Fastighetsägarna i Stockholm vill tjäna mer pengar

Det är inte rättvisekrav som driver fastighetsägarna i Stockholm när de vill ha högre hyror i centrala lägen än i ytterområden. Det är önskan om större vinster, större profit.

Men större profiter för fastighetsägarna innebär i andra änden en större segregation på bostadsmarknaden. Folk som inte har så mycket pengar tvingas ut från innerstan och den förvandlas till ett reservat för rikare människor.

Erfarenheten från andra städer där marknadshyror införs är den samma, ökad segregation. Ibland är det stadskärnorna som blir reservat för rika, ibland är det andra områden. Men resultatet är det samma. Ökad segregation, ökad uppdelning av staden. På sikt innebär detta också att fattiga människor kommer att få sämre bostäder.

Det stora felet i Sverige idag är inte att likadana lägenheter kostar samma oavsett var de ligger utan att det inte byggs tillräckligt med bostäder. Framför allt byggs det inga hyresrätter då byggbolag och fastighetsägare inte kan göra lika stora profiter på dessa som de gör på exempelvis bostadsrätter. Problemet är alltså politiken. För det krävs politiska beslut om subventionerat byggande för att hyresrätter ska bli byggda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • G

    Om du vill lära dig mer om varför hyresmarknaden i sverige ser ut som den gör, rekommenderar jag boken ”Öststatsteknik för svenskar”, av Magnus Sutare. Bara ett tips, om du inte redan läst den.

  • Apan

    Vad hjälper det om byggandet subventioneras när en förtätning av innerstaden är i princip utesluten. Så fler hyresrätter i utkanten av Stockholm gör inte ett smack för att minska ”segregationen”. Det man gör är ju istället att cementera fast allting så att den som haft turen (eller helt enkelt fuskat med svarta pengar) att få tag i ett hyreskontrakt aldrig släpper det. Du får bara en annan typ av segregation.