Rena personval innebär korrupta politiker

Har man rena personval innebär det att politiker mycket lätt blir uppköpta av ekonomiska intressen. Istället för politiker styrda av partier och ibland partipiskan får vi politiker som ännu mer kommer att styras av penningen. Änu mer än idag alltså. Storföretag kan köpa upp, lansera och se till att deras utvalda politiker blir valda genom reklamkampanjer, sponsringsavtal och en massa andra tricks. Så som det fungerar i USA alltså.

Personval innebär mindre demokrati, för trots allt, så är partierna demokratiska organisationer med interna val och interna demokratisk processer. En företagsstyrd nickedocka till politiker har inte utsetts genom en demokratisk process på något sätt. Istället för partipolitiker, moderatpolitiker, centerpolitiker osv så får vi Volvo-politiker, Vattenfallspolitiker, ABB-politiker etc. Dessutom utan information om att det är detta som de är. Idag vet vi att en politiker är moderat. I ett rent personvalssystem är risken att vi inte vet vilket bolag en politiker i verkligheten representerar.

Jag vill istället se ett negativt personval, kan man säga. Avsättbara politiker. Om en politiker missköter sig ska hans valdistrikt/valkrets kunna avsätta honom inom mandatperioden genom en noga reglerad demokratisk process. En efterkontroll alltså. Som kan förhindra att politiker bryter vallöften och liknande. Detta är något som kan tvinga fram ärligare politiker. Något direkta personval inte gör, utan med dem följer snarare mer korrupta och förljugna politiker.

Vidare så bör man sänka politikernas ersättningar och löner till medelinkomsten (ev medianinkomsten) för en arbetande svensk. Då kommer en annan typ av politiker att rekryteras. Vi får politiker som är intresserade av politiken, istället för politiker som är intresserade av pengarna som följer med det politiska uppdraget. Det minskar dessutom risken för den omvända typen av korruption som finns i länder som Brasilien, klientilismen, där extremt välbetalda politiker köper väljare.

Ja, det är mycket man kan göra för att få ett politiskt bättre och mer demokratiskt politiskt system.

Som vi ser kan dock korruptionen även breda ut sig i vårt nuvarande system, så allt som kan göras för att förbättra läget och minska risken för korruption är bra. Mer inslag av personval är att gå motsatt väg.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Blogge Bloggelito, Jonas Morian, Tomas Melin,
Borgarmedia: DN, SVD,
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Putrick

  Nja, att avsätta en politiker innan mandat perioden skulle inte fungera, nån form av stabilitet bör de få ha. Sen gäller det bara att komma ihåg det i fyra år… :o)

 • Elias

  avsätta hela riksdagen och regeringen med det samma!

  Det skall fungera. Har man sagt A, skall man säga B och inte ändra sig hur som helst.

 • Larsa

  Håller fullständigt med angående sänkta inkomster för politiker. Det är så tydligt att en hel del (inom samtliga partier) bara sitter där för pengar och makt. Dessutom tar sänkta inkomster dem närmare sina väljares verklighet och kan förhoppningsvis innebära att klokare beslut tas.

 • rockawaybeach

  Ett annat amerikanskt demokratiproblem är de låga lönerna för politiker… kompetent folk drar in i näringslivet istället – folket blir lidande.

 • Emil

  Jag håller inte med om dina slutsatser kring personval – snarare är det så att systemet vi har nu skapar korruption. I det odemokratiska förfarandet kring FRA-lagen har allmänheten känt till en handfull av aktörerna: partiledarna, utskottsbaserna och de borgare som röstade nej. Men det är få som kan säga vilken av alla dessa nickedockor som hade uppdraget att representera dem. Det är inte många som vet vem man ska rikta sin ilska mot, skicka brev till och tvinga fram en avgång hos. I mitt tycke är det i lika hög grad enskilda ledamöter som bossiga partiledningar som har bedragit oss. Reformera till ett rent personvalssystem, säger jag, med tuffa regleringar kring kampanjbidrag. Vad den svenska politiken saknar över allt annat är insyn.

 • En riksdagsmans ersättning bör inte överstiga ett LO-medel.

  Korrupta politiker med personval? Jag tycker de är korrupta för tio redan.

 • DrE

  Re: rockawaybeach

  Lön har har väldigt lite med kompetens att göra i Sverige. Här sätts lönen efter åldern och av facket.

  För att förtydliga.
  I Sverige så befinner sig 90% av löntagarna mellan 20000-35000 kr/mån (ref. SvD och DN för några veckor sedan, kommer inte ihåg datum). Efter skatt så blir det en skillnad på 10-13kkr mellan en erfaren forskare och en ung tjej/kille som sitter i kassan på ICA. I verkligheten är skillnaden troligen mindre pga att forskaren måste betala av studieskulder.

  Så vi kan dra slutsatsen att det finns personer som är långt mer kompetenta än vad lönen ger sken av.

 • ee

  Livsmedelsverket har agerat i relation till korrumperad regering.

  Men likväl är det samma aktuellt med Socialstyrelsen og läkemedelsindustrin.
  Såg en artikel om Hans Fridell i Sydsvenskan. Frågan är vad han vill säga………….men tydligt är att korrumptionen är väl stationerad i Lund – nu är det fyra av tio.

  /*Borttagen mening off-topic*/ #AS

 • Pingback: Det finns partier som är annorlunda | Svensson()

 • Pingback: Skulle andra valsystem vara bättre? | Svensson()