Centerns FRA-förslag ogörligt – Bodströms bättre

Thomas Bodström vill att brottsmisstanke ska gälla innan någon specifik person avlyssnas. Det är ett i grunden bra förslag. Men min fråga är, hur blir en person brottsmisstänkt. Kanske behövs då signalspaning först. Generell signalspaning och så är vi tillbaka där vi började.

Vad det gäller centerns förslag så förstår jag inte hur man skulle kunna skilja ut svenskars trafik från annan trafik. Mycket av min internettrafik går via danska servrar (min personliga mejl osv). Det betyder ju att jag och många andra svenskar kommer att avlyssnas. Centerns förslag är dessutom, vad jag förstår, inte tekniskt genomförbart av flera anledningar. Sen föstår jag inte riktigt vitsen med att svenskar inte ska kunna avlyssnas, för även svenskar kan ju vara spioner, terrorister och motståndare till kapitalismen eller vad det nu är man misstänker.

Jag är alltså inte alltför imponerad av varken Bodströms eller centerns förslag utom på två punkter. Den lag som det beslutats om bör nu kunna rivas upp. Det är ju något Bodström föreslår, och det hela kan ju utredas mer som centern vill. Så vitt jag kan förstå närmar vi oss alltmer en uppgörelse mellan de borgerliga högerpartierna och socialdemokraterna på ett eller annat sätt. Förmodligen inte förrän efter nästa val dock. Och först måste nog den nuvarande lagen rivas upp.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Trotten, Ilona Sz Waldau, Badlands, Erik Laakso,
Borgarmedia: DN1, AB1, AB2, SDS1, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SDS2, SDS3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mehrad Palak

  Undrar om du verkligen satt dig in i centern-förslaget? Det går ju faktiskt ut på att låta ISP:erna ENDAST slussa igenom transittrafiken, dvs den trafik som varken börjar eller slutar i Sverige, till FRA. Då får inte FRA tillgång öht till svenskars kommunikation.

 • Fast center-förslaget finns ju inte ens? Det är ju bara frågan om ett luddigt politiskt utspel utan konkreta detaljer.

 • Mehrad Palak

  Nja, det har väl varit lite för många kockar i soppan… Men går man till de mest tekniskt specificerande kommentarerna från Erik Hultin och Magnus Andersson så ser man att det faktiskt handlar om att säkra att FRA aldrig får tillgång till svenskar kommunikation ÖVERHUVUDTAGET. Den tekniska lösning man syftar på är att ISP:erna vid accesspunkterna endast skickar vidare den rena transittrafiken till FRA.

 • macke

  Mehrad: tyvärr är det väl inte mycket som tyder på att någon av centerns tyngre företrädare tolkar utspelet i linje med vad Erik Hultin och Magnus Andersson skulle önska. Då skulle man ju få riva upp bestämmelsen om att FRA får tillgång till samverkanspunkterna, men hur man kan riva upp det utan att riva upp FRA-lagen av 18 juni övergår mitt förnuft. Nej, troligare är att vi får se centerförslaget omgjort till en del av de integritetsstärkande tilläggsåtgärderna inom ramen för 18 juni-lagen, och då har mycket lite vunnits, för att inte säga ingenting.

 • Patrik Johansson

  Nu har ju moderaterna (som vanligt) kört fullständigt över centern i frågan och lovat jänkarna (USA) att de ska ha full tillgång frukterna av FRA:s övervakningar.

  Sorry! Men centern är numera en filial av moderaterna!

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Emma pratar förstånd, Odenberg inte()

 • Pidde

  jag vet inte, jag… är verkligen ingen sympatisör av centern, men ”CenterUpproret” som de kallar det är värt lite mer respekt. Deras absoluta villkor verkar verkligen vara att ISP:er endast ska skicka vidare transittrafiken till FRA. De tekniska detaljerna ska redogöras på en hearing den 29;e, enl. David C Bernvis blogg.

  Hoppas f.ö. alla här har sett att Odenberg själv lagt sig i och kommenterat på Klambergs blogg, och blir totalt överkörd av faktakunniga opponenter. Läsvärt!

 • Pingback: Kommande FRA-händelser « Christian Engström (pp)()