Eklund är uppenbart psykiskt sjuk

Efter att ha läst förhöret med honom, hört delar av det samma på TV igår och hört andra delar av förhören med mannen är det, precis som Leif Silbersky säger, uppenbart att Englas mördare Anders Eklund lider av en svår psykisk störning. Ja, jag vet, man kan inte bedöma sånt utifrån några TV-program eller nåt inslag från förhör och rättegång. Men det är verkligen konstigt som jag ser det, om han inte bedöms ha varit svårt psykiskt störd när han begick de mord och våldtäkter han är åtalad för.

Vad som är klart är också att Eklund behöver vård, detta oavsett vad han döms till. Fängelsestraff innebär fler återfall än vad rättspsykriatrisk vård för med sig. Dessutom innebär det senare i snitt längre strafftid än vad det blir om man döms till fängelse. Därför tycker jag det bästa för samhället och för Anders Eklund vore att han dömdes till vård.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Man tror inte att det ‰r sant? | Jinges web och fotoblogg()

 • Underläkare i psykiatri

  Uppenbart att han lider av en ”svår psykisk störning” säger både du och Silbersky, vilken tänker ni på då? Jag tycker man ska vara försiktig när man begagnar sig av såna psykiatriska termer som jag gissar att varken du eller Silbersky har större kännedom om. Den rättspsykiatriska undersökningen har inte hittat någon sån störning, och det Silbersky nu försöker med är ju bara att få en mildare dom. Nej, psykiatrin har mkt att upptäcka, det är alldeles uppenbart, men om man ska använda dess termer måste man gå med på dess definitioner.

 • Anders_S

  Underläkare: Har du verkligen läst mer än rubriken?

 • Vad karln lider av eller kanske saknar vet man inte. Men en sak är väl ändå säker – han har inte alla hästar hemma. Det är så oerhört sorgligt att sådant här kan hända.

  Vad gör man med dessa människor? Jag vet inte. Man blir bara helt förtvivlad. Stackars Engla och stackars hennes föräldrar och nära.

 • Underläkare

  Som jag läser ditt inlägg argumenterar du enligt följande:
  Tes: Det är uppenbart att Eklund behöver vård.
  Premiss: Eklund är svårt psykiskt störd.
  Argument: om man begår de brott som Eklund begått måste man vara svårt psykiskt störd.
  Argument 2: Vård [av svårt psykiskt störda] medför färre återfall än fängelse.
  Premiss 2: färre återfall för svårt psykiskt störda är det bästa för samhället.

  Om nu detta stämmer så ingår termen ”svårt psykiskt störd” i alla led i bevisföringen (som för övrigt är ganska svag vilket lätt noteras). När nu den rättspsykiatriska undersökningen inte kunnat påvisa något sådant så blir man ju väldigt intresserad av att få veta hur du definierar tillståndet.

  Jag är mer benägen att hålla med Mary: en helt öppen förtvivlan, vad göra med dessa människor?!

 • Underläkare i psykiatri:

  Visst är Eklund psykiskt sjuk, galen eller vad man nu vill kalla det. Att inte de psykiatriska termerna inte täcker in fall som hans är anmärkningsvärt, men ska väl knappast hindra människor från att säga som det är?

  Som du själv nämner så har psykiatrin mycket att upptäcka, dvs man har fel om en hel del saker. Det finns kanske anledning att fundera över detta?

  Själv tycker jag från de rapporter jag läst att mycket tyder på en narcissistiskt präglad störning hos Eklund. Och jag frågar mig om det är något speciellt som gör att denna typ av störning är så svår att få med i diagnoserna. Vad är det som gör att det slipper igenom att en människa ljuger och är egoistisk? (Själv tänker jag att det nog har att göra med de vinster som narcissistiska handlingar ofta kan ge.)

 • Pingback: Ett typiskt svensk mord | Svensson()