Obetydligt fusk

Jag har skrivit det förut. Fusket bland Sveriges befolkning är obetydligt. Endast 2% av alla utbetalningar handlar om någon form av fusk. 2% är ingenting.

Viss media väljer dock, i rubriker och ingresser, att påstå att fusket är omfattande. De ljuger och smutskastar den svenska befolkningen i politiskt syfte. Genom att försöka utmåla oss som ett gäng fuskare vill man minska förtroendet för välfärdssystemen så att man sen kan skära ner, privatisera och ta bort. Det är ohederligt av media och berörda myndigheter.

Dessutom är det så att 75% av det svenska folket inte accepterar fusk av något slag. Det är en oerhörd majoritet. Att som Delegationen för felaktiga utbetalningar och debattörerna i DN gör, fokusera på minoriteten, är också ren politisk propaganda. En minoritet accepterar vissa typer av fusk. Majoriteten accepterar inget fusk alls. Det är sanningen.

Fusket i Sverige är oerhört litet, förslagen från de olika myndighetsföreträdarna i DN, är i stort sett bra som jag ser det och i slutet av sin debattartikel påpekar de samma sak som jag. Dvs att fusket är oerhört litet i Sverige:

I dag tror en stor andel av svenska folket att brotten mot välfärdssystemen är många. I själva verket gör de allra flesta rätt. Men alltför många rör sig i en gråzon och använder välfärdssystemen på fel sätt, delvis på grund av okunskap.

Den felaktiga uppfattningen att brotten mot välfärdssystemen är omfattande kan också göra att det egna motståndet mot felaktigt utnyttjande minskar. Regeringen behöver därför avsätta särskilda medel för samordnade informationsinsatser. Insatserna bör även vara riktade mot skattefusk, då det ofta är samma personer som medvetet fuskar med både bidrag och skatter.

Som vi ser är det också samma människor som fuskar med bidrag och skatter. Vad vet vi då om skattefuskare? Skattefusket är större i högre socialgrupper, bland rika, det är känt. Genom attf örmögenhetsskatten och förmögenhetskontrollen tagits bort ökar dessutom dessas möjlighter till fusk. En åtgärd som alltså motverkar arbetet mot fusket. Att skattefusket är större bland yrkeskriminella är också ett välkänt faktum. Dessa två grupper, rika och gangsters är de som skattefuskar och följaktligen också de som fuskar med bidrag. Inte vi vanliga döda, med våra sjukskrivningar och vård av barn.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Erik F

  Obetydligt? Hur menar du? Tänk om de 20 miljarderna istället användes till att sänka skatten för alla förvärvsarbetande. Det skulle ge 5 papp per person och år. Rent i näven.

  Vad mer är obetydligt i din värld?

  Stöld & snatteri? (Endast 1,36 % av handelns omsättning stjäls i Sverige varje år)

  Eller kanske rattfylla? (Så lite som 0,20 % av alla förare är rattonyktra)

  Ibland måste man se längre än till procenten.

 • Helge

  Det påminner om attityden man ofta stöter på i USA, att bara man skär ner på arbetslöshetsunderstöden, så blir det mindre arbetslösa eftersom de då tvingas till arbete. Det är också en politisk attityd som lobbats av de rika och den har varit mycket lyckad för den har slagit genom på brad front. Att det är en idiotisk idé är mindre viktigt.

  Arbetslöshet finns inte pga lathet, som de rika tycks tro, utan för att det inte finns arbeten. Alla kan inte hitta arbete eller skapa sig ett arbete om de blir eller är arbetslösa. Det finns en naiv glamoriserad bild av mannen som byggde ett imperium från intet. Det är mycket få som lyckats med nåt sånt om än det inte är omöjligt. Alla arbetslösa eller fattiga kan inte göra det och därför behöver vi ett socialskyddsnät.

  Det finns säkert en liten del som utnyttjar systemet men varför ska alla lida för en minoritets skull. Tyvärr är detta en tanke som slår lätt igenom eftersom folk instinktivt tänker att det är fel, vilket det iof är, men tänker inte efter, eller vet, att sanningen är att det bara är en liten minoritet som gör fel och att det är ett större fel att straffa alla för det.

  Demonteringen av välfärdsystemet skrämmer mej. Jag är villig att betala mer skatt om det innebar bättre hälsovård osv men tyvärr tycks utveckligen gå åt fel håll, vilket kanske beror på att folk känner sej trygga och därför inte tycker att det är viktigt att bibehålla välfärden. En annan orsak är att det gör lite i smyg så att folk inte märker det, typ man skyller på fusk, precis som Anders_S skriver.

 • Anders_S

  Ja, fusket är obetydligt i förhållande till hur mycket vi betatlr ut varje år. Fyllekörningen också, i förhållande till hur mycket vi kör. Men inte i förhållande till kostanderna för sjukvården. Snatteriet är också obetydligt och inget man bör lägga ner stora samhällsresurser på att bekämpa.

 • Maria

  BEDRÄGERI kallas det när men genom oegentligheter tillskansar sig andras (i det här fallet allas) pengar. Inte fusk alltså, då rör det sig knappast om hundratusentals kronor eller mer. Det var väl Alf Svensson, som myntade uttrycket – som en förskönande omskrivning – för att inte verka för taktlös kanske. .
  Naturligtvis ska bedragarna (2%) efterforskas med kontroller osv och sen straffas. Liksom rattfyllerister, tjuvar, skattebrottslingar, våldsverkare etc.
  Däremot ska resten -98% – bemötas med respekt och inte som presumtiva lögnare/brottslingar. Vad ger det för signaler i ett samhälle. Tilliten är ju ett viktigt kitt för demokratin. Misstro och rädsla för myndigheter – inte minst om man är sjuk – skapar grogrund för förakt människor emellan och i förlängningen våld, ofrihet och fascism..

 • Pingback: Rika bidragsfuskar mer | Svensson()

 • Anders_S

  Erik F kan dessutom inte räkna inser jag: Det är 10 miljarder som betalas ut felaktigt på grund av fusk. Detta skulle en tusenlapp per invånare i Sverige och år. Småslantar alltså. Inte på nåt sätt kan resultatet bli 5000.

 • Pingback: Man skjuter myggsvärmar med luftvärnskanon « Ett hjärta RÖTT()

 • Pingback: 19 miljarder är ingen jättesumma - bidragsfusk är ovanligt i Sverige « Utsikt från höjden()