Gängbrottslighetens konsekvenser

Del 2 av 27 i serien Maffia och företagande

När gängen breder ut sig förändras brottsligheten. Svensk brottsstatistik är inte så tydlig och ofta svårtolkad. Det krävs för det mesta klargörande rapporter för att man ska förstå. Men några saker är klara, brottsligheten som helhet går ner, brottsligheten bland ungdomar går ner och överrepresentationen bland invandrare bland anmälda brottslingar förklaras av att de är arbetarklass i större utsträckning än icke-invandrare samt av rasism i rättsapparatens olika led.

Vidare ser det faktiskt ut som om många mindre vardagsbrott minskar. Villainbrott, bilstölder, bilinbrott osv. Detta beror förmodligen på flera samverkande orsaker. Bättre stöldskydd, sämre andrahandsmarknad osv.

Men en orsak är också gängen. De är inte intressserade av denna typ av brott, istället är dessa småbrott ofta till skada för gängen. De ställer till problem och resulterar i en massa polisnyfikenhet och diskussion osv. Gängbossar och ledande figurer i de kriminella nätverken är säkerligen inte heller speciellt intresserade av den uppmärksamhet som gangsterkrigen i Malmö och Göteborg ger. Å andra sidan kan det vara bra för gängen, då folk lättare låter sig skrämmas och domineras av gangsters när man är rädda. Det är också så att gängen och gängmedlemmar inte kan låta sig utsättas för attentat eller hot utan att göra något tillbaks. Gör man inget förlorar man sin auktoritet.

Samtidigt som brottsligheten totalt minskar, antalet mord står still så verkar det som om misshandelsbrott av olika svårighetsgrad ökar. Detta har med samhällsutvecklingen att göra. På flera plan.

Länge har politiker och kommersiella krafter styrt mot ett samhälle med mer individualism, mer konkurrens, mer skillnad mellan folk och folk. Mindre samhörighet kan leda till mer våld och gör det förmodligen. Samhällsutvecklingen har också lett till enorm tillväxt för de kriminella nätverken i Sverige. Dessa utnyttjar privatiseringar och nedskärningar för att tjäna stora pengar. Upphandlingssystemen med underkontrakt i flera led innebär ofta att det i slutändan är företag kontrollerade av kriminella grupperingar som utför jobbet. Med svarta löner och slavliknande arbetsförhållanden. I byggbranschen och städbranschen är detta vanligt.

Med ökande privatisering komemr gängens möjligheter att tjäna pengar på dessa sätt att öka. Smatidigt innebär gängens tillväxt också att misshandelsbrotten ökar. Gängen behöver kontrollera sina medlemmar och kontrollera sina områden, sina knarkaffärer, sitt illegala spel och sina beskyddarverksamheter. För att gör det används våld, hot om våld och misshandel. Den stora tillgången till vapen gör att våldet blir värre.

Så i släptåget på de allt större gängen ökar våldet. Misshandeln blir värre och grövre och vanligare. Utvecklingen med de växande kriminella nätverken betyder en förändrad kriminalitet. Med fler ekobrott och fler våldsbrott. Vi får ett obehagligt samhälle där folk är rädda. Där våldet blir hotfullar smatidigt som brotten minskar. En paradox, en obehaglig paradox.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2, PDK, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Flera mc-gängsbrottslingar dömdaEkobrott och gangstergäng >>
Advertisements