Stenungsund – blogghuvudstaden?

Nog är det lite märkligt att två av Sveriges just nu 10 högst rankade bloggar på knuff.se har anknytning till den lilla bohuslänska bruksorten Stenungsund, centrum för Sveriges petrokemiska industri. Det är en tanke av flera som slår mig när jag läser Marys (MinaModerataKarameller) inlägg om Medievärldens skriverier om den svenska bloggosfären.

Inte nog med det, dessutom är det samma lilla stadsdel, en av Stenungsunds minsta, Ekbacken, som är den gemensamma nämnaren för just Marys blogg och min egen (den politiska inriktningen är det ju inte). För Marys man växte upp två gator ifrån mig, vilket innebär att endast tre hus låg mellan deras och vårt. Våra två familjer var två av de tre mångbarnsfamiljer (fler än fyra barn) som fanns i området (med under 100 hus) och en av mina systrar gick i Marys mans klass i skolan och en av hans bröder gick i min. En annan av hans bröder var en av mina bästa vänner när jag var liten (vi kom ifrån varandra i tonåren, då jag istället blev mer vän med han som gick i min klass, men har senare träffats i fackliga sammanhang).

Ingen av oss bloggar visserligen från Stenungsund, men nog är det märkligt ändå.

När jag ändå är i farten vill jag också kommentera det Mary skriver om. Jag anser nog att Medievärlden har rätt. Den politisk delen, tyckardelen av bloggosfären är mycket mansdominerad. Situationen på knuffs ranking just nu är ovanlig, med två kvinnor bland de tio största. Över tid har det inte sett ut så. Och tittar man på en del andra listningar ser det inte ut så. Även om det här är 3 kvinnor på 10 i topp liksom bland de politiska bloggarna.

Bloggat: Opassande, Anna Troberg,
Andra bloggar om: , , ,

Advertisements
 • Visst är det lustigt va? Hur hamnade jag i Stenungsund då? Jo, jag jobbade på Hogia och där träffade jag alltså min man.

 • Du Anders, min man reagerade igår på din beskrivning av Ekbacken som en stadsdel och minns det mer som ett litet småhusområde där det på hans gata fanns 4 småhus. Och så några fler på den gata du och din familj bodde. Visst är det lustigt vilken betydelse orden kan ha och uppfattningen man får när man läser vad andra har skrivit – man laddar in sin egen kunskap/fördom om vad det står. Int evet man alltid vad den andre menat heller 😉

 • Anders_S

  Hans beskrivning är också rätt. Det är ett småhusområde, men samtidigt är det en stadsdel. När vi var små lågt det isolerat från resten av Stenungsund. Omgivet av ängar, berg och skogar. Numer är det lite mer ihopbyggt och man kan köra dit på en flera vägar. Då fanns bara en väg dit. Men än idag ligger det så att säga i änden av Stenungsunds bostadområden.

  Ungefär hälften av gatorna hade 4 hus och resten hade mellan 6 och 8. Den min familj bodde på var den längsta tillsammans med en bredvid och hade 8 hus. Jag är ju i Stenungsund till och från, då min far idag bor i en annan ”stadsdel”, Hasselbacken. Stenungsunds svar på Bergsjön.

 • Pingback: En av de mest inflytelserika politiska bloggarna? | Svensson()

 • Martin

  Av ren nyfikenhet skulle jag vilja fråga vilken gata du är uppväxt på. Om jag har räknat rätt så borde det vara Björnbärsstigen, är nämligen själv uppvuxen på Kråkbärsstigen.

 • Anders_S

  Korrekt. Och Marys man Ragnar är uppväxt på Lingonstigen har jag för mig.

 • Anni

  Hahah, Ekbacken är ju ingen stadsdel, det är ett litet bostadsområde. 😀
  Och det är ju inte heller det minsta bostadsområdet..hihi.
  Har bott på törnrosstigen själv en gång i tiden.

 • Anders_S

  Om det inte är en stadsdel, vad ska man då kalla det? Men litet är det. Och vad är skillnaden på en stadsdel och ett bostadsområde?