Varför ska man ta ställning mellan två imperialistmakter?

Per Gudmundson efterfrågar demonstrationer från vänstern när det gäller Rysslands attack på Georgien. Jag frågar mig vad borgarnas protester mot Georgiens övergrepp mot osseterna är?

Jag utgår från att Gudmundson tycker Kosovo ska var självständigt, det tycker jag också nämligen. Som en logisk konsekvens av detta anser jag att också Syd-Ossetien har rätt till självständighet från Georgien. Liksom Georgien från Ryssland.

Så mitt ställningstagande är i grunden att jag stöder osseternas rätt till självständighet från Georgien. Så det naturliga hade varit att demonstrera för Syd-Ossetiens självständighet. Nåt borgarna, enligt Gudmundson tänker demonstrera mot. De är alltså inte konsekventa (inte Gudmundson heller).

Men jag känner inte riktigt för det, då Syd-Ossetien i praktiken utnyttjas av imperialistmakten Ryssland. Jag har verkligen ingen lust att ge stöd till deras maktambitioner i området.

Då kanske man kan tycka att man borde demonstrera för Georgien, som högern gör. Men jag har ingen lust att ge stöd till Georgiens aggression mot Syd-Ossetien. Dessutom är det ju så att Georgien fungerar som en stödjepunkt för imperialismakten USA. Jag har verkligen ingen lust att ge stöd till deras maktambitioner i Kaukasus.

Konsekvensen av detta blir att jag inte kan se hur en demonstration från min sida, eller vänsterns sida, överhuvudtaget skulle vara möjlig. Vi skulle vilja ge stöd till Syd-Ossetiens och Abchaziens självständighetskrav, men detta blir omöjligt då det också skulle bli en slags stöd till Ryssland. Då är det bättre att låta bli att demonstrera. För jag vill inte ge stöd till nån av stormakterna i konflikten.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, SDS, HD1, HD2,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Varför ska man ta ställning mellan två imperialistmakter?”

 1. Det är inte alls svårt att protestera mot rysk imperialism om man bara vill, men vänsterns hat gentemot USA förbilndar dem allt för mycket för att bry sig om de tusentals som Ryssland dödat i kriget.
  Innan någon kommer med något ”Irak kriget då?” kan jag meddela att jag är emot det också.

 2. Henrik Alexandersson demonstrerade högerns syn på det hela rätt bra:
  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/08/nu-nr-alla-pltsligt-r-kaukasus-experter.html

  Antingen är man på Georgiens sida eller på Rysslands. Syd-Ossetiens är visst ingen på.

  Mr. G: Är du säker på att det inte är högerns hat emot ryssland som förblindar dem i denna frågan?

  Det är lätt att ta ställning emellan två imperialiststater, man tar ställning för att bägge förlorar.

 3. Det är roligt att se hur rädslan för den ryska björnen hänger kvar sen Karl XIIs tid… liksom borgarnas åsikter i övrigt.

Kommentarer inaktiverade.