Serbien vill med i EU

Anledningen till att den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic greps just nu är förmodligen att Serbien vill ha möjlighet att inleda samtal med EU om medlemsskap och EU har ställt ett antal villkor för att detta ska var möjligt. Däribland att de misstänkta krigsförbrytarna Ratko Maldic och Karadzic ska gripas.

Så Karadzic har het enkelt gripits när det blivit politiskt ohållbart för Serbien att han håller sig gömd i landet. Så jag tror inte det hela bygger på nån större insats av den serbiska polisen. Förmodligen har man länge vetat ungefär var han befunnit sig. Det är istället ett rent politiskt beslut som lett till hans gripande.

Karadzic och Mladic anses bära ansvaret för massakern i Srebrencia och Karadzic kommer nu att ställas inför Haagdomstolen för bland annat detta.

Läs också om hjälten från Zepa.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, DN1, DN2, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements