FRA-lagen är inte början utan en fortsättning

Per Ström envisas med att låtsas som om FRA-lagen är början på något nytt. Den är ju inte helt sann. På ett vis kan jag dock gå med på att uppfattningen är riktig. Vi ser en allt snabbare och större ökning av olika åtgärder för att övervaka och kontrollera medborgarna i hela världen. Men det är absolut inte starten och inte början på övervakningssamhället. Det började för länge sen, men har börjat gå snabbare i takt med att samhället avhumaniseras i spåren av de nyliberala reformerna som skapar ökande klassklyftor och större motsättningarna i samhället.

Historien om övervakningen i Sverige är lång. 100 000 tals vänsteraktivister övervakades från andra världskriget fram till 1980-talet. Idag övervakas, avlyssnas och kontrolleras fortfarande väldigt många människor med vänsteråsikter. Helt säkert på väldigt svaga grunder, på samma sätt som vi sett med listan på de som övervakats för att de åkt till Sovjet/Ryssland.

Per Ström låtsas som om detta inte hänt och han låtsas också som om det endast var Camilla Lindberg i Folkpartiet som röstade mot FRA-lagen. Det parti som gjorde bäst ifrån sig i riksdagsdebatten om FRA-lagen var trots allt vänsterpartiet och de har inte heller på samma sätt som miljöpartiets och socialdemokraterna öppnat upp för kompromisser om FRA-lagen. Detta låtsas Per Ström inte om.

Han har nämligen egentligen ett betydligt större problem att brottas med. Det är just de politiska åsikter som Per Ström har i andra frågor som leder till den ökande övervakningen, övervakningssamhället. Genom att låtsas som om övervakningen av vänstern aldrig ägt rum och att Lindberg var den enda i riksdagen som röstade mot FRA-lagen kan Per Ström smita undan och slippa konfronteras med att det är hans egna politisk uppfattningar som leder till övervakningssamhället.

Just av samma skäl är det inte troligt att de folkpartistiska riksdagsmännens utspel om att stoppa FRA-lagen faktiskt kommer att innebära att den blir stoppad. Jag skulle tro att den dyker upp i en ny tappning, nu förhandlad och godkänd också av sossarna. Något annat är faktiskt inte möjligt med tanke på det avtal som finns med USA kring underrättelseinformation och underrättelseforskning. Folkpartiet och andra borgerliga är inte att lita på.

Det är naturligtvsi bra att Per Ström uppmärskammar många saker som är möjliga och som är på väg atts ke, men hans argumentation blir mindre trovärdig när han vägrar se att omfattande övervakning av medborgarna varit en lång tradition i Sverige.

Till slut några kommentarer om några av de punkter som Per Ström tar upp. När det gäller resor i kollektivtrafiken kan dess bara registreras på individnivå inom Västtrafiks område om man registerar kortet. Det kan man låta bli. Förmodligen fungerar det likadant i andra kollektivtrafikområden också.

När det gäller bilkörning kan vi skita i de problemen. Vi måste av andra skäl till stor del överge den typen av transporter. Övervakningskameror måste vi naturligtvis begränsa användningen av. För de är inte speciellt effektiva mot det som de sägs bekämpa. Slutligen angåend PKU-registret så är jag inte så säker på att detta är ett problem. Om polisen matchar Dna mot anonyma prov ur registret och bara får veta identiteten på en person om det finns proven matchar så kan jag inte se något större problem med det hela.

Intressant?
Bloggat: Jonas Morian, Jinge, Badlands, Opassande, Reza Javid, ModerataKarameller, Dalunde, Wadström,
Borgarmedia: SVT, DN, EX, SDS, Dagen, HD1, HD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “FRA-lagen är inte början utan en fortsättning”

 1. Jag håller med dig Anders. Kontrollen har pågått länge på olika sätt och av olika anledningar.

  Egentligen vore det enda rätta nu att stifta en lag som helt förbjöd kontroll överhuvudtaget om inte brottsmisstanke finns. Det gäller inte bara FRA-lagen.

 2. Jag ska lösa ut ett nytt leg snart..

  Den ska inehålla ett chip (Rfid).

  Sen ska jag hem och ta ett titt i mitt leg, pass osv…

  Klart man vill läsa i sitt pass psv vad det står.

  Kan man inte göra det får polismannen passet tillbaks.

  Vafan ska jag med Id handlingar till som jag själv inte kan läsa?

  Låter bara idiotiskt i mina öron och ytterligare ett steg i kontrolsamhället.

  Hoppas nu jag har fel för att jag behöver verkligen mitt leg.

  Låter lika fuffens som FRA och Eu omröstningen som röstades bakom ryggen på oss.

  Vad är det politikerna försöker med?

  Nwo agendan börjar låta mera och mera trolig.

 3. Här i Skåne måste man också registrera sitt busskort för att resorna ska lagras. Skulle jag aldrig drömma om att göra.

 4. Jovisst och bättre blir det när man vill förbjuda kontanter pga av ”rånrisken” också. Ännu fler elektroniska spår att följa och se vad folk hittar på. Sedan kan jag tycka att Anders är lite förmäten med en icke klädsam offermentalitet när han påstår att vänsterfolk i Sverige oförskyllt har avlyssnats. Bevisligen har vänstersympatisörer avlyssnats och registrerats men det var under andra tider än nu och när världens största felande vänsterexeperiment som Sovjetunionen och framförally Kina sågs som förebilder. Sedan har ju vänstern (oavsett om det är Stalinism eller vad man nu kallar den) en lång och otäck historik av att ena halvan av befolkningen kontrollerar den andra eftersom systemet har varit så ruttet att ingen har velat ha det och fungerade endast eftersom staten hade total kontroll över den enskilde medborgaren. Att en vänsterman då skyller på liberaler som det största hotet mot integriteten är ju verkligen att skjuta sig själv i foten. Det jag inte fattar är hur en enda människa kan säga att man är kommunist/vänster med den historia där finns. Kommunister borde tvingas till avbön precis som alla nazister och inte bara döpa om sitt parti och tro att allt är bra och förlåtet. Blärk !

 5. Det här är ju mestadels massa guilt by association beskyllningar. Argumentationen ligger på samma nivå som den från högerhåll hävdar att vänsterpolitik med automatik förr eller senare leder till någon slags vänsterdikatur i stil med Östeuropa, Sovjet, Kambodja etc, vilket ju givetvis är befängt. Givetvis kan man vara höger _och_ samtidigt vara emot den paranoia och ändamålen helgar medlen principer som är så rådande för tillfället.

Kommentarer inaktiverade.