Sveket fullbordat

Sveket mot det arbetande folket, sveket mot sina egna nyliberala väljare. Sveket mot det politisk systemet. Sveket mot alla invånare i Sverige och också mot ett stort antal människor i andra länder. För även deras elektroniska kommunikation kommer att sparas när den passerar de svenska gränserna. Innebär detta inte till exempel att de flesta finländare också kommer att kontrolleras liksom en stor del av norrmännen.

Sveket från Federley, Annie Johansson, Karl Sigfrid och andra som hävdat att de var mot lagen är fullbordat genom att de röstar för lagen. Reinfeldt-staten är på full gång genom den svenska STASI-regeringens agerande. Och de stackars nyliberala bloggarna och tyckarna som tror att nyliberalismen står för frihet. Det är tvärtom, en förutsättning för att de nyliberala reformerna ska kunna gneomföras är att folk hålls på mattan, att folk hindras från att protestera. En del i detta är kontroll och övervaking. Genom kontroll och övervakning ska folkets och arbetarnas protester mot nedskärningar, privatiseringar och utförsäljningar förhindras och förminskas.

FRA-lagen är en del i det nyliberala marknadsfundamentalistiska konceptet. Och nyliberala anhängare är lurade på alla plan. Grundlurade. För oss andra var beslutet i rikdsgen förväntat. Fifflandet och manövrerna likaså. Det är på detta vis det brukar gå till i borgerliga demokratier. Demokratier bara till namnet och inte til funktionen skulle jag vilja säga.

Intressant?
Bloggat: Kalle Larssons tal i riksdagen, Kildén & Åsman, Mullvaden, Jinge, Opassande, Trotten, Proletärbella, Claes Krantz, Marlene, Björnbrum, Kalle Larsson2,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Bloggsvar: Tack för kommentar.. ‘

  Jag håller med dig och jag skrev redan igår att jag misstänkte att han skulle låta sig köpas.

  Men han led och det gör en människa då hon sviker sitt hjärta.

  Tyvärr så är det så att de vill göra politisk karriär och jag satsar friskt på att de kommer att ingå i det utpekade integritets rådsorganet den politiska kontrollöverrocken Det var det De blev erbjudna antagligen vid frukostmötet med Maud Jag är oxå besviken så klart.

  Det som jag kan se som positivt nu är att gammelmedia vaknat och börjat morra..

 • Mulle

  Rulla fram Giljotinerna bara.

  Här behövs en förändring av denna fashistutveckling.

  /*Jag tog med denna kommentar då jag tycket den var lite rolig, 😉 trots att den bryter mot flera av kommentarsreglerna*/ #AS

 • Gustav

  Snälla Anders, sluta använda nyliberal som något slags ”all ondskas moder”. Auktoritära metoder är inte och har aldrig varit nyliberala, det vet du och det vet de som läser din blogg också. Bara en sådan sak som att varenda instans du kan räkna som nyliberal – delar av ungdomsförbunden, Timbro, diverse bloggare, et cetera in absurdum – är emot den här lagen borde vara något som får dig att fundera över språkbruket. Man skulle kunna copy-paste:a ditt inlägg med ”nyliberal” utbytt mot ”socialist” och det skulle vara ungefär lika riktigt.

  Jag tror bestämt att du har hamnat i affekt igen. Vad du skrivit om ”nyliberala marknadsfundamentalistiska konceptet” skulle möjligen kunna stämma för neocons eller annan auktoritär maktskola, men inte för en ideologi som är inbyggt antiauktoritär och överhetskritisk. Du som är så mån om att inte bli ihopblandad med stalinister eller leninister eller maoister eller vad man nu kan tänka sig för schattering inom vänstern, du borde se till att använda en terminologi som är riktig själv också.

 • Anders_S

  Gustav: I verkligheten hänger det ihop. Det har visat sig varje gång vi haft laissez-faire-ekonomi, dvs det som vi numera kallar nyliberalism, att det blir ett hårdare samhälle för den vanliga människan.

  Precis som vissa former av socialism, av oss trotskister i allmänhet kallade stalinism, häner ihop med åsiktförtryck och diktatur. Men i teorin gör inte stalinism det.

  Inte heller nyliberalism som teori omfattar förtryck. Men verkligheten visar nåt annat. Och när kartan inte stämemr med verkligehten föredrar jag verkligheten. Att fortsätta gå efter kartan, dvs misslyckade teorier, i det läget är inte så lite korkat tycker jag.

 • Sven Svensson

  Något som inte framkommit tydligt nog efter CIA¬¥s hämtning av s.k. terrorist-misstänkta här i Sverige är att detta med FRA-lagen naturligtvis är ett beställningsjobb från USA. Det sitter inte så pass ”smarta” politiker eller militärer i Sverige.
  Det kan man utan vidare vara säker på. Detta är bara en amerikansk begäran att täppa till ett ”maskhål”. Gäller speciellt de Somalier och andra politiskt aktiva som finns här. Den politiskt reaktionära eliten tackar ju och tar emot, så kan dom ju samtidigt ”lagligen” hålla kolla på alla vänstergrupper och slippa ”obehagliga” överaskningar i framtiden.

  /Sven

 • Att Fed…f’låt…Fegerley inte gick att lita på var ju allom bekant. Jag hade dock närt en förhoppning att han skulle bygga upp någon slags hjälte/offeraura och SEN rösta nej. Men inte ens det gjorde den lismande hycklaren!

 • anonyma apan

  Nu visar det sig att det var Folkpartiet som låg bakom återremissen. Centerpartiet som värnar och har sig. Allt var ett spel. Fredrik och Annie spelade bara snyggt i debatten. Allt var planerat för rädda ansiktet på dem.

  Här följer ett läckt mail ifrån folkpartiet:
  Nyhetsbrev från Erik Ullenhag
  Juni 2008 [Image]

  Vänner,

  Under gårdagen hade riksdagsgruppen långa och respektfulla diskussioner kring den nya FRA-lagstiftningen. För liberaler är frågan självklart svår. Vi inser nog alla att signalspaning behövs för Sveriges säkerhet, men spaningen kan också innebära stora integritetsingrepp.

  I folkpartiets riksdagsgrupp var många tveksamma och därför samlade vi ihop alla de förslag som fanns för att stärka integritetetsskyddet. Vi kom fram till att det behövdes göras ett antal förändringar för att öka kontrollen och ytterligare skydda den personliga integriteten.

  Vårt förslag till de andra allianspartierna blev att FRA-förslaget skulle återremitteras till utskottet och att riksdagen bland annat skulle fatta beslut om att en ny myndighet utformad som en domstolsliknande nämnd inrättas som prövarillståndsgivningen, att regeringen ska ha skyldighet att ta integritetshänsyn vid fattande av inriktningsbeslut och att den domstolsliknande nämnden ska fatta beslut om huruvida ‚Äúsynnerliga omständigheter‚Äù föreligger för sökning på person.

  Dessutom föreslog vi att riksdagen ska fatta ett formellt beslut om de förbättringar av skyddet för integriteten som återfinns i försvarsutskottets utlåtande.

  Vi blev sent i går eniga inom allianspartierna om att återremiss till försvarsutskottet kommer att ske i dag och att utskottet ska återkomma med ett förslag till riksdags-beslut där våra förslag till förstärkningar av integriteten återfinns.

  Försvarsminister Sten Tolgfors deklarerade dessutom bland annat i debatten att datainspektionen ska följa FRAs verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv fram till kontrollstationen 2011 och att en kommitté av parlamentariker också ska följa FRAs arbete fram till 2011. Den senare kommittén ska också tillsätta ett integritets-skyddsombud som ska bevaka att integriteten för personer bosatta i Sverige garanteras.

  Genom att allianspartierna under gårdagen blev eniga om förslag till förstärkt integritetsskydd kunde folkpartiets riksdagsgrupp sent i går kväll besluta att rösta ja till förslaget om återremiss och dessutom besluta att rösta ja till FRA-förslaget med detta förstärkta integritetsskydd.

  Få frågor har vi diskuterat så intensivt som frågan om signalspaning och beslutet är problematiskt för oss liberaler. Genom hela processen har folkpartiet drivit på för starkare integritetsskydd och Allan Widman har i försvarsutskottet gjort en stor insats för att se till att värna integriteten.

  Med de tillägg som allianspartierna blev eniga om i går kan vi konstatera att folk-partiet sent i processen lyckades få in ett antal integritetsskyddsförbättringar som möter mycket av den kritik som riktats mot förslaget. Samtidigt kommer vi nu lyckas nå en riksdagsmajoritet som gör att vi kan ha en lagreglerad signalspaning som är mycket viktig för Sveriges säkerhet.

  Erik Ullenhag
  Partisekreterare (fp)

 • Nisse

  Låt mig se om jag förstått det här rätt…

  Det finns en massa liberaler i riksdagen som säger sig stå för integritet, frihet, rättigheter och så vidare.

  Några enstaka protesterar mot ett lagförslag de inte tycker om medan resten håller tyst.

  Utav dessa några enstaka tror några att en FRA-lagstiftning är oundviklig (glöm inte att det här lagförslaget ursprungligen kom från sossarna) och försöker göra det bästa av situationen genom att få med så många förbättringar de kan genom att utnyttja en ”vågmästarposition” – och detta trots ett grupptryck som de flesta här knappast kan föreställa sig.

  För detta väljs de ut som syndabockar för att lagen så småningom går igenom, om än med justeringar.
  De, som stod upp och försökte göra något – trots det fruktansvärda trycket från partier och kollegor.
  INTE de riksdagsmän som i riksdagsvalet lovade mycket men nu var tystare än möss.
  INTE de som drev på förslaget.
  INTE de som lade förslaget till att börja med.
  Nej, ni skyller på dem som överhuvudtaget försökte göra motstånd men inte orkade hela vägen.

  Ni, gott folk, har en förkastlig prioritering.

 • Gustav

  Anders, dina samband är inte absoluta. Det finns flera länder som har en god dos mer laissez-faire i sin ekonomi än Sverige, i närområdet t ex Estland och Island, utan att för den skull vara sådär vansinnigt hårda samhällen för den enskilda människan, eller visa den tendensen sedan ekonomin liberaliserats.

  Och att fortsätta gå efter en karta som ständigt visat fel vad gäller samhällsbyggande… du har inte funderat på att lämna socialismen då? Inte så bra track record där. Tror inte det funnits en enda bra fungerande ekonomi där man försökt realisera socialismprojektet. Endast ljusröda socialdemokrater har i realiteten lyckats.

  Hur som helst är politiska svek och lögner inte ideologibundna företeelser, utan det sker varhelst processen äger rum (om man får återknyta till huvudinlägget). Man får ju hoppas att debatten hålls igång, EU-domstolen klampar in, med mera. Nästa val blir det nog många röster som hamnar annorlunda, om än att blockpolitiken lär bestå för överskådlig tid…

 • Anders_S

  Gustav: Jag är överens med dig om att man nog kan anse socialdemokraternas välfärdsstat som mer lyckad än Sovjet-systemet. Problemet med det förstnämnda är dock att förutsättningen för ”välfärdsstaten” var ”hotet” från Sovjetsystemet och revolution. Annars hade vi aldrig fått det.

  Och ja, sambanden är inte absoluta. Inte heller med stalinismen.

  Sen har det ju sina fördelar att tillhöra en socialistisk rörelse som sen 1920-talet kritiserat Sovjet-systemet. Och som är anhängare av flerpartisystem och dessutom med en stark minoritet (kanske t.om. majoritet) som anser att inslag av marknad är en nödvändighet i ett socialistiskt samhälle. Dvs vi som tycker så, skiljer på marknad och kapitalism.

  När det gäller svek så gälelr det över hela det politiska fältet. Mina kamrater i regeringen på Sri Lanka på 1960-atlet exempelvis, eller i den brasilianska Lula-regeringen. Noterbart är dock att vi uteslöt dem för dessa svek.

 • Anders_S

  Nisse: Federley och Annie gjorde inte ett skit. De hade vikt sig redan på morgonen på de möten som ägt rum. Deras tal i riksdagen var bara teater. Det var falskspel från början till slut från hela den borgerliga sidan.

 • Anders_S

  Nisse: Och jag skrev, sveket. De flesta borgerliga svek inte. De hade inte först sagt en sak och sen gjorde de nåt annat. De gjorde nämligen exakt vad de sa de skulle göra. Dvs genomförde en rutten lag. (Sigfrids velande kan väl också kallas svek doxk)

 • Pingback: Nu ‰r det kryptering som g‰ller | Jinges web och fotoblogg()

 • Digge Fredriksson

  Sviker nyliberalerna kan man alltid lita på Organet.se
  I alla fall om ingen vill avlyssna dig och du inte vet hur du ska kunna få någon att lyssna.

 • Karbid

  ”I verkligheten hänger det ihop. Det har visat sig varje gång vi haft laissez-faire-ekonomi, dvs det som vi numera kallar nyliberalism, att det blir ett hårdare samhälle för den vanliga människan.”

  Hear, hear.

 • De största HOTET mot Sverige och demokratin genom tidernas begynnelse är de Politiker som ev röstar Ja till förslaget.

  Förbudet att undersöka andras brev och avlyssna kommunikation står skrivet i Regeringsformen, en av Sveriges grundlagar.

  Dessutom skyddas vår korrespondens av Europakonventionen. Sådana grundläggande mänskliga rättigheter får inte upphävas.

 • Sten

  Fegerley är den största svikaren. Hans gråtmilda försvarstal var inget annat än ett upplägg för det som komma skulle. Fegerley lobbade villig upp bollen ‚Äì försvarsministern slog sin smash. End of story.

 • Pingback: Federley som medicinskt underverk : Motbilder()

 • Gustav, nyliberalism är INTE ondskans moder. Den är ondskan själv.

 • ”Det finns flera länder som har en god dos mer laissez-faire i sin ekonomi än Sverige, i närområdet t ex Estland och Island, utan att för den skull vara sådär vansinnigt hårda samhällen för den enskilda människan, eller visa den tendensen sedan ekonomin liberaliserats.”

  Gustav, ring upp Jan Jörnmark, professor i ekonomisk historia på Handels i Göteborg och fråga honom hur antalet uteliggare i inte bara Estland utan hela Baltikum har utvecklat sig sedan den inte så vansinnigt hårda laissez-fair kapitalismen infördes. Jag hörde honom berätta det på en debatt om hemlöshet på stadsmuséet i Göteborg i våras, och myndigheterna är oroliga för hur många som kommer att frysa ihjäl i vinter. Detta skrivs det såklart inget om i tidningarna.

  Att det inte är samma sak på Island beror såklart på att så gott som alla har jobb där (än). Jag var där på bröllopsresa 2004, och hyrde in en vanlig islänning, Leifur, som guide och han berättade att väldigt många islänningar har två jobb eftersom ett inte är möjligt att överleva på i många fall.

 • Det är intressant att ni gnäller på nyliberaler när det handlar om ett lagförslag ursprungligen påhittat av socialdemokrater.
  Moderaterna, folkpartiet, centern och kristdemokraterna är är inte liberaler, varken nya eller gamla- utom eventuellt folkpartisten Camilla Lindberg som ensam röstade emot partipiskan.
  Liberal filosofi är INTE förenlig med militärdiktatur. Liberalism bygger på ”största möjliga frihet för största möjliga antal” och ”gör vad du vill sålänge du inte skadar någon annan”. Det trodde jag varenda djävel fick lära sig redan i grundskolan när man läste om 1700-talet. Studera lite om Voltaire och återkom därefter och fortsätt spy över oss RIKTIGA liberaler, men sluta kalla hycklare som Fegerley & co. för liberaler.

 • Anders_S

  Sven: Det finns gott om fina teorier som inte håller för verkligheten. Som de fina teorierna om nyliberalism och laissez-faire-ekonomi. I verkligheten leder detta till förtryck. Varje gång det prövats och ställts på prov. Jag föredrar att utgå från verkligheten istället för en teori. Verkligheten visar just det jag skriver.

  Sen är socialdemokraterna också ett parti med en nyliberal agenda som jag ser det. Och jag har dessutom kritiserat även dem.

  Att förslaget från början är sossarnas fritar dessutom inte de borgerliga partierna från ansvar. Det är ett korkat resonemang. Det var min kompis som sa jag skulle slå ihäl honom. Därför saknar jag ansvar. Jag tror du förstår vad jag menar. Dumheter alltså.

  Det är också dumheter att hela tiden hävda att de som bekänner sig till liberalism inte är liberaler. Det blir lite krystat tycker jag. Men, okej, de är inga liberaler, men det förändrar tyvärr inte mitt resonemang.

 • Pingback: Partistödet bevarar gamla strukturer | Svensson()