Hatbrotten – en sannolik ökning eller?

Enligt BRÅ finns det en sannolik ökning av de verkliga hatbrotten, inte bara en ökning av antalet anmälningar. Det vanligaste hatbrottet är olaga hot/ofredande med främlingsfientligt motiv och det ovanligaste är ett antisemitiskt våldsbrott:

• 70 procent (närmare 2 500) ha främlingsfientliga motiv
• 6 procent (drygt 200) ha islamofobiska motiv
• 3 procent (knappt 120) ha antisemitiska motiv
• 20 procent (nästan 725) ha homofobiska motiv.

och

• olaga hot/ofredande (35 procent, eller drygt 1 200 anmälningar)
• våldsbrott (21 procent, eller cirka 730 anmälningar)
• ärekränkning (17 procent, eller nästan 600 anmälningar)
• hets mot folkgrupp (12 procent, eller knappt 420 anmälningar)
• skadegörelse/klotter (10 procent, eller nästan 360 anmälningar).

När det gäller antisemitiska brott (endast 120 stycken under år 2007) är utövaren väldigt ofta nazist eller högerextremist av annat slag, dvs sympatisör med Sverigedemokraterna och brottet är oftast hets mot folkgrupp:

Den enskilt vanligaste brottstypen vid antisemitiska hatbrott är hets mot folkgrupp. Det är mycket vanligt att denna brottstyp sammanfaller med uttryck för sympati med nationalsocialistisk ideologi eller högerextrema grupper, dvs. är ideologiskt motiverade. Vart tredje av de antisemitiska hatbrotten är ideologiskt motiverade medan motsvarande siffror för de övriga motiven är 13 procent av de främlingsfientliga, 7 procent av de
islamofobiska och 3 procent av de homofobiska.

Våldsbrott är vanligare vi främlingsfientliga och homofobiska brott än vid islamofoba och antisemitiska hatbrott.

Återigen kan vi alltså slå fast att det är högerextremister som står för en betydande del av hatbrotten. Vänsterextremister står för i stort sett inte ett enda. Den bild som en del människor brukar försöka förmedla om att vänstern i Sverige skulle vara antisemiter slås återigen i spillror av en undersökning. För just när det gäller de antisemitiska brotten står högerextremister för en ännu stärre andel än för andra hatbrott. BRÅ gör dessutom exakt samma åtskillnad mellan Israel och judar/judendom som vi inom den svenska vänstern normalt gör:

När det gäller antisemitiska hatbrott har undantag gjorts rörande brott som riktar sig mot staten Israel och dess politik.

Undersökningen bekräftar i förbifarten några saker som jag skrivit om tidigare. Den vanligaste invandraren är en finländare och det finns cirka 100 000 muslimer (dvs medlemmar i muslimska församlingar) i Sverige. Antalet muslimer är alltså i stort sett lika många som antalet pingstvänner:

Drygt 1,2 miljoner (13 procent av Sveriges befolkning) är utrikes födda personer. De största grupperna av utlandsfödda personer i Sverige år 2007 var från följande länder i fallande ordning: Finland, Irak, Jugoslavien, Polen, Iran, Bosnien-Hercegovina, Danmark, Tyskland, Norge, Turkiet, Chile, Libanon, Thailand och Somalia.

[…]

Enligt Integrationsverket uppskattas Sveriges muslimska befolkning till 100 000–400 000 personer beroende på om enbart registrerade personer i samfund mäts eller om även sekulära muslimer räknas med.

Men när det gäller om det totala antalet hatbrott ökar vet jag faktiskt inte om BRÅ har rätt. Flera förändringar har över åren genomförts i sättet att föra statistik vilket gör jämförelser svåra. Dessutom visar det sig vid en närmare läsning att det är brotten skadegörelse/klotter som faktiskt ökat mest och det beror mycket på man överallt i landet börjat beivra denna typ av brott hårdare. Något som alltså lett till att även hatbrotten ökar i statistiken. Dessa saker gör att jag är osäker på om BRÅ verkligen har rätt när det hävdar att det är sannolikt att hatbrotten ökar. Speciellt ökade antalet homofoba hatbrott som ett resultat av metodförändringar år 2004. Inte heller tar statistiken hänsyn till att Sverige har en ökande befolkning. Något som innebär att antalet anmälningar kan öka något utan att brottsligheten egentligen ökar.

Sammantaget är det endast strax över 1% av befolkningen som utsatts för främlsingsfientliga brott. Vilket altså ska ställas i relation till att 17% av befolkningen är invandrare eller svenskar med två invandrade föräldrar. En väldigt låg andel av Sverige invandare utsätts alltså för den här typen av brott. Samma sak om vi jämför andra saker.

När det gäller homofoba brott ser det ut som om det är våldsbrotten som faktiskt ökat. Anmälningsbenägenheten anses vara låg bland homosexuella så siffrorna kan kanske vara annorlunda egentligen. Samtidigt så verkar det enligt de angivna siffrorna i undersökningen som om anmälningbenägenheten faktiskt är lika höga bland homosexuella som bland andra. Knepiga skrivningar där faktiskt.

Det ser ut som om antisemitiska brott och islamofoba brott faktiskt minskat samt att främlingsfientliga brott och homofoba brott kan ha ökat. Men mycket i siffrorna är väldigt oklart. Men hatbrotten kan definitivt inte anses öka kraftigt eller dramatiskt som DN skriver i sin rubrik.

Intressant?
Bloggat: Jonas Morian, Jah Hollis, Jinge,
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, AB, Dagen1, Dagen2, SVD2, SDS,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Fredrik

  Det finns en annan sida också.

  Under många år har jag arbetat i en bransch där det
  traditionellt funnits många homosexuella män.
  Jag har under åren vid många tillfällen utsatts för
  olika tillrop, övergrepp och ren mobbning för min
  heterosexuella läggning.

  Det är som sagt min erfarenhet men jag vet att flera
  andra har samma erfarenheter från min bransch.
  Mot den bakgrunden tycker jag att denna fråga skall
  ses oavsett sexuell läggning.

  Det är inte enbart en HBT-fråga!

 • Wunder

  En invandrare eller homosexuell blir nedslagen av några ungdomar. Hatbrott!

  En okänd man blir nedslagen av några ungdomar. Ungdomsbrotsslighet.

  En okänd kvinna blir nedslagen av några ungdomar. Kvinnomisshandel!

  Samma händelse – samma ungdomar – tre olika vinklingar.

  Om man inte är kvinna, invandrare eller homosexuell så har man föga värde.

 • Anders_S

  Wunder: Din slutsats följer inte logiskt på dina påståenden. Bara för att man inte hamnar i statistiken för hatbrott innebär det inte att man är värdelös. Den slutsatsen kan inte dras av de fakta som föreligger.

 • Tobias Lindgren

  /*borttagna kommentarer därför att de var off-topic. De handlade inte om hatbrott*/ #AS

 • Fredrik:
  Vad jobbar du som, bögoperatör? Balettinstruktör, florist eller inredningsdesigner?

  Seriöst vilket företag är det du jobbar på där majoriteten är homosexuella män? Män som tydligen trackasserar dig för din läggning?
  Bara så jag hajjar detta – du jobbar i en bransch där alla erfarenheter från resten av livet där ditt liv är norm bara, vips, ut genom fönstret och dina medarbetare är taskiga mot dig på grund av din läggning? Och du kan inte säga nåt om det? Vad säger dom ”åååh fy han har en fru”? Eller ”faen vad äckligt måste ni hålla på” när du och flickvännen går dit hand i hand?

  Seriöst förklara för det låter som en vanlig jävla internetlögn i mina öron.

  Wunder:
  Ja för ”misshandel” är helt lagligt gentemot alla som inte är invandrare, kvinnor eller homosexuella.

  E så satans trött på dom där två argumenten, man vågar inte erkänna att man som snoppbärande, nordeuropeisk, heterosexuell man känner sig överkörd när ens forna privilegier håller på att jobbas bort. Istället så försöker man argumentera genom att antingen överdriva sitt eget lidande – ”åååh buhu, vi vita heteromän, har det inte lätt vi. Vi må vara dom som anses vara livsnormen och drför vara i ett enormt försprång mot alla andra – men det är inte lätt ska ni veta” – eller ignorera att bara för att man adderar till saker, som lagar, så drar man inte bort dom andra.

  Det är ju samma manöver som KD försökte när dom hävdade att en man kunde gifta sig med en häst om två kvinnor fick gifta sig eftersom ALLA äktenskapslagar skulle försvinna samtidigt.

  Faen väx upp – att vita heteromän var såna fjollor?

 • Anders_S:

  Wunder hävdar inte att man är värdelös. Bara att vissa grupper (i stort sätt ALLA grupper utom unga, vita, heterosexuella, kristna män som bor i storstad) är lite mer viktigare än andra. DET var liksom hela poängen med inlägget.

  Om jag; vit, kristen (nja, kristna värderingar iaf), ung, heterosexuell, man, bor i storstad, blir nedslagen är mitt straffvärde mindre än ett exempelvis ett ”hatbrott”. Gör det mindre ont om jag får käken avsparkad eller ett ben knäckts än om exempelvis en homosexuell man råkat ut för samma misshandel?

 • Fredrik

  Ohyra:

  Resebranschen.

  ”Vad säger dom ‚Äúåååh fy han har en fru‚Äù? Eller ‚Äúfaen vad äckligt måste ni hålla på‚Äù när du och flickvännen går dit hand i hand?”

  Precis den typen av kommentarer.

  När vi skulle gifta oss fick jag i veckor höra om hur äckli brölloppsnatten måste bli när vi var hetero.

  Och det är ingen lögn. Tyvärr.

 • Fredrik:

  Du får väl anmäla dom för ”Hets mot folkgrupp”… nävisstnä – den gäller ju inte folkgruppen ”heterosexuella”… Vi är ju nämligen ”norm” och då får man helt enkelt stå ut med det. Vi har ju haft privilegiet under snart 65 000 år att få kranka ned på andra, så nu är det faktiskt deras tur.

  😉

 • Fredrik

  Mikael:

  Det var ett exempel på att allt inte är svart/vitt.

 • Fredrik:

  Nä, jag vet… därav smileyn 🙂

 • Pingback: Den europeiska fascismen | Svensson()

 • Pingback: Blir nazisterna fler? | Svensson()