Att bekämpa rasism med rasism

Det är vad moderaterna och Tobias Billström försöker göra. Det är naturligtvis en omöjlig sak. När man anpassar sig till rasisternas tankegångar och de främlingsfientligas dagordning innebär detta dessutom att man skapar en acceptans för dessa åsikter. Man bidrar till att göra rasistiska partier, åsikter och tankegångar rumsrena. Något som innebär att man underlättar för människor att rösta på dem. Genom att argumentera på Billströms sätt hindrar man inte rasister från att hamna i riksdagen. Istället hjälper man dem in.

Det var på det sättet man agerade i Danmark. Och vi kan se resultatet. Landet är ett av de mest främlingsfientliga i Europa. Både när det gäller regeringens politik och när det gäller den allmänna opinionen. På samma sätt gjorde man också i Norge. Något som gjort det främlingsfientliga högerpopulistiska partiet Fremskrittspartiet till landets största.

Att bekämpa rasism med rasism är det sämsta man kan göra. Moderaterna och Tobias Billström borde skämmas.

Intressant?
Bloggat: El Rubio, Ilona Sz Waldau, Vänster, Astudillo, Roya, Catti, Yazdanfar,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SDS, AB,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Rickard

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=378763

  Titta vad den rasistiska och borgerliga tidningen Göteborgs Posten publicerat! Rekommenderar nogrann läsning av den.

 • Här kan jag inte hålla med dig. Och då bör man ha i åtanke att jag är allt annat än rasist. Jag har varit med och arrangerat demonstrationer mot rasism samt varit föremål för polisutredning (som hotad part) i en utredning angående material funnet hos nassar. Under gymnasietiden var mina allra bästa vänner en ryss-peruan och en polack-afrikan. Man kan nog beskylla mig för mycket. Rasist är inte en av dessa saker…

  Sverigedemokraterna agerar enligt idén ”invandrare är dåliga, kasta ut dem.”. Jag har väldigt svårt att utläsa den mentaliteten i Billströms inlägg. Visst finns det missuppfattningar och en del fel, men på det stora hela håller resonemanget. Bidragsberoendet och ”låt-gå”-mentaliteten är ett problem. Oavsett om den appliceras på svenskar eller invandrare. Att kräva att människor som är kapabla att försörja sig gör det är inget konstigt. Att kräva att människor accepterar grundläggande fri- och rättigheter är inget konstigt. Att säga dessa saker är på intet sätt rasistiskt, tvärtom. Det är att behandla invandrare precis som vilken svensk som helst. Att SÄRBEHANDLA våra invandrare, det är den riktiga rasismen, och också orsaken till många av de integrationsproblem som idag defacto finns. Det enda jag egentligen reagerar på i Billströms inlägg är delen om att den ”enkla tjänstesektorn” måste få växa sig stark. Att använda det som en argumentation i samband med migrationspolitiken är att lägga bränsle på elden. Det vi istället behöver göra är att förstå att Sverige inte är bäst i världen på allting och att vår utbildning inte är bäst i världen, och således inte kräva att duktiga kirurger med 20 års arbetslivserfarenhet skall behöva gå om skolan från början eller tvingas städa…

 • jimmy windeskog

  Vaddå? Det svenskhat som är typiskt i dagens regeringspolitik verkar du ju inte ha något emot så du är ju minst lika mycket ”rasist” som regeringen.

 • Kobolt

  Sen när blev det fel att ställa krav på människor oavsett om det är invandrare eller inte? /*resten handlade om hur Kobolt ser på kommunism, vilket är att betrakta som off-topic*/ #AS

 • Anders_S

  Anders G: Att särbehandla invandrare är riktigt. Alla som är undertryckta på olika sätt ska särbehandlas. Kvinnor, handikappade, homosexuella, arbetare osv. Men det innebär inte att man ska acceptera vad som helst.

  Billströms debattinlägg implicerar att invandrare kommer undan med sker som vsnaker inte kommer undan med. Det är inte sant och det är rasistiskt. Billströms inlägg hävdar att invandrare har sämre värderingar när det gäller mänskliga rättigheter osv. Det är inte sant (Det finns undersökningar att kolla på) utan är ett rasistiskt påstående.

  Inte heller anser jag att beskrivningen av att svenskar och Sverige ställer andra krav på invandrare än på de som är födda här stämmer. Att hävda det är också rasistiskt. Hela inlägget skulle kunna vara skrivet av SD eller Dansk Folkeparti. Det är ett problem. Och det kommer att leda till ett uppsving för SD i opinionen.

  Billström och de andra moderaterna generaliserar om flyktingar och invandrare (största invandrargruppen varje år är svenska medborgare, största gruppen av invandrare som bor här är finländare, mer än 30% av alla som är födda utomlands). Att göra så är rasistiskt och att anpassa sig till de främlingsfientliga partierna. Det var precis så här som Fogh-Rasmussen också gjorde. Se hur det har gått.

  Samtidigt som regeringen i Sverige för en politik som skapar fler svarta jobb (upphandlingssystem och privatiseringar har den effekten i praktiken) moraliserar man om hur vi ska uppföra oss och om hur invandare ska uppföra sig. Man vill tvinga folk att flytta, bestämma var vi får lova att bo och inte bo osv. Det är hyckleri och att rida på rasism.

 • Anders_S

  Till Kobolt, Jimmy och Anders G: Det är alltså inte fel att ställa krav. Felet i moderaternas debattartikel ligger inte där. Utan i hur man argumenterar för linjen att ställa krav.

 • Bodenbo

  Så man ska inte få göra de rätta valen som gör vårt land bättre, bara för att förhindra folkviljan från att ”slå fel”?
  Idiotiskt. Agerar man inte så kommer Sd ändå att komma in i riksdagen förr eller senare. Man kan inte leva på ignorans och mörkläggning hur länge som helst.

 • at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. settig expectatios on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

 • Lars

  Anders_S:
  ”Anders G: Att särbehandla invandrare är riktigt. Alla som är undertryckta på olika sätt ska särbehandlas. Kvinnor, handikappade, homosexuella, arbetare osv. Men det innebär inte att man ska acceptera vad som helst.”

  Hur menar du att de ska sarbehandlas? Jag forstar att tex handikappade behover hjalp som icke handikappade inte behover, men ar inte det viktigaste att alla behandlas lika snarare an en massa olika regler for olika grupper?

  Sen ar jag lite nyfiken om hur tycker att man ska argumentera for linjen om krav? Tycker sjalv att vissa grundlaggande krav likval som rattigheter ar sjalvklara for alla som bor i Sverige, men att det ytterst svart att bade definiera kraven och argumentera for dem.

 • Rickard

  Politisk så står nog Anders_S och Billström ganska långt från varandra så det är inte konstigt att den förre inte håller med ministern. Men vad menar han egentligen med rasism. Att man har en kritisk syn till hur migrationspolitiken har drivits de senaste gör en kanske till en meningsmotståndare, men inte automatisk till rasist.

  Att som nu är fallet, skicka invandrare upp till bidrags beroende i Överkalix eller Bjurträsk, där det varken finns arbete eller möjligheter till att integrera sig och ordna en framtid i samhället är inte rättvist. Människor har här blivit brickor i ett glesbyggdpolitisk spel. Ett annat exempel är hur intresseorganisationer (läs facket) har motarbetat arbetskraftsinvandring, med konsekvens att enda vägen till att prova lyckan på den svenska arbetsmarknaden har blivit asylvägen, en långdragen, passiviserande och i vissa fall förnedrande process.

  Exemplen är många, men visar på ett ofta cyniskt spel med invandrarna. Att kritisera detta, som Billström gör, är inte att vara rasist, så var snäll och spara detta ord till dem som verkligen förtjänar det. Och kom sen inte och hävda att han bara vill ordna ”så att överklassen får billigt tjänstefolk”. Det är lite för billig argumentation.

 • Jävla svammel. Billström har naturligtvis rätt.

 • Alrik

  Du Svensson, lägg lite energi på att lösa problem och kom med bra förslag, istället för att gå i taket med Billströms inlägg i debatten. Skrika och demonstrera är lätt. Bygga upp och regera är en annan femma.

 • Anders S skriver:
  ”Att särbehandla invandrare är riktigt. Alla som är undertryckta på olika sätt ska särbehandlas. Kvinnor, handikappade, homosexuella, arbetare osv. Men det innebär inte att man ska acceptera vad som helst.”

  Hur menar du här? För mig är särbehandling ett negativt laddat ord. Jag menar att så länge en grupp särbehandlas så kommer den att fastna i en offermentalitet. Så länge någon särbehandlas, vare sig det är ”positiv” eller ”negativ” särbehandling kommer den att ses på med andra ögon än andra människor. Fick den särbehandlade jobbet på grund av sin kompetens eller på grund av sin position som särbehandlad? Däremot skall det naturligtvis vara lagstiftat så att man inte får diskriminera eller särbehandla. Ett avsevärt bättre sätt för en verksamhet att få in fler invandrare är avpersonifierade ansökningshandlingar än kvotering bara för att ta ett exempel. Då vet både den som anställer, och den som blir anställd, att man sitter på jobbet för sin kompetens och inget annat.

  Sedan ställer jag kanske inte upp på idén att ”arbetare” skulle vara särbehandlade. Vad är ens en ”arbetare” idag? Rollerna flyter ihop och att prata om klasser utifrån vad man gör är idag inte särskilt lätt. I så fall får man börja diskutera inkomstnivåer, och dessa har idag liten koppling till den klassiska roll av ”arbetaren” som socialismen klassiskt har diskuterat.

  ”Billströms debattinlägg implicerar att invandrare kommer undan med sker som vsnaker inte kommer undan med.”

  Nja. Det vet jag inte om jag håller med om. Jag tolkar snarare inlägget som en kritik av den politik som förts. Invandrare kommer inte ”undan” med någonting. Snarare handler det om att vi fört en politik som ibland gör invandrare till offer, helt i onödan. Migrationspolitiken så som den tidigare har förts är rasistisk. Det måste vi ändra på.

  ”Billströms inlägg hävdar att invandrare har sämre värderingar när det gäller mänskliga rättigheter osv. Det är inte sant (Det finns undersökningar att kolla på) utan är ett rasistiskt påstående.”

  Här finns intressanta saker att studera. T.ex. finns det ju ett flertal fall som visar att tidigare moderata troende efter att ha kommit till sverige, placerats i en grå förort utan någon bra utsikt för framtiden, blivit radikaliserade. Det visar återigen på att vi har problem. Invandare som kommer till Sverige som vill jobba, skapa sig ett liv och en framtid, ges ingen möjlighet att göra det. Så kan vi inte fortsätta! Att det finns dåliga värderingar om mänskliga rättigheter hos en del invandrare är självklart. Det finns det hos en del etniska svenskar också (titta bara på valfri blekfis till hustrumisshandlare), lika självklart det. Ingen av dessa företéelser bör vi blunda för.

  ”Inte heller anser jag att beskrivningen av att svenskar och Sverige ställer andra krav på invandrare än på de som är födda här stämmer. Att hävda det är också rasistiskt.”

  Här blir jag uppriktigt riktigt förvånad. Var är det här för verklighetsrevisionism? Det är väl alldeles uppenbart att vi ställer andra krav på invandrare! Jag kan dra mig till minnes en taxiresa för ett par år sedan med en mycket välartikulerad man på runt 40 talandes utmärkt svenska (men med en liten brytning) som var utbildad civilingenjör och som arbetat med systemutveckling i sitt hemland (som jag tyvärr nu inte minns). I Sverige körde han taxi, trots en IT-bransch som skriker efter folk. Och då bör man ju också komma ihåg att IT-branschen nog ändå är hyfsat öppen för invandare jämfört med många andra branscher. I Stockholm har vi utbildade läkare som städar i tunnelbanan. Hur kan det vara rasistiskt att konstatera att arbetsmarknaden är rasistisk?

  ”Hela inlägget skulle kunna vara skrivet av SD eller Dansk Folkeparti. Det är ett problem.”

  Nja. Snarare är det väl i så fall ett problem att du marginaliserar de mycket otäcka partierna Sverigedemokraterna och dansk folkeparti genom att jämföra Billströms inlägg med dem. Att blunda och tycka att allt med migrationspolitiken fungerar är att spela främlingsfientliga krafter som t.ex. sverigedemokraterna rakt i händerna.

  ”Billström och de andra moderaterna generaliserar om flyktingar och invandrare”

  Det kan du ha rätt i. Artikeln kunde ha formulerats tydligare och bättre och andra förslag och synpunkter förts fram. Grundkonstaterandet är dock korrekt. Vi måste sluta att se invandrare som offer och börja se dem som medmänniskor och en tillgång.

  ”moraliserar man om hur vi ska uppföra oss och om hur invandare ska uppföra sig.”

  Nja. Att prata om svensk lagstiftning är väl knappast att moralisera. Att invandrare från andra kulturer kan ha värderingar som skiljer sig från hur svensk lagstiftning ser ut är ett faktum. Det är inte rasistiskt att kräva att man följer svensk lag när man flyttar till Sverige. Vi har kämpat länge för de fri- och rättigheter som kvinnor i många länder bara kan drömma om. De invandrarkvinnor som kommer till Sverige skall naturligtvis få ta del av dessa friheter och rättigheter. Tycker jag att hederskulturen och förtryckarkulturen av kvinnor inom vissa inriktningar av Islam är motbjudande? You bet I do! Gör det mig till rasist? Inte det minsta. Inte mer rasist än när jag säger att Livets ord är en samling tomtar eller att den kristna högerns abortmotstånd i USA gör mig illamående.
  Vissa grundläggande fri- och rättigheter står helt enkelt över både kulturella värderingar och politiska åsikter.

 • Anders_S

  Anders G:
  Om hur diskriminering ska bekämpas tycker vi uppenbart olika om.

  Nej, vi ställer inte andra krav på invandrare. Vi (arbetsgivarna) är snarare rasister som inte tar tillvara invandrares kunskap (det där om IT-branschen är bara trams, jag är systemvetare och programmerare och jag kan inte få några jobb, har sökt många hundra). Ålder, svartlistning? Vad vet jag? Det där handlar inte om att tsälla krav och det du hävdar kan jag inte se i Billströms artikel.

  Lagstifting gäller naturligtvis lika för alla. Men det finns ju en hel del lagar som jag är mot, så jag får uttrycka mig lite vagt där.

  At du inte erkänner att vi har ett kalssamhälle gr det ju svårt att diskutera den frågan. Men arbetare är en förtryckt grupp och bör alltså ha rättigheter som inte chefer har (som exemeplvis antällningstrygghet, övertidsersättning och annat). Du argumnetera mot kvotering, något jag inte föreslagit och något jag känner tveksamhet inför.

  Sen visar all erfarnhet att det bästa sättet att bekämpa fascistiska och högerextrema organisatoner är marginalisering av organsiationerna kopplat till en hård antirasistisk etorik

 • Pingback: 4 regler för "umgänget" med Sverigedemokraterna | Svensson()

 • Pingback: Hur bekämpar man fascister och högerpopulister? | Svensson()