Vad kan göras mot gängkrigen?

Att man skjuter på varandra hela tiden i Göteborg har flera gånger inneburit att helt oskyldiga människor utan någon som helst koppling till något gäng har riskerat att bli träffade. Det är en obehaglig utveckling, men inget helt nytt. Redan år 2001 sköt ju två gangstergäng med automatvapen på varandra på en badplats fylld med badande människor.

Det som kanske gör att problemet idag är lite värre är främst två saker. Vapnen finns idag i händerna på yngre personer som har mindre respekt för och mindre koll på vad ett skjutvapen kan göra. Dessutom är det så att tonåringar och unga tonåringar ofta har svårare med att känna empati och förståelse för saker som ligger utanför dem själva. Att allt yngre personer alltmer används för att langa knarket är en utveckling som synts i de flesta länder när den organiserade brottsligheten breder ut sig. Det är ekonomiskt fördelaktigt då dessa, om de åker fast, får lindrigare straff. De har heller inga barn eller fruar som gängen behöver försörja när mannen sitter inne.

Vapentillgången har ökat efter öststaternas sammanbrott och efter Balkankriget. Internationaliseringen av de svenska gangstergängen de senaste åren har inneburit att man har kontakter som gör det lättare att få tag på vapen. Detta gäller de jugoslaviska gangsternätverken som av naturliga skäl har gott om kontakter på Balkan. Sålunda vet man att det nätverk som fanns kirng den kände gangstern Arkan hade kontakter med camorran. I och med NATO-truppers och amerikanska legosoldatsbolag kan man också i Bosnien och Kosovo direkt komma i kontakt med en del av det heroin som smugglas ut ur Afghanistan. I trupperna och i de privata arméerna finns folk som tillhör den amerikanska maffian eller såna som smugglar på egen hand. Sådana kontakter har förmodligen Naserligan. Hells Angels och Bandidos är till sin konstruktion internationella organisationer och OG har numera sin ledare i Turkiet.

Krigen i Göteborg har utvecklats mot att bli vårdslösare, om än kanske inte värre än de senaste 7 till 8 åren. Det beror på att allt yngre personer håller i de allt vanligare vapnen. Krigen gäller förstås ytterst kontrollen över knarklangning, beskyddarverksamet etc men ibland är det bara rena personliga vendettor som har sitt ursprung i att man tillhör olika kriminella nätverk eller nåt annat.

Polisen tycks inte kunna göra mycket, eller så gör man det på fel sätt, för det händer faktiskt inte mycket. Det är få som åker fast och skottlossningarna minskar inte. Helt klart är att nåt måste göras åt polisens sätt att arbeta. Men det viktiga är att få stopp på rekryteringen till gängen. Det viktiga är att gängen inte blir en attraktivare karriärväg än andra som står till buds. Tyvärr är politiken idag sådan att detta inte är fallet. Genom att det satsas allt mindre på skola, på ungdomar, på socialt arbete osv ger man inte många ungdomar en chans. Allt fler går ut med dåliga eller inga betyg.

Alternativet för en ung man/tonåring i dagens Göteborg är då kanske Volvo, Lear eller nåt annat verkstadsföretag där man får slita hårt för lite pengar och utan att få nån status. Många kan inte ens få de jobben och då är möjligheten kanske jobb på en liten byggfirma eller städfirma med svart lön. Dålig svart lön i en firma som kanske driva av ett gangstergäng. Vilket idag är vanligt och som underlättas av privatiserings- och upphandlingspolitiken. Man gynnar alltså de kriminella gängen direkt. Dessa kan lägga lägst anbud genom att man har lägre kostnader än många andra. Även dessa jobb är dåligt betalda och ger ingen status. I sammanhanget kan därför direkt arbete åt gangstergängen som langare, indrivare, smugglare bud eller nåt annat vara mer attraktivt. Kanske inte så mycket mer betalt, men med hög status.

Så jag tror att politiken måste förändras. Privatiseringar och upphandlingssystem måste i stort sett överges. Mer resurser måste ges till förskola, skola och social verksamhet bland ungdomar. A-kassa, sjukkassa och andra förmåner måste återställas till tidigare nivåer. Det är torts allt bättre att nån lever på a-kassa, sjukkassa eller socialbidrag än på gangsterverksamhet. Ännu bättre om det fanns jobb till alla. För att komma åt gängsbrottsligheten räcker det inte med polis, det behövs också social verksamhet och en återgång till en politik som organiserad brottslighet inte kan utnyttja. Mer pengar till skola, förskola och ungdomsverksamhet. Slut på privatiseringar, upphandlingar och nedskärningar. Det är receptet.

Intressant?

Borgarmedia: DN, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lasse

  Ett effektivt sätt att slå undan benen för organiserad narkotikahandel är att låta staten sälja cannabis. På det sättet kan det kontrolleras som alkohol kontrolleras idag. Syndikaten tappar en stor inkomstkälla och staten får in mycket skatt att lägga på prevention m.m.

  Det kommer givetvis inte innebära att inga ungdomar får tag på drogen, men till skillnad från idag kommer inte hela verksamheten ske i skumraskkretsar som enbart gynnar kriminella organisationer.

 • Pingback: Det blev Obama och Joe Biden | Jinges web och fotoblogg()

 • Anders_S

  Lasse: det har andra kosnekvesner som samhället kanske inte vill ha. Ökade sjukvårdskostnader, ökade sociala kostnader då droger får många att inte klara av att arbeta etc. Jag kan inte se att det är en framkomlig väg.

  Inte heller finns det något som säger att nåt som är lgaligt inte kan utnyttjas av gangstergäng. Byggmarknaden, städmarknaden och restaurangbranschen är ju typexempel. Eller sophämtning som ju kontrolleras av gansgtergäng i många länder.

  Det största exemplet och försöket med lagligt knark, var opiummonopolen i Ostasien. Det fick verkligen inte några positiva konsekvenser och innebar inte att kriminella gäng försvagades utan snarare motsatsen. Samtidigt som det slog ut delar av människorna från arbetsmarknaden.

 • Schante

  …word!

 • One shot, one kill.

  Om samhället erbjuder gängmedlemmarna kurser i vapenhantering och prickskytte skulle risken för att oskyldiga ska träffas minska. Vidare uppnås en självsanering av gängen och sjukvården belastas inte i onödan av skottskadade.
  Väl använda pengar, eller hur?

 • MK

  Det är nog inte så att unga ”används” för att langa utan snarare att unga använder langningen som ett finansieringsalternativ för det egna missbruket. Det är min erfarenhet iaf. Sedan är det klart att det finns alltid en hierarki som gör vinster, men det är en annan sak i denna fråga, det industriella/kapitalistiska utnyttjandet har jag inte sett i missbrukarvärlden (ännu).

 • Lasse

  Man kan också jämföra med förbudsåren i USA då den organiserade brottsligheten växte sig stor mycket tack vare alkoholförbudet. Eller när man chockhöjde skatten på cigaretter i Sverige för ca 10 år sedan. Det resulterade snabbt i en mångdubbling av smuggelcigaretter. Tyvärr försvann inte denna handel när man sedan backade skatten.

  Det är svårt att sia om huruvida kostnaderna för samhället skulle öka eller ej (både kortsiktigt ekonomiskt och allmänhälsomässigt på längre sikt). Kikar man t.ex. på Holland så ser det ut att fungera ganska bra. Missbruket av cannabis är lägre där än i många andra länder.

  Jag tror det viktiga är att man försöker få ungdomar att inte naturligt komma i kontakt med kriminella organisationer. Oavsett om det gäller via alkohol, tobak eller andra droger. Det är förstås ingen enkel uppgift, och nuvarande metoder fungerar inte tillfredsställande. Jag tror att man behöver titta på problemet från flera olika håll, men samtidigt vara helt på det klara med att det krävs snabba åtgärder för att bryta trenden.
  Jag tror inte att ditt recept är tillräckligt, tyvärr.

  Det är naivt att tro att man på kort tid kan få bort kriminella organisationer, eller ens någonsin helt och hållet. Det torde dock vara effektivt att klippa de mest uppenbara ekonomiska inkomstkällorna de har.

 • X

  Anders, jag tycker du skall kolla lite vad (viss, inte tillräcklig tyvärr) statlig kontroll av cannabishandel har inneburit i Nederländerna. Det är färre människor, per capita, som röker cannabis där än i Sverige. ”Gateway drug”-fenomenet har försvunnit.

  Dina antagande om vilka problem som naturligt kommer uppstå verkar inte vara grundade i någon vetenskapligt utformad modell, utan låter mer som antaganden baserade på desinformation. Och tro mig, vi har gott om sådan i Sverige.

 • cp

  usch vilken läskig vänsterpropaganda, orwell nästa 😛

 • Anders, hur tror du det kommer sig att de kriminella gängen klarar av att tjäna pengar på de verksamheterna du nämner? Vad är det som alla verksamheterna har gemensamt? Jo, att de antingen är förbjudna, extremt reglerade, högt beskattade eller en kombination av de två sistnämnda.

  När du funderar på varför folk ger sig in i de här kriminella organisationerna så funderar du bara på halva problemet. Att ungdomar har attraktiva alternativ till att syssla med kriminalitet är självklart bra, men lagen om tillgång och efterfrågan dikterar att så länge det finns en efterfrågan på de produkter och tjänster som de kriminella gängen säljer, så kommer det finnas folk villiga att sälja de här sakerna. Om staten gör det för dyrt, olagligt eller krångligt att sälja de här sakerna, så kommer en svart marknad uppstå. Och det är detta vi ser idag.

  Staten och fackföreningar har med sina höga skatter och med sina regleringar som är dyra att efterfölja, tvingat upp kostnaderna för t.ex bygg, städning och rörmokeri över marknadspriset. Därför uppstår det en svart marknad bestående av personer villiga att sälja de här tjänsterna billigare, genom att inte betala skatterna och inte följa regleringarna.

  Det enda som kan få de kriminella gängen att försvinna är alltså att sänka skatter, legalisera och avreglera de sakerna som de kriminella gängen tjänar pengar på. Till exempel legalisera droger och ta bort de regleringarna, skatterna och kollektivavtalen som gör byggbranschen så dyr.

 • Anders_S

  Liam: Din förklaring duger inte. Om det var som du säger skulle inte Neapel vara det mest kriminella området i Europa. Italien har en svag stat, det mesta är oreglerat, privat företagsamhet (främst camorrans klaner) dominerar bygg-, städ, textil-, och många andra branscher. Inga fackföreningar existerar osv.

  Ju mer avreglerat, ju mer dominerat av gangsters verkar det som när man ittar internationellt och lite mer generellt.

  Rent generellt kan man säga att en stark stat motverkar organiserad brottslighet och en svag stat inebär mer organsierad brottslighet. Det spelar ingen roll om den straka staten är odemokratisk (ex. Mussolini) eller demokratisk (ex. Sverige).

  Det som alltså händer i dagens Sverige är alltså motsatsen till det du hävdar: Staten försvagas av politiska skäl, med politiska motiveringar. Något som (ihop med andra faktorer som arbetslöshet, sämre utbildning, dålig social verksamhet osv) leder till mer gangsterverksamhet. Den förklaringen funkar när det gällar Camorran, Cosa Nostra, USA:s maffia, Sacra Corona Unita, N’drangheta, de korsikanska gangsternätverken, de jugoslaviska gangsternätverken, de albanska nätverken, kartellerna i Colombia, gängen i Mexico och Centralamerika osv

 • Pingback: Strid om kokainhandeln | Svensson()

 • Pingback: Vapenhandeln och de yrkeskriminella | Svensson()

 • Pingback: Vapenhandeln och de yrkeskriminella | Svensson()