Baseball – sporten som är ökänd för doping

Vid sidan av cykelsporten är det ett antal sporter som huvudsakligen förekommer i USA, som är kända för omfattande doping idag. Även friidrott, med många dopingfall är ju stort i USA. Men de sporter jag tänker på är framförallt amerikansk fotboll och baseball:

”This scandal happened under your watch,” Representative Elijah Cummings, Democrat of Maryland, said in ”Field of Dreams” gravity to Bud Selig, commissioner of baseball, and Donald Fehr, executive director of the players’ union, at a congressional hearing Tuesday. ”I want that to sink in. It did.”

The owners are obviously not embarrassed, because they just extended Selig’s tenure through 2012, even as two stars of the past generation, Barry Bonds and Roger Clemens, face inquiries.

Just last week, we learned that the number of players claiming to have attention deficit disorder leaped to 103, from 28, in one year. Do you think the veritable plague has anything to do with the stimulants prescribed for that condition?

That 1994 drug proposal was mentioned in Howard Bryant’s excellent book ”Juicing the Game,” published in 2005. Bryant describes how the owners had been gearing up for a showdown as the contract ran out in 1994, and a drug proposal was written by Rob Manfred, now the executive vice president for labor relations of Major League Baseball, but then an outside counsel with Morgan, Lewis & Bockius, a Washington law firm.

After somebody gave me a copy of that 1994 proposal, I asked Manfred on Wednesday why it had been written. ”We wanted to get a full collectively bargained program,” he said, noting that baseball had had a number of players connected to cocaine in a scandal out of Pittsburgh in the mid-’80s. As for performance-enhancing drugs, Manfred said he had ”watched the issue” in other sports, particularly track and field, in which the sprinter Ben Johnson lost his gold medal from the 1988 Olympic Games in Seoul.

Using drug expertise from other industries, Manfred produced the 12-page proposal, ”Prevention of Drug Use and Distribution,” which specified marijuana, cocaine, opiates, phencyclidine and amphetamines, as well as ”steroids or prescription drugs which the player uses or possesses without a valid prescription.”

Som vi ser i artikeln i International Herald Tribune är det inte bara dopingmedel som cirkulerat inom baseball i USA, utan även andra droger som kokain och amfetamin. Bägge två fungerar ju dessutom väldigt bra som dopingmedel. Därför öär det bra att baseball stängs ute från OS i framtiden. Det är en sport med mycket tvivelaktig inställning till doping och droger. Trots att man gjort en del för att uppmärksamma frågan under senare år återstår en hel del innan baseball kan anses vara rumsren och en hel del spelare har förknippats med droger:

Those linked to suspected drugs use in the report include some of the sport’s biggest stars: Roger Clemens, Barry Bonds, Jason Giambi, Gary Sheffield, Eric Gagne, Miguel Tejada, David Justice, Chuck Knoblauch and Andy Pettitte.

Flera av de som nämns förekommer också i den stora utredningen kring Balco. En utredning som bland annat fällde friidrottaren Marion Jones till slut (nja, hon erkände trots att det var svårt att fälla henne annars).

Folk som köper kepsar med NY-märket borde tänka på detta. För ett sånt köp innebär ett direkt stöd till den drogvänliga sporten baseball, eller närmare bestämt klubben New York Yankees. För det är det som märket betyder, även om jag misstänker att många tror det betyder New York. Yankees är också det största laget i New York, men självklart ska man hålla på det andra laget, New York Mets. New Yorks motsvarighet till GAIS.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, WSJ, SFC, Newsweek, NYT1, NYT2, NYT3, NYT4, NYT5, NYT6
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

I bloggosfären: Jinge om socialdemokraterna,  Esbati om USA och Alliansfritt om alliansen

Advertisements
  • Apan

    Bah, baseball är ingen sport. Det är en enda lång ursäkt för att få sitta i flera timmar på en stadion och käka korv och dricka läsk. Baseball får ju curling att framstå som en fartfylld ”action” sport. Att baseball sedan har en lång tradition av doping gör ju inte saken bättre utan snarare mer obegriplig.