Säpos register är fullt med nonsens

När HAX frågar hur det hänger ihop med FRA:s spaning, Säpos register, listan på 103 personer och det nonsens FRA rapporterat om dessa 103 personer kan jag bara konstatera att det är just den typen av nonsens som återfinns överallt i Säpos register. Av de akter som jag sett delar av, har alla varit fulla med den typen av uppgifter HAX publicerar. Det är helt enkelt så som svensk underrätelsetjänst delvis jobbar. Säkerhetstjänstkommissionens utredning är full med sådana exempel.

Detta förklaras av att man jobber med att bygga upp information om vilka nätverksstrukturer som finns. I syfte att i slutändan kunna spana på och övervaka de viktiga personerna. ETt annat syfte är att identifiera personer som man kan värva som informatörer om de näteverka man är intresserade av. När man identifierat någon som kan vara intressant som informatör kontaktas denne av en Säpo-agent och erbjuds pengar för uppgifter. Den mest kände infromatören i svensk underrättelsetjänsts historia var Gunnar Ekberg som iformerade både IB och Säpo om Palestinarörelsen. Ja, han gjorde annat också, såsom bombhot och liknande. Sambande med händelserna i Göteborg 2001 kom det också till min kännedom att flera personer kontaktats av Säpo och erbjudits betalning mot att lämna uppgifter.

Att olika säkerhetstjänster konkurerar med varandra, som HAX också nämner är helt normalt. MUST och Säpo har aldrig varit kompisar och nu när FRA är fristående från militären har vi en tredje organisation som konkurrerar med de andra om att få avlyssna mest och bäst.

Alla länkar till säkerhetstjänstkommissionens utredning och vidhängande rapporter:

Rikets säkerhet och den personliga integriteten
Rikets säkerhet och den personliga integriteten. De svenska säkerhetstjänsternas författningsskyddade verksamhet sedan år 1945.
Utöver betänkandet ovan har kommissionen lämnat åtta rapporter:
SOU 2002:88, Politisk övervakning och personalkontroll 1945-1969. Säkerhetstjänstpolisens medverkan i den politiska personalkontrollen
SOU 2002:89, Politisk övervakning och personalkontroll 1969-2002. Förutsättningarna för säkerhetspolisens politiska registreringar
SOU 2002:90, Den farliga fredsrörelsen. Säkerhetstjänsternas övervakning av fredsorganisationer, värnpliktsvägrare och FNL-grupper 1945-1990.
SOU 2002:91, Hotet från vänster. Säkerhetstjänsternas övervakning av kommunister, anarkister m.m. 1965-2002.
SOU 2002:92, Det grå brödraskapet. En berättelse om IB
SOU 2002:93, Övervakningen av “SKP-komplexet”
SOU 2002:94, Övervakningen av nazister och högerextremister. Säkerhetstjänst, nazism och högerextremism 1946-1980. SÄPO:s övervakning av svensk högerextremism
SOU 2002:95, Forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen

Intressant?
Bloggat: Sagor från Livbåten, FarmorGun, DeepEdition, Rick Falkvinge, Trotten,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Säpos register är fullt med nonsens”

  1. Verkar sitta många oskyldiga och mycket nonsens i deras register.

    Litar inte på staten för ett öre längre.

Kommentarer inaktiverade.