Katastrof som katastrof?

Det skrivs spaltkilometer om orkanen Gustavs eventuella effekter för USA, för New Orleans och för US-amerikaner. Betydligt mindre skrivs det om den mycket värre översvämningskatastrofen i Indien.

Förutom att det avspeglar att det finns fler västerländska journalister i USA så tror jag också det avspeglar hur olika media i väst, ja förmodligen alla vi i väst, värderar olika människor. En människa och deras öde har större värde och betydelse om det rör sig om en invånare i USA än om en invånare i Indien.

Sen kan vi ju också konstatera att lilla Kuba lätt klarar att evakuera befolkningen från de områden som beräknas bli drababde av en orkan och att det trots massiv förödelse inte dött en enda person som ett resultat av orkanen Gustavs härjningar på Kuba.

Det stora USA har däremot mycket stora problem att evakuera befolkningen i riskområden och många blir därför kvar. De har helt enkelt ingen stans att att vägen. Främst är det fattiga som inte ger sig av. Klassamhället i USA blir verkligen extra tydligt när det nalkas en katastrof och frågan är hur många som kommer att dö på grund av orkanen i USA på grund av att landet inte fungerar på ett vettigt sätt.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

13 svar på “Katastrof som katastrof?”

  1. En helt korrekt anmärkning. Det är knappast en nyhet att svensk media, och det gäller förmodligen media i hela västvärlden, är oerhört västcentrerad. Man bryr sig mer om delval långt innan presidentvalet i USA än ett presidentval i Indien, världens största demokrati. Se föreläsaren Fredrik Häréns tankar kring detta (finns på YouTube).

    Vad evakueringen beträffar: är din slutsats att det är lättare att evakuera människor därför att Kuba är fattigt och har en jämlik misär? Kina har också gigantiska klassklyftor, men där lyckades staten sätta igång räddningsarbetet blixtsnabbt efter den svåra jordbävningen i Wenchuan och Beichuan, evakuera och hjälpa människor. Det finns nog andra förklaringar än den som kommer ur klassperspektivet…

  2. Hans: Förutom att kubanerna inte lever i misär så verkar vi ganska överens.

    Det beror på att det finns en stark stat i Kina och på Kuba. Något som saknas i USA. Det är min slutsats. Så nog finns det andra, viktigare, förklaringar än klassperspektivet.

    Konsekvensen blir förstås att jag menar att ett land med en svag stat inte kan ta hand om sina invånare på ett bra sätt.

  3. Ett genomgående problem för USAs räddningstjänst är att folk envisas med att bo under vattenytan, bredvid stora floder och andra livsfarliga ställen. Jag tvivlar på att kubanerna bor på lika utsatta platser, vilket drastiskt underlättar evakueringar.

    Vilket naturligtvis beror på att USA och amerikanerna är rika nog att bo på, och rädda folk från, livsfarliga platser.

  4. Relativt sett långt fler dör väl ändå på Kuba, där man även fått långt större ekonomisk förlust. Varför har de alltid många gånger värre av orkaner, och varför nämner du inte det? USA är ett av de rikaste länderna och klarar detta utan mer än enstaka dödsfall.

    /*eftersom jag inte skrivit om klimathotet och om huruvida orkaner blivit vanligare eller inte så tog jag bort resten av inlägget som varande off-topic*/ #AS

  5. Magnus. Jag förstår inte? I stort sett ingen dör av orkaner på Kuba. Inte denna gång (ingen dog) och sällan nån annan gång heller. Katrina tog livet av 1 800 människor. Det dör alltså fler i USA av orkaner än på Kuba.

  6. I DN står att Gustav tagit 85 liv i Karibien, och att Kuba drabbas särskilt hårt av Gustav, där skadorna blir särskilt stora:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=822394&rss=1399

    ”Bebyggelsen, med många gamla och bräckliga hus, är ytterst känsligt för oväder. I huvudstaden Havanna, som har två miljoner invånare, riskerar många av de nedgångna från kolonialtiden att rasa samman och begrava invånarna.”

    Kuba har med socialism sedan 50-talets rikedom blivit ett u-land, och ditt påstående om att ingen dör av orkaner där har väl att göra med att de är socialistiska.

    Att USA med sina resurser bl a har bättre hus och klarar sig bättre är trivialt. (Men att de är fria är viktigare ur mänsklig synpunkt och för dem.)

    Att du raderade min referens till Science om desinformation kring orkaner är helt okej, men tänk om det även finns desinformationen om att ingen dör av orkaner på Kuba.

  7. Det handlar väl att katastrofer i Usa är mer intressanta för ”oss” läsare än en katastrof i avlägsna inden.

    Ungefär som när man fokuserade på de två(?) svenska passageranra på det spanska planet som krachade nyligen.

  8. ”Earlier Gustav’s path of destruction left 66 dead and 10 missing in Haiti. In neighboring Dominican republic, the death toll was 8.”

    Källa: Flertalet amerikanska tidningar. De om några borde väl nämna döda på Cuba? De har god koll och t.o.m foton från flera delar av Cuba som evakuerats så de lär väl inte ha hållit tyst om det fanns dödsfall där.

  9. Magnus, för jösse namn. Läs Reuters från fyra timmar sen innan du gör bort dig ännu mer:

    ”In Haiti, the Dominican Republic and Jamaica, 86 people were killed as Gustav passed through the Caribbean, but in Cuba, where evacuations are organized, early and enforced, no deaths had been reported.”

Kommentarer är stängda.