Civilkuragelag är idiotiskt

Till och med polisen har idag möjlighet att blunda för brott. Detta om ett ingripande skulle orsaka större störningar eller allvarligare brott. Att vanliga människor inte skulle få blunda när man ser ett brott skulle innebära att vi får en angiverilag av värsta sort.

Ibland är det dessutom så att vi måste kunna undvika att ingripa för att inte orsaka livsfara för oss själva eller orsaka en upptrappad situation. Dessutom blir ju lagen omöjlig att upprätthålla vilket i sin tur leder till minskad respekt för lagar. En motsatt effekt till den som kristdemokraterna och regeringen förmodligen vill uppnå.

En stor del av det arbete jag personligen lagt ner på avspänning mellan poliser och vänsteraktivister efter kravallerna i Göteborg år 2001 skulle dessutom omintetgöras om det fanns en civilkuragelag. För en förutsättning för att man ska kunna agera medlare och förhandlare mellan olika parter på gatan är att man inte själv blir skyldig till brott bara för att man ser ett brott och inte ingriper.

Sammantaget är en civilkuragelag en idiotisk idé.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Badlands,
Borgarmedia: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Apan

  Håller med dig där. Att lagstifta om civilkurage är ju idiotiskt och kommer troligtvis bara leda till fler tragiska fall där människor som ingripit råkar illa ut. Sedan är det ju bra att människor har civilkurage eftersom annars skulle vi få ett nedrans uselt samhälle. Civilkurage rör ju allt från att ingripa vid brott eller att stå upp för en människa som blir utskälld av en överförfriskad människa i tunnelbanan. Den skällande personen blev helt sonika utkastad från tunnelbanan av uppretade medpassagerare. De dåliga elementen i samhället får det mycket svårare i fall människor reagerar på vad som händer i smahället. Många ungdomar skulle säkert må bra av en åthutning när de uppför sig illa.

 • Ack dessa kristdemokrater. Nu kommer ju alla att se till att titta bort, & det blir ännu mera fritt fram för buset.

  *skakar bedrövad på huvudet*

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Fel att lagstifta fram civilkurage()

 • Man kan ju börja med att lära ut vad civilkurage är när riksdagsledamöter ska visa regeringen att det är riksdagen som har ansvar för lagstiftningen.

 • GZ

  Håller helt med dig, denna lag är ett slag i luften. Inte en (rationell) människa kommer att bete sig annorlunda om lagen införs. Om man nu tänker på våldsbrott t.ex. så gör man ju redan idag en bedömning innan man ingriper – klarar jag av detta? Och det kommer inte att förändras av att det finns en lag som säger att DU SKA!
  Det är snarare så att fler låter bli att anmäla brott de bevittnat och därmed inte är tillgängliga som vittnen..