Med stora kliv mot ett amerikanskt sjukförsäkringssystem

Den borgerliga regeringens kontrareformer av det svenska sjukförsäkrings-, arbetslöshets- och sjukvårdssystemet leder raka vägen in i ett amerikanskt system. Det är något som blir allt tydligare. Det mesta tyder på att vi kommer att få människor utan nån sjukförsäkring alls och att de som ha råd kommer att komplettera eller ersätta den allmänna sjukförsäkringen med privata försäkringar. Fackföreningar som har möjligheten kommer att förhandla fram kollektiva privata försäkringar inom sjukvårdsområdet. Något som redan skett i viss skala på bland annat Volvo.

Vi får en uppdalad verkligehet där vi har en grupp människor, de fattigaste fattiga, utan nån sjukfrösäkring alls. Sen en stor grupp människor, arbetar och låginkomsttagare med en grundlägagnde och rätt dålig sjukfröäkring smat till lsut en gupp som har det bar ställt, med välbetalda jobb eller stor förmögenhet som har privata försäkringar.

I takt med privatiseringarna inom sjukvården kommer dessa försäkringar att knytas allt hårdare till privata sjukhus som till slut kommer att vägra ta andra patienter än de som har försäkring hos just dem eller hos deras samarbetspartners. Vårdval Stockholm är ett första led i en sån utveckling, som leder till att de som har det bättre ställt får bättre vård.

Intressant?
Bloggat: Resursbloggen,
Borgarmedia: SVD1, AB, DN, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements