Josefin Brink: Feminismen i bakvatten och sexköpslagen är radikal

I en intressant intervju i tidningen Internationalen säger riksdagsledamoten Josefin Brink att feminism idag inte längre står på dagordningen i det borgerliga samhället:

Vem för den feministiska debatten idag?
– Tyvärr ingen! Någonting har hänt, det är som att luften har gått ur debatten. Det är jättesvårt nuförtiden att ens komma in i tidningen med en feministisk debattartikel.
– Vänsterpartiet är ett litet parti, vi kan inte ensamma leda eller styra debatten, vi är i händerna på samhällsklimatet. Feminismen var en ballong som sprack och det är beklämmande. Frågan är lika viktig som förr, men den har gått i stå.

Varför?
– Man kan snarare fråga varför den faktiskt blev stor ett tag. Normalläget är ju att det inte talas om feminism. Det är alltid varit en kamp i motvind. Det är exceptionellt när det står på agendan. Vi hade en våg på sjuttiotalet och sedan en i början av 2000-talet. Nu är vi tillbaka på normalläget igen. Det är bara att hänga i och stå ut. Saker har faktiskt hänt och utvecklats under den här tiden också.– Det som är synd är att lagstiftning kring sexualiserat våld och prostitution inte diskuteras lika mycket nu. Sexköpslagen som infördes var en radikal lag byggd på en feministisk analys. Den måste diskuteras och utvärderas, men debattklimatet gör att det inte blir något tryck i frågan. Kritiken kan bli att lagen var meningslös, men det är lite orättvist att säga att ingenting hände. Det är tråkigt ifall man inte går vidare med den och utvecklar den.

– Den feministiska diskussion som förs idag har en tendens att vara introvert och alltför akademisk. Den har blivit till en identitetsfråga, en teoretisk diskussion om språk och begrepp. Frågan blir mindre angelägen för vanligt folk i småstäder när konkreta frågor som våld mot kvinnor, våldtäkt och lägre lön hamnar i skymundan. Den feministiska debatten idag handlar om andra saker och ligger lite avantgarde.

Det är en lång intervju som innehåller mycket mer än ovanstående citat och som är väl värd att läsa. Men den ger ingen direkt klarhet i vad vänsterpartiet vill ha för politik. Kanske för att vänsterpartiet de facto inte formulerat nån egen politik utan bestämt sig för att larva efter socialdemokraterna i allt. Detta i hopp om att få regeringsposter, en politik som i ett internationellt perspektiv innebär ett politiskt självmord (jmfr Norge och Italien).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements