Per Gudmundsons arrogans

Per Gudmundson beskriver ledarskrivandet som en en match. Det är ett tecken på den mannens arrogans som jag ser det. Deras reaktionära artiklar och ledare i SVD försämrar livet för många människor genom att de påverkar olika politiker och andra makthavare i negativ riktning. Men för Gudmundson är det hela bara en match, jämförbart med boxning eller fotboll. En match! Precis som om verkligheten för tusentals människor inte vor nåt annat än en jävla tävling mellan honom (de på SVD) och Niklas Ekdal på DN. En förbannad arrogans och likgiltighet för människor och människors villkor är vad Gudmundson visar upp när han jämför ledarskrivandet med en match.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

11 svar på “Per Gudmundsons arrogans”

  1. Är du inte lite väl naiv här, vad gäller idealism i spridandet av budskap? Det är ju inte så att ledarskribentera på SvD inte hyser de värderingar de presenterar (Ekdal vet jag inte hur det är med, han förefaller vara mer av en vindflöjel), men all erfarenhet visar ju att paketeringen är en hyfsat jämbörlig del i förmedlingen av ett budskap jämfört med budskapets egentliga innehåll. Det är ju alldeles relevant att jämföra sig på det planet.

    När man tittar på de här två drakarna så blir det således till sist en match i att presentera tyckandet bäst, eftersom bägge tidningarna står för likartade linjer på ledarsidan. Konstigare är det väl inte? Speciellt som SvD fått rätt god kritik på sistone för utvecklingen av ledarsida och ledarblogg kan man ju förstå inställningen – de verkar stå sig bra i ”matchen”.

  2. Ja, det folk inte vet är att Gudmundson var en lovande ytterback i fotboll, men efter en hälsensskada så var han tvungen att sadla om till en mindre fysiskt krävande sport för att få utlopp för sin otroliga tävlingsinstinkt. Att han värnar frihet både i Sverige och globalt är väl mer ett sammanträffande.

  3. Jag råkar ha vänner som var kompisar med Gudmundson på den tiden som han kallade sig anarkist. Något han aldrig var. Enigt dessapersoner saknar Gudundson egna politiska åikter överhuvudtaget och han gör hela tiden det som gängledaren vill. Just nu ä gängledaren förmodligen Johan Norberg eller nån annan liknande typ.

    Gustav: Det är ingen störe skillnad på Ekdal och Gudmundson, det håller jag med om.

  4. Nja, jag är nog inte säker på att ledarskribenterna hyser de värderingar de presenterar. Snarare presenterar de värderingar som de har betalt för att presentera. Om de inte presenterade de värderingar som ägarfamiljen kräver skulle de få sparken.

    Det är också värderingar de visat sig lönsamt för dem att presentera.

  5. Hampus: Visst, så kan det ju vara. Och visst håller skribenterna säkert inne med vissa värderingar medan de för fram andra; Ett flertal av de svenska liberala skribenterna förefaller t ex mer frihetliga i drogfrågor än vad som skulle godkännas på ledarplats i dagspressen. Andra har ”avvikande” åsikter om Israel/Palestina-konflikten som man kunde se utifrån den mycket tveksamma behandlingen av Gert Gelotte på GP.

    Men vore det inte enklare att hyra in ledarskribenter som håller med om tidningens linje åtminstone till större delen? Det låter liksom lite kontraproduktivt att ta in en massa tjommar som alls inte håller med om vad de skall propagera för och sedan betala dem för att bara föra fram hittepå-ståndpunkter… Kalla mig naiv, men jag tror nog att ledarskribenterna som regel faktiskt tycker som de skriver, även om undatag finns. Det förefaller högst underligt att motsatsen skulle råda rent generellt.

    Anders: Det är ju inte direkt ovanligt att folk byter ideologisk uppfattning och att ens ungdoms övertygelser inte är speciellt välgrundade. Jag var när jag var sådär 16-17 år övertygad om att socialism var fantastiskt bra och människans räddning, men kom rätt snabbt därefter till insikt om att så inte är fallet. Vad jag menade med vindflöjel i liknelsen är snarare att Gudmundson skriver texter som är hyfsat ideologiska och har en viss vinkel, medan Ekdal i fall efter fall slirar fram och tillbaka och mest verkar vilja vara politiskt korrekt nog att trampa så få som möjligt på tårna… inte att de ändrat sig sett över lång tid.

  6. Jag tycker att din inställning är lite
    konstigt faktist. Ledarsidorna handlar
    om fri debatt, varför är det så illa att
    tacka av en värdig motståndare? Lite
    tävling sporrar folk att prestera sitt
    bästa.

    Sedan är din syn på debatt öht lite udda
    när du hävdar att han påverkar människors
    liv negativt, och därför i ditt tycke bör
    gå omkring med dyster och allvarlig uppsyn
    (antar jag). Det låter som att du tycker det
    handlar om något kommandocentral varifrån
    det eminerar diktat. Men så är det inte.
    Gudmundson skriver inlägg i pågående
    sakdiskussioner. Det finns mängder med
    andra inlägg men andra synsätt och
    infallsvinklar att tillgå. Det är så det
    ska vara!

    Blanda inte ihop ditt ogillande för hans
    åsikter med hans person, eftersom det
    reflekterar mest illa på dig. Om du vet
    bättre än honom, ta fajten då! Med fakta
    och argument. När du klandrar honom för
    arrogans låter det bara som avundsjuka
    och frustration från din sida.

  7. Sådan är ju liberalismen, politiken reducerad till ett evigt tyckande.

    Det är få förunnat att kunna ha ett sådant förhållande till politiken som Gudmundsson har.

  8. Alex sa:
    ”Sådan är ju liberalismen, politiken reducerad till ett evigt tyckande.”

    Till skillnad fran vanstern da som ar extremt skapande och helt utan gnall och tyckande? 🙂

  9. Jag använder liberalism i bred bemärkelse, delar av vänstern (och även SD o.s.v.) faller in i den kategorin. Det är det liberala viruset som givit upphov till hela den postpolitiska sörjan.

  10. Men Alex… tillhör inte t. ex. SUF också de som gnäller och tycker en massa? Vad är det annars man ger uttryck för på demonstrationer och manifestationer av olika slag, om inte ett tyckande, en önskan? Vilka är egentligen dessa rena och godartade typer som undvikit att smittas av det ”liberala viruset”? Det skulle jag vilja veta… 😉

  11. Nej, vi sysslar företrädelsevis med politik d.v.s. projekt, praktiker och antagonism – inte postpolitikens åsikter, krav, attityder och plattformar.

    Den förhärskande postpolitiken är en alienerande, odemokratisk avantgardtanke om representation, institutionalisering och förmedling. Det är synd att halva världen fallit offer för den.

Kommentarer är stängda.