ni som röstar mot partilinjen och blir uteslutna säkerligen skulle mottas som medlemmar i Piratpartiet. Att någon skulle gå vänsterut på grund av en sån här fråga är ju knappast troligt, så Piratpartiet verkar ju i så fall som ett vettigt val. I ekonomiska frågor verkar ju de flesta piratpartister vara liberaler. Så om någon blir utesluten, så går det säkert att få nya vänner.

Och tänk på Franco Turigliatto. Han vågade. Han är visserligen vänster och nog för att jag tror att vänstern är modigare och bättre. Men jag kan ju ha fel.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD1, SDS1, SDS2, SDS3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

PS. Jag är inte ett dugg förvånad över den moderata ledningens agerande. Det är ett förväntat beteende, även om de går längre än vad jag tidigare trott. DS.

Bloggat: Hultins tankegång, xzpq, Björn Wadström – ettan, Drottningsylt, Röd Libertarian, Tomas sida, Carl Melin, Ups & Downs, Mina Moderata Karameller, Media Culpa, Syrrans Granne, Lenas bloggik i ordning och kaos, Blogge Bloggelito, Politruck, Henrik Sjöholm, Jinges web och fotoblogg, Opassande, Creativedirector.se, DEMOFON, Blogge Bloggelito igen, JoinSimon,

Advertisements

68 Replies to “Moderaterna hotar dissidenter med uteslutning”

 1. Kan du vara något mer precis med dina källor? Det går ju väldigt många rykten just nu. Men visst kan du ha rätt. Kanske får vi av denna anledning se en hel del moderater som kvittar ut sig i stället för att bekänna färg. Så var det ju förra året.

  Anna König Jerlmyr har redan begärt att få bli utkvittad. Henrik von Sydow, som inte deltog i fjol, ska enligt egen utsago rösta JA (åtminstone sa han det häromdagen). Mats Johansson är en annan kritiker. Jag kan inte tänka mig att han tänker stödja FRA-lagen, så där har vi kanske en utkvittning till. Ja, det finns många andra intressanta moderatnamn. Det känns ändå som om hoppet står till ledamöter i de andra allianspartierna, i första hand c och fp. Detta ser ut att bli en rysare.

 2. Anders, det är i princip omöjligt att göra en sådan sak. Jag satt ju som ersättare i KF och jag hade nog haft mycket svårt att gå emot Göran Johanssons linje. Och då var jag ändå inte säker på mitt fortsatta medlemskap i (s) eller betald. Tänk hur det ska kännas om du är karriärist och dessutom högbetald?

  Just för att slippa sådana här saker bör en riksdagsersättning inte ligga på en penny mer än LO- snittet.

 3. Javisst. Riksdagsmän som röstar nej till FRA-lagen är mer än välkomna i Piratpartiet när som helst.

  Om moderaterna eller någon annan partiledning får för sig att utesluta några av sina riksdagsmän för att de vill värna det demokratiska samhället, kommer vi ta emot dem med öppna armar som de hjältar de i så fall är.

  Men ett *så* gigantiskt sjävmål skulle väl inte ens en partiledning som helt har tappat kontakten med de vanliga medborgarna göra?

 4. Jag är oerhört förvånad för att inte säga skakad… Nej, jag kan inte tänka mig att detta är på allvar.

 5. Jag är ganska säker på att det är på allvar. Med tanke på var jag fått det från. Det skulle naturligtvis kunna vara något som förstorats på vägen till mina öron och om någon kan finna att så är fallet får jag verkligen ta tillbaka det jag skrivit. Jag har av naturliga skäl inte kunnat bekräfta det jag hört med flera källor och det är ju därför ändå att betrakta som ett rykte än så länge. Har själv inte resurser till att fixa fler källor, men hoppas att nån annan med bättre resurser kan utreda det hela vidare.

 6. Tillåter moderaternas stadgar verkligen uteslutning pga en sådan ”felvotering”? Tveksamt.

  Har Du rätt förtjänar det att skrikas ut, men först vill man ju vara säker på att det inte bara är skvaller eller önsketänkande…

 7. Så länge ingen annan kan bekräfta det hela måste man nog anse att det är ett rykte. Även om ursprungskällan är trovärdig och nog för att jag ska tro på det. Annars hade jag inte skrivit.

  Sen är det ju så att hot inte alltdi verkställs.Men vi kan utgå från att pressen på de berörda är mycket stor.

 8. Oki. Om Din källa har en sådan insyn borde personen snabbt och lätt kunna kolla upp om ett sådant hot är tekniskt möjligt att genomföra. (Sen är det en helt annan fråga om det är politiskt möjligt.)

  Vore intressant att veta, eftersom det kan vara avgörande.

  /Anders
  …som iofs är beredd på vad som helst =/

 9. Sossarna skriver ju under ett kontrakt att rösta med partilinjen ända ner till KF-Nivå. Verkar rimligt att detsamma gäller även för andra betongpartier!

 10. Du och Björn på Bloggen Bent har alltså hört de här ryktena oberoende av varandra? Det gör det lite mer trovärdigt, även om jag nog skulle vara försiktig med att tro på dem ändå – fast jag har svårt att se vad någon med anknytning till den moderata riksdagsgruppen skulle tjäna på att sprida ett falskt rykte om något sånt…

 11. Jag är politiker och vet att det här förekommer väldigt ofta. Mina kontakter i riksdagen säger precis detsamma, och den här typen av beslutsprocess är mycket vanlig. Tyvärr agerar partiledningen i moderaterna extra kraftfullt nu för att motverka att påtryckningarna från muf får slagkraft. FRA-lagen är djupt olycklig och direkt livsfarlig.

 12. Inför valet 2006 lät moderaterna samtliga kandidater som var aktuella att komma på en valsedel skriva på en ”kandidatförsäkran” innan man överhuvudtaget var aktuell att hamna på valsedeln. Den försäkran innebar bland annat att man skulle vara införstådd med att genom att stå på moderaternas valsedel så var man en represenatnt för partiet och man skulle ”vara partiet troget”.
  Jag tvivlar på att dokumentet har någon juridisk status och dess främsta syfte är väl att sålla ut de värsta stolpskotten och rättshaveristerna, men det är trots allt ett ganska tufft dokument att hålla fram för en ledamot som drabbas av betänklighter: ”Du har skrivit på att du ska följa partilinjen -gör det!”
  Jag tvivlar på att någon som röstar fel blir utesluten, men det blir nog ganska kylig stämning på jobbet ett tag och man riskerar nog att åka ner några pinnhål på nästa valsedel (om man ens kommer med).

  PS. Ett ökat mått av personval skulle förhoppningsvis kunna leda till att enskilda ledamöter inte är så i händerna på sina partiorganisationer. DS

 13. Uteslutning ur partiet är en lång besvärlig sak, och sker kanppast.

  Men en trilskandes riksdagsledamot kan nog formellt uteslutas ur rikdagsgruppen, med vad det innebär att försvunna assistenttjänster mm.

  Dock vore det ett PR-mässigt haveri, så den typen av hot är bara tomt munväder. Inget att bry sig om!

 14. Låt se nu.. ”Om du inte röstar som vi säger så händer något otrevligt med dig” Ja, det kan man nog med fog kalla otillbörlig påverkan inför ett röstningsförfarande. Tillåt mig då citera ur brottsbalkens 18:e kapitel om högmålsbrott ¬ß5:

  Den som övar olaga tvång eller olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen eller inkräkta på handlingsfriheten inom politisk organisation eller yrkes- eller näringssammanslutning och därigenom sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara, dömes för brott mot medborgerlig frihet till fängelse i högst sex år.

  Det verkar onekligen som om någon med lite ”cohones” kan göra både rätt och kometkarriär som kandiderar på statsministerposten..

 15. Sedan det där med att ”kvitta ut sig”. Kan man verkligen kvitta sig ur ett ansvar? Jag har för mig att kvittning handlar om att en person som skulle röstat tväremot den egna åsikten avstår från att rösta, vilket gör att situationen inte förändras av att man själv inte kan vara med och rösta.

  Om man vill kvitta bort sig för att slippa ta ansvar för vad man gör har man två alternativ. Endera låtsas man att man skulle rösta med egna partiet (fast man inte ville göra det) och då kommer man att kvittas mot en som skulle röstat emot partiet och således försämrar man möjligheten för att det egna alternativet skulle vinna, eftersom man därmed drar bort två röster för/mot detta förslag – inte smart!

  Eller så säger man att man tänkte rösta emot det egna partiet och ….vad har man vunnit då?? Som försök att dra sig undan ansvar vore detta totalt misslyckat.

  Under alla omständigheter så vinner en riksdagsman ingenting på kvittning alltså, mer än möjligen att han/hon skulle kunna ljuga för sig själv och tro att han/hon inte har något ansvar för hur det gick i omröstningen. Men då ska man vara ganska dum.

 16. Ja, så vitt jag förstår har jag och Björn hört detta helt oberoende av varandra. Förmodligen olika källor.

 17. Så intressant. Moderaterna tillämpar den gamla leninistiska principen om demokratisk centralism!

 18. Jag hoppas förstås att det inte är sant.

  Antar att de, i händelse av uteslutningsprocess, kommer att använda andra uteslutningsskäl… men visst är det möjligt. Fast jag har svårt att tro det, och jag hoppas att jag inte bara är naiv som fan.

  //Catti

 19. Det är så tragiskt. Oavsett om det är sant, vilket jag tyvärr tror på, eller inte är detta ett rykte som inte ens borde kunna uppstå i ett demokratiskt Sverige. Detta är inte demokrati. Stämmer detta skäms jag över moderaterna.

 20. Jag har själv nu på morgonen mailat alla moderata riksdagsledamöter om att rösta emot FRA förslaget. Deras väljare kan ju komma att rösta på oppositionen om de går till val med att riva upp en eventuell utvidgning av FRA:s signalspaning.

  Partipiskan är tydligare än någonsin och bäddar för ett politikermissnöje, och för hela den demokratiska processen.

  Nej till FRA.

 21. Pär Henriksson: Jag har förstått att moderaterna kanske inte fungerar så. Men det finns fler källor till uppgifterna, vilket tyder på att hotet faktiskt framförts.

  Jag utgår i så fall från att ledamöterna kan rösta enligt eget samvete och att Reinfeldts gamla hot om att avgå inte heller gäller.

 22. Har jag förstått saken rätt.

  Är det demonstration både Tisdag 17/6 (debatt-FRA, samt onsdag den 18/6 (omröstning-FRA)? Kl 08.00 på Riksgatan?

 23. När jag ströks från riksdagslistan på Stockholms läns moderata partistämma var det Mikael Sandström från Nacka som krävde detta. Motivet var att jag skrivit en artikel i Expressen som ifrågasätte kriminaliserandet av prostitutionen i Sverige. Trots min höga placering i det interna provvalet och min bakgrund som kommunalråd i Österåker ströks mitt namn utan en enda protest. Så gör folk som saknar ryggbast och moral. Elwe Nilsson var däremot ärlig på sitt sedvanligt buffliga sätt när han i en tidningsintervju sa: Björn Molin passar inte i Reinfeldts riksdagsgrupp, man vet aldrig hur han agerar. Så sant både när det gäller nedmonteringen av försvaret och införandet av rätten om avlyssningen hade jag vägrat att vara lojal mot ett parti som så sakteliga ruttnar från insidan. Att Sverigedemokraterna går framåt beror både på den grupp som är korkade och den grupp som röstar på dem eftersom man tröttnat på översitteriet mot väljarna från moderaterna och deras medlöpare. Jag ser med spänning fram mot om 4 moderata ledamöter vågar vida mod och gå mot sitt parti i frågan om avlyssning. Till slut, jag skulle önska att ett nytt vettigt, ärligt och borgerligt parti såg dagens ljus 2010. Det är hög tid och oddsen kan knappast bli bättre än idag.

 24. All offentlig makt utgår från folket, inte från moderata
  partiledningen. Det är också detta folks skattepengar som betalar dessa riksdagsmäns löner. Väljer de parti piskan tycker jag folket ska se till att dessa människor aldrig får stå som kandidater, till riksdagen. Folket har makten inte dessa ryggradslösa människor. Det bevisar bara att riksdagen inte behövs. Partierna bestämmer, inte folket.

  Jag skäms över att jag var med i Muf som ung, dock heder till Muf basen. Men moderaterna som parti har totalt spårat ut.

 25. Problemet med att få dessa personer att visa på civilkurage (förutsatt att de faktisk personligen är emot förslaget) är just det faktum att det behövs så få nej-sägare. Troligen kommer den som är tveksam känna att ”det är ju bara fyra som behövs, då kan ju JAG rösta ja.”

  Mänsklig psykologi gällande Grupptryck, Lektion 1.

 26. Jag röstade på KD i Riksdagspartiet och var med och upparbetade ett lokalt parti, Roslagspartiet, som fick 11 % av rösterna. Det blir intressant att se om någon KD:are lyckas hämta tillräckligt med kraft ”uppifrån” för att våga trycka på rätt knapp.

 27. Jag har medverkat till denna sunkborgerliga regerings tillkomst. Aldrig hade jag väl kunnat ana att dom skulle komma med ett förslag som detta med avlyssning.
  Avlyssning, det är det bara kommunistjävlar som sysslar med.
  Då kan man undra om den borgerliga sörjan består av kommunister? Men, det har skett massor av svek från sunkborgarna. Höjda drivemedsskatter trots att det utlovades sänkningar, återinförandet av biltullar, demolerad a-kassa, höjda arbetsgivaravgifter för småföretag. Listan kan göras lång….
  Nej, hela den här borgarsörjan borde bytas ut. Det är bara Husman Person och Littorin som borde få sitta kvar. För hon där där Husman Person, hon har så roliga ideer med att göra sjuka friska med att ta deras sjukkassa och så har hon så frisk färg i plåten här hon debatterar. Och Littorin är väl värd att sitta kvar med sin mastersexamen och med sia goda ideér.
  Men borgarsörjan kanske ute efter att lägga skatt på intrnettrafiken och detta med FRA avlyssningen kan vara ett sätt att få in skattepengar. En skatt som kanske kan finansiera pigavdragen.

  Ulf oréest

 28. Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat drömma om att en borgerlig regering först skulle skrota försvaret och sen införa DDR-övervakning i Sverige. DMA, Demokratiska Monarkin Sverige, smaka på det.
  Tyvärr lär vi väl inte få se något civilkurage i Lex Orwell-omröstningen på onsdag, med några revolterande ledamöter. Tänk att vi sjunkit så lågt i moraliskt hänseende, att det inte går att uppbåda fyra borgerliga riksdagsmän, som röstar på vad som är moraliskt rätt ett NEJ, för att försvara den personliga integriteten. Nej, den kortsiktiga egoistiska egenyttan går före. Inte ens KD, som borde stå för moral och etik, utgör något undantag. Arma land, nu befinner vi oss på ett sluttande plan!

 29. Den mer omgripande förklaringen finns bla nämnd i boken av: Noam Chomsky – Förstå Makten.

  Att sedan Moderaterna följer USA’s linje är väl känt sedan ett tillslag mot Pirate bay där Sveriges rikes lag kördes över fullständigt av amerikanska intressen.

  Mycket bra läsning med tydliga referenser till offentliga dokument.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170373574

 30. Allianspartierna har, ibland med rätta, ondgjort sig över partipiskans vinande i sossepartiet.
  Alliansen vill öka inslaget av personval till riksdagen för att ”bredda demokratin” och möjliggöra för individuella politiska initiativ.
  Men nu då:
  Hotas moderata ledamöter av uteslutning om man inte rösta som Partiet vill.
  Det stavas hyckleri och svek.
  Och allt för att skapa en FRA-lag som kan komma att visa sig vara tandlös – fler verktyg kommer att behövas för att helt kontrollera vad medborgarna tycker och tänker.

 31. Politiskt mod är en bristvara i det konflikträdda Sverige. Medelmåttans tyranni breder ut sig och yrkespolitikerna blir allt fler. Jag undrar vad agerandet i avlyssningsfrågan och skrotandet av vårt försvar kommer att ge för avtryck i nästa valrörelse. Hur ska en borgerlig väljare agera? Rösta på rödskinnen torde vara omöjligt för de flesta. Rösta på de partier som genomfört sådant den allmänborgerliga väljaren inte tycker är rätt måste också vara svårt. Om det inte startar ett rumsrent borgerligt parti inför valet 2010 blir det förmodligen ett rekordval för soffliggarna. Kanske SOFFLIGGAREPARTIET skulle sjösättas.

 32. STOPPA FRA – vilket svineri!:O vilket sätt!:O att lyssna av herr svennsons telefonsamtal med frugan. eller fröken anna som talar med bilmekanikern i telefon. eller Oscar som skriver ett mejl till sin flickvänn. det måste finnas en annan väg att komma åt gärningsmänn!

 33. En återremittering är bara ett medel för att stilla kritiken och hoppas att den kraftiga opinionen mot FRA-förslaget mattas av, och att vi har glömt detta om något år.

  Förslaget hör hemma i papperskorgen! Försvarshögskolans expert
  skrattar åt de förslag som ska läggas till propositionen.

 34. Svar till Björn Molin,

  vem vill vara med och starta ett nytt borgerligt parti? ”Avskaffa Lex Orwell”- listan, med viktigaste punkter att skydda integriteten, rädda försvaret, ha ett fungerande rättsävsende och begränsa antalet mandatperioder en riksdagsman får sitta, till två, åtminstone i följd. Ett förtroendeuppdrag ska inte vara en köttgryta man klamrar sig fast vid för att det är bra betalt och man inte klarar av att få ett riktigt jobb, eller driva företag!

  Vem är med? Jag har en gång varit med i folkpartiet, sen moderaterna. I senaste valet röstade jag på centern. Jag kan inte rösta på de röda, inte på något av allianspartierna.

  Vem är med och startar ett vettigt borgerligt parti, som försvarar de institutioner som måste vara fundamentet i en demokrati och rättsstat?

  Kontakta mig, Du kan Googla fram mina kontaktuppgifter!

 35. Partiernas mandat fördelas enligt allmänna val, men vem som står på listorna bestäms av partierna. Partierna ska vara lojala mot folket och de folkvalda har en dubbel lojalitet som i grunden båda bottnar i folket.

Kommentarer inaktiverade.