Avtalet som visar att USA ligger bakom FRA-lagen

Det verkar nu vara helt klart att det är påtryckningar från och avtal med USA som ligger bakom den svenska FRA-lagen. I alla fall om man ska döma efter det avtal som Mikael Odenberg undertecknade med USA förra året:

HAVING a mutual interest in research and development relating to homeland security matters;

SEEKING to make the best use of their respective research and technology development capacities, eliminate unnecessary duplication of work and obtain the most efficient and cost effective results through cooperative activities;

DESIRING to increase the exchanges of information and personnel in areas pertinent to the identification of homeland security threats and countermeasures and consequence management and the development of technical standards, operational procedures, and supporting methodologies that govern the use of relevant technologies;

STRESSING that physical and cyber-based critical infrastructures and other homeland security capabilities, both governmental and private, are essential to the operation and security of the Parties’ respective economies and governments;

NOTING that the Parties’ economies are increasingly interdependent, and that infrastructure protection and homeland security are of paramount concern to the Parties’ respective governments;

BEING AWARE of research, development, testing, evaluation, development of technical standards and operations in both countries in chemical, biological, radiological, nuclear and explosive countermeasures and consequences management, in other areas that could enhance homeland
security;

NOTING the important work accomplished under arrangements such as the Agreement on Science and Technology Cooperation Between the Government of the United States of America and the Government of the Kingdom of Sweden, dated June 29, 2006;

Målet med överenskommelsen är:

The objective of this Agreement is to establish a framework to encourage, develop and facilitate bilateral Cooperative Activity in science and technology that contributes to the homeland security capabilities of both Parties in:

a) the prevention and detection of, response to, and forensics and attribution applied to, terrorist or other homeland security threats and/or indicators;

b) the protection of Critical Infrastructure; and

c) crisis response and consequence management and mitigation for high-consequence events.

Och detta ska uppnås på följande sätt:

a) facilitating a systematic exchange of technologies, personnel, and information derived from or applied to similar and complementary operational Research, Development, Testing and Evaluation;

b) collaborating to develop technologies and prototype systems that assist in countering present and anticipated terrorist actions in their respective territories and other homeland threats that satisfy their common strategic interests and requirements;

c) integrating or adapting the homeland security technologies of each Party to save development costs;

d) conducting evaluation and testing of prototype homeland security technologies;

e) developing an approach to identify shared priorities, including areas of research for Cooperative Activity;

f) ensuring consistent and appropriate measures of effectiveness by development and implementation of appropriate standards and supporting test protocols and methodologies;

g) involving, as appropriate, a wide range of public and private sector research and development organisations in Cooperative Activity developed pursuant to this Agreement;

h) providing reciprocal opportunities to engage in Cooperative Activity, with shared responsibilities and contributions, which are commensurate with the Parties’ or the Participants’ respective resources;

i) providing comparable access to government-sponsored or government-supported programs and facilities for visiting researchers and experts, and comparable access to and exchange of information and Equipment and Material;

j) facilitating prompt exchange of information and Equipment and Material, which may affect Cooperative Activity, and facilitating the dissemination of information and Equipment and Material, consistent with applicable national laws, regulations, policies and directives; and

k) utilising and applying Project Foreground Information derived from Cooperative Activity to benefit both Parties. The right to ownership and exploitation of Project Foreground Information are to be governed by the Articles of this Agreement and established in a Technology Management Plan, taking into account, among other things, the Parties’ respective contributions to the Project.

Avtalet är långt och mycket omfattande och det är uppenbart att detta avtal, som skrevs under av Mikael Odenberg är det som ligger till grund för FRA-lagen och många av de åtgärder som vidtagist mot fildelare och ”misstänkta” terrorister i Sverige.

Mer läsning om kopplingen mellan USA och FRA-lagen:
Politik utan besvärande insyn, krönika av Lars Henriksson i GP.
Varför är FRA-lagen så viktig för moderaterna?
FRA-lagen – en beställning från USA?
USA inför FRA-lag
Ryssland är ett mål för FRA:s spaning
Angreppen på yttrandefrihet och integritet duggar tätt
FRA på franska

Intressant?
Bloggat: FreeTheMind, Mullvaden1, Mullvaden2, Badlands, El Rubio, Christian Engström, Thomas Tvivlaren,

Borgarmedia: DN, AB1, SVD, AB2, AB3, SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements