FRA-lagen – en beställning från USA?

Hela regeringens hantering av FRA-lagen är mycket underlig. Något jag redan tidigare kommenterat i samband med att jag undrar varför moderaterna anser lagen vara så viktig. Det är inte bara jag som tycker det är konstigt att regeringen och flera av regeringspartierna verkar tycka att det hela är en kabinettsfråga. Så frågan är vad det hela egentligen handlar om.

Vi har under en tid sett hur regeringen manövrerar för att få Sverige in i ett tätare försvarssamarbete med NATO och därmed USA. Detta som en väg att komma till rätta med det ekonomiska underskottet i försvaret och säkerligen också som en del i ett poltiskt projekt för att närma sig USA. Reinfeldt har helt enkelt en agenda där vi ska bli mer allierade med det stora landet i väster på en mängd olika sätt. Som Falkvinge skriver:

I klartext: den allmänna avlyssningen kommer (bland annat) att användas för att spana på allt som USA inte gillar — det står uttryckligen i regeringsförklaringen att banden till USA ska stärkas, och det lär knappast ske genom att USA fjäskar för Sverige. Återstår då bara att Sverige fjäskar för USA. Vad kan du komma på som går över Internet i Sverige som USA inte gillar?

Frågan är då hur FRA-lagen passar in i det här. Kan det vara så att USA, för att Sveriges samarbete med NATO ska kunna öka, kräver utökade säkerhetsmässiga garantier från USA. På det viset gick det ju till på 1950-talet och 1960-talet, så varför inte idag. Och att FRA-lagen därför kan vara ett rent beställningsjobb åt USA. En tes som stärks av det faktum att den verksamhet som lagen syftar på är en kopia av den avlyssning och kontroll som den amerikanska spionmyndigheten National Security Agency (NSA) ägnar sig åt.

En verksamhet som fått en del negativa konsekvenser för människor och det känns därför olustigt att den svenska regeringen vill göra precis samma sak. Man vill alltså inför en övervakning som kommer att innebära kännbara ingrepp i många människors vardag och den vetenskapliga forskningen, något vi ju sett exempel på i Storbritannien också. Ett land som, precis som USA, har liknande lagstiftning redan.

Det är verkligen underligt att regeringen satsar så mycket för att få igenom lagen när varenda expert, alla stora opinionsbildare, IT-industrin och majoriteten av bloggarna är mot förslaget. Mycket underligt. Men kanske förklarligt om det skulle vara så att USA ligger bakom lagförslaget.

Intressant?
Bloggat: Progressiva USA1, Progressiva USA2, Progressiva USA3, Jinge, Alter Ego, RoyaMatilda, Ilona Waldau, Wallner, Tommy K. Johansson, Signerat Kjellberg, Pasteys Plats, Anna Troberg, Enligt min humla,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, Corren, SVD5, SVD6,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

21 svar på “FRA-lagen – en beställning från USA?”

  1. Jag är inte insatt i amerikansk lagstiftning, men som jag uppfattat debatten om NSA i USA finns inget lagstöd för generall avlyssning utan tillstånd. Att NSA faktiskt ägnat sig åt avlyssning i USA är ett faktum, men det tog ju hus i helvete när det kom fram. Det påstås ganska ofta att vi skulle anpassa vår lagstiftning till exempelvis USA, men jag upplever att vi i själva verket går mycket längre.

    Debatten i USA handlade till stor del om presidentens mandat att beordra programmet, men något egentligt stöd i lagen fanns inte.

    Se http://en.wikipedia.org/wiki/NSA_warrantless_surveillance_controversy

    Rätta mig gärna om jag har fel; är som sagt inte så påläst.

  2. Väldigt bra analys.
    Kan det vara så att USA försöker att knyta starkare band med så många som möjligt för att lättare få världsopinionen med sig om/när man utökar sina insatser i mellanöstern (Iran).
    (Det måste vara lättare att vara ”den store satan” om man kan få en massa små djävlar att springa före.)

    Dessutom kan man misstänka att terrorhotet inom sveriges gränser kommer att öka i takt med vårt utökade säkerhetssammarbete.
    (Så vitt jag vet har vi bara Lars Wilks rondellhundar som konfirmerade attentatsmål idag.)

  3. Sorry Svensson, USA is much more free than Stasi-sverige.

    First – What the NSA did is against the law and the telephone companies that helped them my be ruined because of it. We’re talking about bankrupting AT&T.

    Second – What Sweden has done with FRA goes way beyond what has happened in America.

    Third – This law was proposed by your good friend Thomas Bodström! It is the left in Sweden who also love to spy on Swedes.

  4. Precis som om jag skulle försvara Bodström. Som ju dessutom också är höger och inte vänster.

Kommentarer är stängda.