Det kommer inga stenkastare till ESF i Malmö

Förresten, vilka jävla stenkastare? Det finns egentligen inga sådana. Det finns ingen politisk organisation i dagens Sverige som anser att våld och stenkastning är en framkomlig väg i det politisk aarbetet just nu. Det finns dock enstaka organisationer och individer på vänsterkanten som anser att våld mot nazister och fascister kan vara befogat. De flesta av dessa ser det som att enbart våld i självförsvar är acceptabelt. Men undantag från detta finns också, som det verkar exempelvis AFA Uppsala.

Som sagt, det finns ingen som i dagens svenska samhälle förespråkar våld eller stenkastning som metod att förändra dagens Sverige och därför kommer det inte heller några stenkastare till Malmö i september.

Men det är också så att vem som helst kan förvandlas till stenkastare. Vem som helst, även den mest inbitne pacifist, kan av omständigheter förvandlas till en stenkastare. Detta kunde vi se i Göteborg 2001. Polisen förvandlade där, genom omotiverade stormningar av boenden och föreläsningslokaler, dvs Hvitfeldtska gymnasiet, mängder med människor till störiga bråkmakare och stenkastare. Övergrepp från myndigheter, från polisen, är det säkraste sättet att skapa bråk, att skapa kravaller. Det kommer inga stenkastare till Malmö och låt oss hoppas att polisen inte förvandlar några vanliga fredliga vänsteraktivister till stenkastare. Låt oss hoppas att ingen i Malmö ska behöva försvara sig mot en ordningsmakt som inte kan hålla ordning på sina egna. För det är den enda risk jag kan se för ordningsproblem i Malmö. Att polisen spårar ur. Igen kanske man kan säga, i Malmö har det hänt alltför ofta och i Göteborg år 2001 så hände det med katastrofala resultat som följd.

Men det händer nog inte på ESF i september, för i Malmö finns inga tokiga amerikanska säkerhetstjänster som Secret Service, DIA eller CIA närvarande. Det finns inga tokiga amerikaner som kan sprida falska rykten som triggar den svenska polisen. Inte heller finns det några eller något som vi ska demonstrera mot, ingenting som polisen behöver skydda, ingenting som vi direkt vill konfrontera med de orättvisor som finns i världen.

Det kommer inga stenkastare till ESF i Malmö. Låt oss också hoppas att som har uniform inte förvandlas till huliganer så som hände i Göteborg år 2001. Det kommer inga stenkastare till Malmö, det finns inget att vara rädd för, inget att vara förebyggande mot. Låt oss hoppas att de i sparkdräkterna kan hålla sig lugna, låt oss hoppas att de inte är rädda och ställer till det. För vi som kommer till seminarierna och demonstrationerna, vi är inga stenkastare, vi är inga våldsmän. Låt oss hoppas att vi sådana kan förbli.

Intressant?
Läs mer: Arbetaren, Mullvaden, Autonoma Kärnan1, Autonoma Kärnan2, Markus Blomberg, Guldfiske, Herman Hedning, Trotten, ID Pelaseyed,
Borgarmedia: AB, DN1, DN2, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Ja just det visst är det polisens fel att personer ägnar sig åt den icke-olympiska grenen stenkastning och skadegörelse.
  Att blunda och säga att inga är där för stenkastning är tokvänsterns problem. Rensa upp i de egna leden och t ex förklara att de är icke-önskvärda men som vanligt kommer vi få se massor med maskeradklädda människor demonstrera.

  Tyvärr får jag som skattebetalare stå för notan för detta samt Malmö Stads bidrag till ESF.

 • Anders_S

  Adde: Ditt inlägg är obegripligt. Du saknar uppenbart kännedom om svensk lagstiftning. (maskerade?)

  Varför skulle fredliga demonstranter vara icke-önskvärda? Obegripligt och okunnigt som sagt.

  Varken polisen, kommunen, räddningstjänsten eller Säpo ser någon som helst hotbild i samband med ESF i Malmö. Precis som vid tidigare ESF (Florens, Paris, London, Athen) och WSF (Porto Alegre, Mumbai, Karachi, Bamako, Nairobi) kommer det att vara lugnt. Det finns liksom inga hotbilder och inga direkta risksituationer. För du menar väl inte att folk tänker kravalla på intellektuella seminarier? Det är nämligen vad ESF i stor utsträckning handlar om. Diskussioner, seminarier, kulturaktiviteter.

 • Anders

  Nej då fredliga demonstranter med tillstånd har jag inget emot. Däremot tycker jag det är vansinne att Malmö Stad sponsrar detta evenemang.

  Till skillnad från dig tror jag på att det blir stenkastning och skadegörelse i Malmö och den kostnaden får jag som skattebetalare stå för.
  Tror inte att den sk ”stora manifestationen eller paraden” blir så fredlig som du tror men vi får väl se.

  Och nej jag vet om att det inte råder maskeringsförbud vid demonstrationer men det är något som borde tillämpas men det är en annan femma.
  Så UPPENBARLIGEN gör du fel antagande där om min kunskap om Svea rikets lag.

  Vad jag tycker är okunnigt och obegripligt är din tes att det var polisens fel att det blev kravaller och skadegörelse i Göteborg 2001.

 • Anders_S

  Jag är den person som vet absolut mest om vad som hände i Göteborg 2001. Hur saker gick till och vilka orsakerna var.

  För att citera den göteborgska gränspolisens nuvarande chef Hans Lippens (I Göteborg år 2001 var han ansvarigt befäl en stor del av tiden, bl.a. under skottlossningen på Vasaplatsen): ”säger Anders att det var så, så var det så”. Sagt i ett radioprogram så sent som i november förra året.
  http://www.zaramis.nu/blog/2007/11/24/goteborgskravallerna-i-radio/

  Både polis och demonstranter är idag överens om att en stor del av bråken i Göteborg hade uteblivit om polisen agerat proffesioenllt och korrekt. OM polsien inte låtit sig vilseföras av amerikanska underrättelser och om de inte varit så rädda.

  Sen dess har jag arbetat med att förbättra förhållandet mellan polisen och vänsterfolk genom att bland annat diksuetar en förändra utbildning av polisen (jag är citerad i deras utbildningsmaterial) och diskutera med dem på regelbunden basis i samband med olika demonstratioenr. Sen 2001 har vi därför i Göteborg kunnat undvika sammanstötningar mellan polis och vänsterdemonstranter. Det finns bland poliser och bland aktivister på vänsterkanten ingen tvekan om att många problem i Göteborg 2001 uppstod på grund av att polisen använde felaktiga metoder, felaktig taktik och var rädda. Även den statliga utredningen om Göteborg pekade på dessa problem inom polisen. Det är alltså ingen kontroversiell ståndpunkt jag för fram, utan faktiskt den vedertagna sanningen.

  I Malmö och Stockholm har polisen inte varit lika intresserade av att ändra på sig och där har det varit en lång rad av sammanstötningar.

  Inför ESF har vi under en längre tid haft en dialog mellan polisen och arrangörerna där jag bland annat försöker få Malmöpolisen att förändra sin attityd och sin taktik. Jag vet inte om detta kommer att lyckas, men hoppas det.

  Slutligen: Inte ens i Göteborg 2001 blev det nåt bråk under någon av de stora demonstrationera och paraderna. Så att det skulle hända i Mlamö är helt enkelt inte sannolikt.

 • Jimmy Windeskog

  Detta dumma inlägg bara MÅSTE vara ironiskt menat va?

 • Jimmy Windeskog; att kalla Anders Svenssons inlägg för dumt är i sig väldigt dumt.

  Han ÄR en av dem som vet absolut mest om vad som hände och tjänar inget på att ljuga som det.

  Men jag antar att man känner andra från sig själv, inte sant, Jimmy-Boy?

 • Pingback: Tveksam gatufest under ESF | Proletärbella()

 • Ikkevold

  Svensson skriver i sit förste indläg, at selv den mest indädte pacifist kan forvandles til stenkaster (nemlig hvis man fx bliver angrebet af politi). Det er nok rigtigt.

  Men det undrer mig, at man nästen aldrig diskuterer dette i lyset af ikke-vold. Har nutidens aktivister ikke hört om Ghandi og Martin Luther King? Hvorfor skal man nästen ”automatisk” svare igen med de andres idiotiske metoder? Kunne det ikke tänkes, at man fx ville stå langt stärkere – ikke mindst i omverdenens öjne – hvis man reagerede med ikke-vold?

  Desuden savner jeg også konkrete interviews med demonstranter, der står med en sten og kaster den i hovedet på en polis, der derved risikerer hjerneskader med hvad deraf fölger for ham selv og hans kone og börn. Hvis demonstranten selv personligt er blevet angrebet på samme måde, så kan jeg i pricippet forstå ham/hende. Men hvis ikke, så kan jeg ikke, og så kan jeg kun fordömme demonstranten som en nöjagtig lige så stor idiot som modparten – og så kan jeg ikke bruge vedkommende som medkämper for en anden/bedre verden.

 • Pingback: Extremister » Blog Archive » Extremisterna är problemet ‚Äì och dess försvarare()