Krigshetsarna

Det är inte Ryssland som är krigshetsare. Det är alla de politiker och journalister i väst som uppammar hat och kallakrigsstämningar som är krigshetsare. Det är USA:s president George Bush som är krigshetsare, inte första gången för honom, det är vår utrikesminister Carl Bildt som är krigshetsare, också en återfallsförbrytare om jag inte minns fel, det är Saakasjvili, Georgiens president som är krigshetsare och som utlöste den nuvarande krigshetsen i väst med sitt anfall på Sydossetien, det är såna som järnkanslern Angela Merkel som är krigshetsare. Det är sådana som ledarskribenterna på SVD som är krigshetsare.

Istället för att skälla som galna hundar mot Ryssland, borde västs ledare sansa sig. Sydossetiens folk vill inte tillhöra Georgien. Landet har i praktiken varit självständigt sne början av 1990-talet. Det har genomförts folkomröstning i landet med en klar övervikt för skjälvständighet. Det har funnits fredsbevarande trupper i landet, med godkännande av Georgien. Det bästa vore att erkänna landet. Situationen när det gäller Abchazien är lite mer invacklad på grund av fördrivandet av stora mängder georgier och det faktum att abchazer aldrig varit i majoritet i området. Men det finns även här strak skäl för att erkänna landets självständighet och i samband mad sådana diskussioner sluta avtal om återvändande för flyktingarna. Genom att ställa sig utanför och gorma på Ryssland frånhänder sig väst alla möjligheter att på fredlig väg påverka vad som händer.

Intressant?
Bloggat: Claes Krantz, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Carl Bildt, en opartisk svensk representant? | Jinges web och fotoblogg()

 • Helge

  Media ger en konstig bild av det hela där man skäller på ryssland och lyfter fram Nato. Ibland undrar jag om jag uppfattat situationen rätt då den bild jag har av situationen är ganska annorlunda än den som media ger, även sådan media som vanligen kan uppfattas relativt objektiv. Vem har rätt eller har nån ens rätt överhuvudtaget?

 • Multippel

  Det er naivt å dele dette opp i svart hvite soner. Men det er et fakta hvis det ennå går an å tro mediene at Russland har drevet omfattende politisk virksomhet både milit?¶rt, ??konomisk, politisk inne i utbryterområdene. S??r ossetia har 100 000 innbyggere dvs en femtedel av Oslo. De vil ikke v?¶re eget land. De vil bli en del av Russland. Hva som var opptakten til Georgias milit?¶re aksjoner i s??r ossetia vet jeg lite om og lite innformasjon kommer om det også. Russlands påstand om folkemord er ikke dokumentert og raporter fra sykehus i s??rossetia ligger på ca 40 stk. At Georgia har oppf??rt seg som duster er helt åpenbart. Det betyr ikke at Russland har rett til å gå inn milit?¶rt av den grunn. Georgia ville uansett ikke kunnet fortsette sine overtramp med trykk fra verden. Slik Russland kan i sine utbryter regioner, fordi ingen har lyst til å v?¶re hverken i konflikt med Russland eller USA. Ved å anerkjenne s??rossetia nekte å etterf??lge fns sikkerhetsråd, så står Russland igjen med ett eneste argument som holder hele verden i ånde. Nemlig milit?¶r makt.

  Dette er skikkelig alvorlig. Det er ikke slik man skal l??se konflikter idag.

  Usa har sine svin på skogen. Nå innvaderer ikke heller de land over natten. Men Irak krigen er og blir en katastrofe. Det legitimerer ikke at andre store nasjoner skal få lov til å gj??re det samme. Det blir det rene barnahage r??ret om man blander sakene sammen.

 • TC

  EU bäddade för detta när de erkände Kosovo och det är bara löjligt att USA nu anklagar Ryssland för att bryta mot FN-lagar när USA och EU ju bröt mot exakt samma FN-lagar när de godkände Kosovo trots att det var en integrerad del av Serbiens internationellt erkända nationella gränser.

 • I internationella tidningar kan bilden se helt anorlunda ut. Se t.ex Der spiegel.

 • Pingback: Sverige bör lämna Afghanistan | Svensson()

 • Pingback: Baltiskt förtryck skapar säkerhetsproblem | Svensson()

 • Pingback: Erkännande av Sydossetien och Abchazien en självklarhet | Svensson()

 • Pingback: Korrekt att skjuta upp försvarsbeslut | Svensson()