EU sluter avtal med USA om underrättelser

Enligt tidningen New York Times så är USA och EU på väg att skriva ett avtal om utbyte av privata uppgifter som hur man surfar på Internet, hur och till vad man använder sitt kreditkort och andra liknande uppgifter.

The United States and the European Union are nearing completion of an agreement allowing law enforcement and security agencies to obtain private information — like credit card transactions, travel histories and Internet browsing habits — about people on the other side of the Atlantic Ocean.

Detta nya avtal visar på hur information som exemeplvis samlas in av FRA, av telefon bolag och banker kan komma att utlämnas till utländska polisstyrkor och underrättelsetjänster, däribland USA:s.

Avtalet kommer som jag ser det att ytterligare inkränkta på den personliga integriteten för människor som bor i Europa. Jag är inte ensam om denna syn:

But the prospect that the agreement might lower barriers to sending personal information to the United States government has alarmed some privacy rights advocates in Europe. While some praised the principles laid out in the draft text, they warned that it was difficult to tell whether the agreement would allow broad exceptions to such limits.

For example, the two sides have agreed that information that reveals race, religion, political opinion, health or “sexual life” may not be used by a government “unless domestic law provides appropriate safeguards.” But the accord does not spell out what would be considered an appropriate safeguard, suggesting that each government may decide for itself whether it is complying with the rule.

“I am very worried that once this will be adopted, it will serve as a pretext to freely share our personal data with anyone, so I want it to be very clear about exactly what it means and how it will work,” said Sophia in ’t Veld, a member of the European Parliament from the Netherlands who has been an outspoken advocate of privacy rights.

Min uppfattning är att detta avtal innebär ytterligare ett steg mot övervakningssamhället och kontrollstaten. Återigen på initiativ av USA. Det handlar alltså inte bara omd en vsnak FRA-lagen, utan det hela är mycket större. Det handlar om en paranoid inställning i västvärlden som följer av den skeva amerikanska världsbilden som är en del av det så kallade ”kriget mot terrorn”.

Intressant?
Bloggat: Trotten, Alliansfritt Sverige,
Borgarmedia om FRA och FRA-lagen: SVD, DN1, DN2, SDS1, SDS2, AB,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements