Underligheter i rättegången mot Rade Kotur

Den så kallade spelkungen Rade Kotur står åtald för anstiftan till mord och mordförsök. Mycket av åtalet är byggt på erkännnaden av en redan dömd mördare. Nu har denna dragit tillbaka sina uppgifter om att Rade Kotur beställt mord på olika människor. Det handlar dels om mord på Ratko Djokic i Skärholmen år 2003, dels om ett mordförsök i Fisksätra på en avhoppare från Rade Koturs nätverk.

I Göteborgs-Posten menar Per Nygren att den morddömde torpeden hotats och är rädd för någon och därför dragit tillbaka sina uppgifter. Det kan väl vara en rimlig förklaring till det hela eftersom antalet mord inom de jugoslaviska kriminella nätverken varit ganska många under lång tid, så vitt man kan förstå utifrån vad som står i boken Svensk Maffia och på dess webbsajt där bland annat följande står om rättegången och bakgrunden till denna:

Enligt den bild som framträder i polisens förundersökning blev Rade Koturs framgångsrika imperiebyggande i spelbranschen till slut hans fall. Mångmiljoninkomsterna drog till sig utmanare och skapade fiendeskap, vilket Kotur av allt att döma mötte med brutalt våld.

Men frågan är varför den så kallade torpeden överhuvudtaget pratade? Det verkar underligt och ger kanske viss trovärdighet åt Koturs bild om en komplott mot honom. Å andra sidan är det mycket svårt att veta vad som händer inom de kriminella nätverken, där sanning och lögn blandas hur som helst i syfte att skaffa sig makt och att undvika rättvisan.

Intressant?
Läs mer: GP1, GP2, GP3, GP4, DN1, DN2, DN3,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements