Ökar bankrånen verkligen?

Under lång tid, många år, har antalet bankrån i Sverige minskat. Nu har trenden brutits och för första gången på länge ökar antalet bankrån i Sverige i jämförelse med tidigare år. Men det är så att när bankrånen minskade ökade antalet värdetransportrån och nu när bankrånen ökar minskar värdetransportrånen. Det verkar vara ett nollsummespel där antalet grova rån totalt sett inte ökar. Detta beror på att det är samma lilla grupp av grova rånare som står för i stort sett alla rån och man byter typ av rån beroende på var det är lättast att komma över pengar för tillfället.

Bankernas svar på det hela är i första hand att vi ska använda mindre kontanter och mer bankkort när vi handlar. Då hamnar vi i en annan fälla. Det svenska kortbetalsystemet hör till de mest osäkra i världen eftersom kortläsare som läser chipet på kortet istället för magnetremsan är sällsynta. Det är dags att bankerna och den svenska handeln faktiskt gör något åt detta så att vi verkligen kan handla säkert med våra kort och slippa risken att någon snor våra kortuppgifter.

Intressant?
Borgarmedia: DN, E24,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Daniel A

    Nu för tiden finns det egentligen ingen anledning till att anlita dom gamla storbankerna.
    Man har ju ingen ränta på pengarna, och dessutom måste man betala för att få ha tillgång till dom.

  • Apan

    Jo men sedan skall man väl inte bortse från det faktum att kort också ökar kontrollen på alla transaktioner. Vill jag att varje gång jag handlar så är det möjligt att registrera en hel radda med saker som vad jag handlade, när och var jag handlade osv. Mumma för marknadsföringsexperter som bara vill erbjuda det konsumenterna vill ha. Jag är skeptisk.

  • Pingback: Svenska gäng rånar i resten av Norden | Svensson()