Återuppbygga Afghanistan?

Det går trögt att återupbygga Afghanistan skriver SVD. Tror jag det, det pågår faktiskt ett krig i Afghanistan. Fler US-amerikanska soldater dödas i strid i Afghanistan än i Irak. USA tänker skicka fler trupper till landet. Det brukar inte var lätt att återuppbygga ett land som befinner sig i fullt krig.

USA:s marionettregim i Kabul, med Karzai i spetsen, kontrollerar bara en liten del av landet. Det mesta kontrolleras i praktiken av diverse krigsherrar som finansierar sin verksamhet med knarkhandel, dvs opiumodling och herointillverkning. Som inte så sällan smuggals ut ur Afghanistan av soldater, eller så kallade private contractors (legosoldater).

I själva verket är situationen i Afghanistan värre än på länge och flyktigströmmen därifrån ökar. Man samlar uppenbart ihop pengar och skickar iväg nån son till väst, för att denne möjligtvis ska kunna klara sig och skaffa ett bättre liv. På sikt kanske hela familjen kan räddas av sonen pengar eller av sonens nya liv. Kanske kan de andra komma efter till väst, för i Afghanistan kan man ju inte leva ett ordentligt liv. Det har USA och dess allierade, däribland Danmark och Sverige, sett till.

I detta läge besöker den amerikanske presidentkandidaten Obama Afghanistan. Oavsett vad denna komemr att säga tro jag inte att det innebar speciellt mycket förändring från den nuvarande US-amerikanska politiken om han blir president. Med McCain blir det däremot kanske ändå värre.

Ett annat land där situationen liknar den i Afghanistan är Somalia, där USA:s ockupation via ombud skapat en ohållbar situation i landets södra delar.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, PDK, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Jinge skriver om Obama och Israel, Ekonomikommentarer om klassklyftor i USA och Alliansfritt om centerpartiet och KDU.

Advertisements
  • Pingback: Ta hem soldaterna frÂn Afghanistan! | Jinges web och fotoblogg()

  • Just det. USA-imperialismen sitter i en rävsax, med allt svagare ekonomi samtidigt med kostsamma miltära interventioner. Det här går inte ihop. USA:s ställning som Supermakten är nog snart en saga blott.

  • Pingback: delade | 20 jul, 2008()

  • Anders

    ja just det afghanerna hade ett drägligt liv när talibanerna styrde och ställde med sin grymma diktatur.

    Pinsamt att ditt USA-hat aldrig förnekar sig