Seger för Evo Morales

Folkomröstningen i Bolivia slutade med en seger för Evo Morales. Han fick över 60% av rösterna i folkomröstningen vilket är mer än han fick i valet för två år sen.

Bland prefekterna (8 av 9 provinser) har åtminstone tre inte fått fortsatt förtroende, 2 från högeroppositionen (huvudstaden La Paz 64 % emot och Cochabamba 63 % emot) och 1 från vänsterpartiet MAS (Oruro 51 % emot och 49 % för). Högeroppositionen vann dock i rika Santa Cruz (66 % för), Beni (64%) Tarija (61%), Pando (59 %). I Potosí vann MAS-prefekten med 73%. I de tre provinser där prefekterna inte fick fortsatt förtroende måste det genomföras nya val.

Hela folkomröstningen är ett nederlag för högeroppositionen i landet och deras uppbackare USA. Samt en seger för det bolivianska folket och Evo Morales.

Intressant?
Borgarmedia: DN, HD, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Advertisements
 • Anders

  Knappast en seger för bolivianska folket utan snarare ett bevis hur splittrat landet är.

 • Ernesto

  Anders, det ÄR en seger för folket, våran folkvalde president vinner ett omval skapat av några orostiftare från den rika högern. läget har vart spänt i månader på grund omvalet, vi kan pusta ut nu. Och angående splittringen, det har pågått länge, vi har levt under diktatur där indianbefolkningens röst ignorerats totalt, tro mig det är bättre nu, vi är på en bättre väg, oavsett vad som händer i framtiden så har folket börjat inse vikten av ett enat Bolivia.

 • Helge

  Ett steg i rätt riktning hoppas jag.

 • henrik Andersen

  Bolivia vil blive endnu mere splitet i fremtiden efter Evo Morales sejer. Grundet Evo Morales er endt som en marionet dukke for Hugo Chavez. Jeg kan ikke forstå hvad Venezuleanske soldater skal i Santa Cruz? Hvorfor sender Evo Morales Indianere ”Inca og Ayamara” fra h??jlandet til Santa Cruz de h??rer jo ikke hjemme der….? og hvad ved de om landbrug i lavlandet?

  jeg kan slet ikke se hur det er blevet bedre nu, priserne på huse er i bund i Bolivia, folk har intet arbejde, inflationen er meget h??j etc.

  Evo Morales har skabt storre sp?¶ndinger istedet for at skabe enighed, dårligt stykke arbejde. det startede så godt, men går hurtigt ned af tyv?¶r.

 • diego

  svar till Henrik, venezuela har hjälpt bolivias militär polis samt med livvakter åt evo morales dessa soldater som hugo chavez har skickat hjälper soldaterna i santa cruz att behålla ordningen då det förekommer vandalismen och mord runt om i staden och området, den militanta högern som begår mord nu i 4 månader måste stoppas och det är med militärt våld då dessa män är beväpnade och har förklarat en väpnad konflikt mot bolivias arme, det är också så att många militärer har valt att sätta sig mot evo och har lämnat sina poster och på grund av desertörena har venezuela hjälpt till med militärer och poliser ,

  i Bolivia har det alltid vart dåligt med jobb och inflation men inflationen är mycket bättre nu än va den va för 2 år sedan , människor har inga jobb men på grund av penga brist jobbar folket tillsamman alltså folk lär ut barn att läsa och skriva och bönderna vars barn blir lärda ger mat och bostad till lärare och hjälparbetare , att tjäna pengar köpa bmw och äga en massa prylar ingår inte längre i bolivias folk , sånt förgör dem bara . sen evo morales skickar inte aymara och quechua indianer till santa cruz han har lagt ut proaganda till dem att det finns mycket jobb på landet i santa cruz och på grund av jordreformen måste jordägarna dela ut jobb till dem behövande.

  och det där med marionett för hugo chavez är struntprat! , venezuela,bolivia,ecuador,panama,peru och colombia är bolivarianska republiker och hugo chavez rafael correa ,evo morales följer simon bolivars drömm vars är att ena latinamerika! , folken har valt dem och där räknas också in deras ideologier av dessa presidenters partier och en viktig punkt är den bolivarianska drömmen , nåt som i västvärlden är okänt är just detta att vela ena att vela bryta sig loss från imperialismen och usa förtryck, meningen med bolivarianska drömmen är att få latinameriianer att förstå , vi är ETT folk och ALLA har lidit av tortyr och krig hoppas att det inte förblir en drömm utan en verklighet ,detta är våran frihet våran riktiga självständighet.

 • henrik Andersen

  Svar til Diego,

  Jeg ved ikke, hvilken vandalisme der tales om i Santa Cruz, men der har ikke v?¶re problemer blandt indbyggerne i Santa Cruz omkring den slags sager. Så jeg ved ikke hvorfor at der skal sendes Milit?¶r fra Venezuela til Santa Cruz, mange fly blev n?¶gtet landing i Viru Viru fyldt med soldater fra Venezuela, det er ikke godt signal at sende fra La Paz.

  Der er ikke tale om at jordejerne i Santa Cruz og Tarija tilbyder indianere fra h??jlandet at komme og dyrke deres jorde, der er tale om statslige eksproperationer, hvor Evo Morales administrationen fra b??nderne i Santa Cruz deres ejedomsret til deres jorde uden kompensation. Ligeledes aner disse indianere intet om landbrug, og n?¶gter at arbejde sammen med ”cambas” og de herboende indianere som Evo Morales ikke giver de samme rettigehdder som Quechua og Ayamara indianerene. Endvidere har Evo Morales tidligere udtalt at han gerne vil af med alle ”karas” Ayamara ord for meztisoer og spaniere. Evo Morales er jo fyldt med had og foragt for alt hvad der ikke har noget med hans egen kultur at g??re.

  Evo Morales anvender jo selv imperialisme bla. i hovedestanden Sucre, hvor hans politifolk dr?¶bte flere personer i en fredelig demonstration, og det er vel også derfor at han ikke l?¶ngere er velkommen i hovedestanden. den dr??m Evo Morales pr?¶dker er ligeså naiv som Kommunismens Soviet Union. han vil jo ikke lade de frie markeds kr?¶fter arbejde for et bedre samfund.

  Hvad sker der med alle de milliarder kroner som Bolivia nu tjener på Gas og Olie? Indtil videre har jeg set at han k??bt for 50 millioner brugt milit?¶r udstyr i Argentina, er det ikke bedre at invistere i at folk l?¶rer ar l?¶se og skrive i h??jlandet? hvorfor ville han fratage fattige b??rns mad og m?¶lk i Santa Cruz uden at g??re det samme i Potosi eller Oururo? Hvad vil han stille op med at La media Luna har stemt i modham med ca 65%

 • Ernesto

  HAHAHAH! kära du, är du seriös eller? tror du på all media som du läser? du verkar bara ha hört media lunas media, som förövrigt inte är genuin, inte heller är dom allra mest vänsterinriktade tidningarna det. Jag råder dig att läsa båda sidornas media, samt inte lita på någon media här i ”västvärlden”. Jag läser knappt någon media, men jag vet vad som händer i Bolivia just för att jag är bolivian och har släktingar i La Paz, Cochabamba och Santa Cruz, samt Oruro(som de stavas). Och börja inte med din anti-kommunism och snacka om sovjetunionen, det här är en HELT annan sak, vi talar om latinamerika, vi talar om MITT lands framtid. ”50 miljoner för militärerna” .. seriöst, förstår mig inte på din naivitet, för första så har man nyligen i Oruro, utrotat analfebatismen, och det håller på att försvinna i Potosi, dom ställena som var mest drabbade. just det du pratade om att han INTE gjorde. Och att han vill bli av med dom vita och mestiserna, haha, mestiserna i cochabamba har stött honom sedan början, och det finns vita som stödjer honom, just därför har han inte gjort något emot motståndet från Santa Cruz, som förövrigt, en högerdiktator hade gjort sedan länge sen. Allt är inte svart och vitt, Lär ni er inte att läsa med ett kritiskt öga i skolan?

  Tänker inte slösa tid med att debattera med en naiv ignorant idiot nå’ längre, så du behöver inte svara till det här.

  Förövrigt så har du en bra blogg herr Svensson.

 • henrik Andersen

  Til Ernesto,

  Trist at du ikke kan debatere på en sober måde uden at skulle kalde andre folk for idioter, men det er nok en typisk coalla metode. når man ikke l?¶ngere har argumenter til at forsvare sin holdning.

  Jeg har selv boet i Bolivia i mere end 10 år (Santa Cruz) og har set i hvilken forkert retning det hele er på vej. Og håbede her at Evo Morales var det nye friske pust der kunne sende Bolivia rigtigt afsted, men han endte i lommen latinamerikas pause-klovn, Chavez. Manden der sidder og kalder andre landes pr?¶sidenter for Burros etc. Det er ikke seri??st.

  Jeg l?¶ser faktisk mange medier fra Bolivia og andre lande der måtte skrive om hvad der foregår, men du må respektere at der finde folk der har en anden mening end netop den du har, det er jo det der g??r det sjovt og stimulerende at debatere, det er jo en af de ting der mangler i Bolivia, den åbne frie dialog om landets fremtid.

  I??vrigt er projektet i Oruro (beklager fejl-stavningen) sponsoreret af den danske organisation Danida der årligt st??tter Bolivia med 600 millioner Sek.

  Måske du skulle til at l?¶se andre medier for at få det brede billede. Det her handler jo ikke om at noget skal v?¶re venstre orienteret eller h??jreorienteret, det handler om at rede et land der er faldet igennem konkurs gr?¶nsen, for at g??re det kr?¶ver det meget store invisteringer og hårde diciplinere metoder for at få vendt et land som Bolivia rundt.

  Men hvis du hader Vesten så meget, hvad laver du så her?